Normalne jest to, że na jednym kondzie głównym jest napięcie inne niż na drugim?
Nie
Mam to samo, tzn działał mi uni w porządku - jedynie jak się chciało dać głośniej niż takie słuchanie normalne to charczało, ale nie mialem wyregulowanego pradu spoczynkowego - nie mialem radiatora. Powierciłem, zamontowałem radiator i 0V na emiterowych, krecenie potkiem nic nie daje... Ale narazie olałem, będę miał czas jutro albo pojutrze to się tym zajmę
Ale to musi byc jakas bzdeta - działał i bylo ok z napieciami itp, zrobilem z radiatorem i sie schrzanilo, a przeciez montujac radiator nic nie zrobilem Luty sie przepali i bedzie ok:)
A napiecia tak jak pisalismy na gg - prawidłowe
Skoro podpinam 2 kable z trafa i napięcie na jednym kondzie jest 44V, a na drugim 4V to nie jest normalna sprawa .. Mi się wydaje, że mostek jest sypnięty .. Zamontowany jest prawidłowo ...
Bardzo dużo, coś tu jest nie tak. Spadek nie powinien przekraczać 5V. A przypadkiem nie gotuje Ci się ten rezystor??
Jeśli trany zimne i nic nie wybuchło to duże prawdopodobieństwo, że zasilacz jest sypnięty. Wylutuj mostek i pomierz go.
sprawdz czy dobrze połaczyłeś uzwojenie wtórne trafa.Miedzy skrajnymi wyprowadzeniami powinno być napiecie dwa razy wieksze niz miedzy nimi a masą(srodkowym wyprowadzeniem).Np.jezeli miedzy srodkowym a skrajnymi masz dwa razy 35V to miedzy skrajnymi ma byc 70V.
oj cudny90,cudów nie ma .Gdzies masz mume i tyle.Dosłownie godzine temu odpaliłem swego uni i obyło sie bez problemów.Jedyny mankament to róznica napieć na wyjściu końcówek wynoszaca ok 4mV.
Tylko powiedz mi, co może być nie tak, skoro mostek jest sprawny, trafo sprawne, dobrze podłączone, kondy główne sprawne ( no chyba, że nie :P ) Dobrze wlutowane, diody d7 i d8 dobrze wlutowane ( chyba, że one nie działają, ale byłoby wtedy zwarcie .. ) Wszystko powinno działać ...
Powiedz mi, czy przy podłączonych 3 kablach od trafa ( w tym jeden przez Ru ) miałeś napięcie na obu głównych kondach?
Poprawiałem luty, wszystko sprawdzałem, montaż elementów, wszystko jest OK.
Skoro jesteś pewien, że mam gdzieś błąd, powiedz mi gdzie, albo chociaż zasugeruj coś :P
sprawdz jeszcze tranzystor MPSA42.Wyglada to tak jakbys miał zwarcie.Wciagnij bezpieczniki,podłącz całe uzwojenie wtórne i sprawdz napięcia.Ja od razu podłączyłem trzy wyprowadzenia trafa i bez rezystorów zabezpieczających.
Skomentuj