Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdź pobór prądu z gałęzi.
    Wydaje mi się, że gdzieś jest zimny lut.

Skomentuj

Prąd poboru z gałęzi: 0 A ...

Ja już jestem głupi - miernik dobrze ustawiony na prąd zmienny, mierzyłem i mA i A, tu i tu - 0 A ... Czasami się zmieniło na 0,01 ..

[ Dodano: 2008-08-17, 19:59 ]
      Jest już lepiej .. Na jednym kondzie 4V, na drugim 44V ...

Skomentuj

Sprawdź czy miernik nie ma przepalonego bezpiecznika. To nie możliwe żeby wskazywał 0mA. Ewentualnie zmierz spadek napięcia na Ru.

Skomentuj

Możliwe, że miernik szwankuje .. Spadek napięcia na Ru - 19V

Jeszcze raz poprawiłem wszystkie luty, odlutowałem emiterowe i wlutowałem od nowa, nic .. Dalej to samo :/

Na jednym kondzie 4V, na drugim 44V.

na emiterowych 0mV

[ Dodano: 2008-08-17, 21:03 ]
          Normalne jest to, że na jednym kondzie głównym jest napięcie inne niż na drugim?

Skomentuj

Normalne jest to, że na jednym kondzie głównym jest napięcie inne niż na drugim?
            Nie

Mam to samo, tzn działał mi uni w porządku - jedynie jak się chciało dać głośniej niż takie słuchanie normalne to charczało, ale nie mialem wyregulowanego pradu spoczynkowego - nie mialem radiatora. Powierciłem, zamontowałem radiator i 0V na emiterowych, krecenie potkiem nic nie daje... Ale narazie olałem, będę miał czas jutro albo pojutrze to się tym zajmę

Skomentuj

O kurcze, a jak napięcie u Ciebie na kondach głównych? Widzę, że nie jestem sam - uff

Skomentuj

Ale to musi byc jakas bzdeta - działał i bylo ok z napieciami itp, zrobilem z radiatorem i sie schrzanilo, a przeciez montujac radiator nic nie zrobilem Luty sie przepali i bedzie ok:)
                A napiecia tak jak pisalismy na gg - prawidłowe

Skomentuj

Skoro podpinam 2 kable z trafa i napięcie na jednym kondzie jest 44V, a na drugim 4V to nie jest normalna sprawa .. Mi się wydaje, że mostek jest sypnięty .. Zamontowany jest prawidłowo ...

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                    Spadek napięcia na Ru - 19V
                    Bardzo dużo, coś tu jest nie tak. Spadek nie powinien przekraczać 5V. A przypadkiem nie gotuje Ci się ten rezystor??
                    Jeśli trany zimne i nic nie wybuchło to duże prawdopodobieństwo, że zasilacz jest sypnięty. Wylutuj mostek i pomierz go.

Skomentuj

Ja właśnie stawiam na mostek ... Napięcie na kondach głównych powinno być takie samo, a nie jest ...

Zaraz przyjeżdża Mariusz to jeszcze posprawdzamy ten mostek ...

Nic mi się nie gotuje, nawet nic nie jest ciepłe, nawet po 10 minutach ...

[ Dodano: 2008-08-18, 11:28 ]
                      Po wylutowaniu mostka i zmierzeniu, wydaje się być sprawny :/

Skomentuj

sprawdz czy dobrze połaczyłeś uzwojenie wtórne trafa.Miedzy skrajnymi wyprowadzeniami powinno być napiecie dwa razy wieksze niz miedzy nimi a masą(srodkowym wyprowadzeniem).Np.jezeli miedzy srodkowym a skrajnymi masz dwa razy 35V to miedzy skrajnymi ma byc 70V.

Skomentuj

Transformator jest ok, podłączony też jest dobrze ...

Skomentuj

Wyciągnij bezpieczniki i sprawdź jeszcze raz napięcie na kondensatorach.

Skomentuj

Dla mnie to są cuda po prostu ... Wszystko niby działa, a nic nie działa :P

[ Dodano: 2008-08-18, 11:52 ]
                              bez bezpieczników to samo ...

Ja już jestem głupi :P

Skomentuj

Podłącz całe trafo przez Ru na gałęziach.

Skomentuj

Boje się :P

Skomentuj

oj cudny90,cudów nie ma .Gdzies masz mume i tyle.Dosłownie godzine temu odpaliłem swego uni i obyło sie bez problemów.Jedyny mankament to róznica napieć na wyjściu końcówek wynoszaca ok 4mV.

Skomentuj

A tak jak pisałem wcześniej, odczekałeś po odpaleniu ok. 5-7s?

Skomentuj

No cóż - gratuluje ...

Tylko powiedz mi, co może być nie tak, skoro mostek jest sprawny, trafo sprawne, dobrze podłączone, kondy główne sprawne ( no chyba, że nie :P ) Dobrze wlutowane, diody d7 i d8 dobrze wlutowane ( chyba, że one nie działają, ale byłoby wtedy zwarcie .. ) Wszystko powinno działać ...

Powiedz mi, czy przy podłączonych 3 kablach od trafa ( w tym jeden przez Ru ) miałeś napięcie na obu głównych kondach?

Poprawiałem luty, wszystko sprawdzałem, montaż elementów, wszystko jest OK.

Skoro jesteś pewien, że mam gdzieś błąd, powiedz mi gdzie, albo chociaż zasugeruj coś :P

Skomentuj

sprawdz jeszcze tranzystor MPSA42.Wyglada to tak jakbys miał zwarcie.Wciagnij bezpieczniki,podłącz całe uzwojenie wtórne i sprawdz napięcia.Ja od razu podłączyłem trzy wyprowadzenia trafa i bez rezystorów zabezpieczających.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X