Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skąd wiesz,że zasilacz jest sprawny? jeśli grzeje Ci się ten rezystor to raczej masz właśnie problem w zasilaczu-sprawdź mostek i diody,wylutuj je i sprawdź czy masz poprawną polaryzację d7 i d8...

Skomentuj

masz zwarcia na jakims elemencie badz cos zle wlutowales niema innej opcji moze jakies foto pogladowe??

Skomentuj

Proszę mi powiedzieć jaka jest moc wyjściowa UniAmpa?
        Szukałem i znalazłem różne wersje i się już pogubiłem.
        Bardzo proszę o podanie mocy.

Skomentuj

Zasilacz jest na 100% sprawny, diody D7 i D8 także sprawne i poprawnie wlutowane, mostek sprawny, napięcia poprawne. Sprawdziłem też tranzystory mocy i te mniejsze przy nich oraz wszystkie MJE.

Udało mi się wykryć zwarcie pomiędzy bazą a kolektorem tranzystora 2SC5200 w lewym kanale. Nie wiem jeszcze co je powoduje, ale napewno nie jest to spowodowane przez uszkodzony tranzystor mocy (wylutowałem i zwarcie dalej występuje) ani przez zwarcie na ścieżkach. W prawym kanale nie ma tego zwarcia.

Tak dla pewności, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś sprawdził w działającym UniAmpie czy to zwarcie ma tam być czy też nie (domyślam się, że nie).

Póki co będę starał się znaleźć przyczynę tego zwarcia.

Skomentuj

2x120W przy 4ohm,2x80 ohm przy 8 ohm

miedzy baza a kolektorem przy wylutowanym tranzystorze powinno byc ok 500-600 ohm tak samo pomiedzy baza a emiterem,pomiedzy emiterem a kolektorem ma nie byc w ogole przejscia,trudno powiedziec gdzie tkwi problem,najlepiej jakbys przebadal cały uklad,sprawdzil wszystkie diody tranzystory(koncowki jak i te pomniejsze tranki),rezystory itd..

Skomentuj

Udało mi się zlokalizować zwarcie, jednak były to zwarte ścieżki zaraz obok tranzystora mocy. Ani pod lupą, ani pod bardzo mocnym światłem nie było widać, że jest tam zwarcie. Uruchomiłem wzmacniacz i napięcie na rezystorach emiterowych się podniosło ale za to działa regulacja prądu spoczynkowego PRkiem. To na razie tyle. Posprawdzam resztę tranzystorów i diód. Może na coś się natknę.

Aha, najważniejsze - rezystor uruchomieniowy przestał się grzać, jedynie bardzo słabo wyczuwalne ciepło oraz napięcie DC na wyjściu prawego kanału wynosi 25 mV, natomiast lewego -2 mV.

Edit:
              Co się okazało - źle podpiąłem miernik :mrgreen:. Jeden z kabli od miernika przyłożyłem do bazy zamiast emitera i pokazało spadek napięcia na rezystorze + spadek napięcia na złączu baza-emiter dlatego napięcie się "nieco podniosło" z 400 do około 500mV. Przyłożyłem dobrze i ustawiłem spadek napięcia na 6mV.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem i pomoc. Mam nadzieję, że mój problem będzie pomocą dla innych konstruktorów oraz pewnego rodzaju ostrzeżeniem. Uważajcie na zwarcia!

Skomentuj

2x120W przy 4ohm,2x80 ohm przy 8 ohm
                a jaka jest moc do osiągnięcia w "domowych warunkach"? powiedzmy na trafie 33 jałowo?

Skomentuj

co masz na myśli -'w domowych warunkach " ?...
                  powiem Ci , że w tych warunkach to ten wzmacniacz pokaze jak wygląda cewka twojego głośnika ! :mrgreen:

Skomentuj

roznica ok 15-20W mniej odnosnie tego co napisalem wyzej,jak to nazwales w warunkach domowych moc ok 60-80 to juz dosc sporo wyciagajac ok 100W juz mamy nadmiar mocy duze znaczenie ma rowniez efektywnosc kolumn,nie tylko moc wzmacniacza,jak pisał poprzednik uniamp ma tzw kopa wied napewno dobrze rozbujaja kazde kolumny :)

Skomentuj

powiem Ci , że w tych warunkach to ten wzmacniacz pokaze jak wygląda cewka twojego głośnika
                      o tym to ja dobrze wiem, moje pytanie miało bardziej charakter teoretyczny Przez domowe warunki rozumiem złożenie Uni oraz jego używanie bez posiadania dużej wiedzy:)
                      p.s sądzisz że TON 200 nie wytrzymają? :mrgreen:

Skomentuj

Tak z czystej* ciekawości, jest szansa żeby ten wzmacniacz w miarę prawidłowo zadziałał (inna sprawa czy jest sens - a jeśli tak to ile trzeba by było przy tym kombinować?) na parce D718/B688?

Kusi mnie jako "alternatywa" dla czeskiej przeróbki** Sinclaira Z.30*** (do którego na chwilę obecną mam problem ze znalezieniem wzorów płytek).

*no prawie
                        ** autor modyfikacji - Pavel Macura
                        ***wzmacniaczyk sprzed jakichś... 41 lat

Skomentuj

powiedzcie, czy trafo indela 300W 2x35V się nada?? wzmacniacz osiągnie więcej mocy? nie zaszkodzi mu to?

Skomentuj

zebys osiagnal wyzsza moc musilabys posiadac transformator o wyzszym napieciu jeszcze sama moc nie wystarczy:),na takim osiagnasz dokaldnie taka samą moc co na trafie 2x35v 250W,2x35V 300W,2x35V 400 w itd.....ale niewiem jak indel podaje napiecia w swoich transformatorach czy na jalowo czy pod obciazeniem, wiec jest szansa ze wyciagnalbys kilka watów wiecej:)

Skomentuj

powiedzcie, czy trafo indela 300W 2x35V się nada?? wzmacniacz osiągnie więcej mocy? nie zaszkodzi mu to?
                              ...powiem Ci-nada się ! a co do "mocy" uniampa-musiałbyś zrobić ciut więcej pomiarów żeby to oszacować.
                              Też mam trafo indela (2x28 V 300VA) i zmierzone na wtórnym-34V !...bo w sieci jest 252 V !!!
                              ale mnie to nie dziwi,bo to wszakże Polska !
                              btw-irek zaleca:28-35 V jałowo(min.250VA)...

Skomentuj

bo myślę kupić to trafo : http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...4ec8bdb5e1d21d
                                Ktoś wie czy by się nadało? Niestety nie wiem czy te 2x35V to pod obciążeniem czy jałowo, nie wiem jak to indel podaje.

[ Dodano: 2010-06-06, 18:57 ]
                                i czy napięcie po wyprostowaniu może być około 63V? tylko kondensatory 10000uf wstawiłbym na 63V? mogło by to działaś czy by się wzmak spalił?

Skomentuj

Zamieszczone przez Lt_Bri
                                  Tak z czystej* ciekawości, jest szansa żeby ten wzmacniacz w miarę prawidłowo zadziałał (inna sprawa czy jest sens - a jeśli tak to ile trzeba by było przy tym kombinować?) na parce D718/B688?
                                  Możesz je wsadzić bez zmian tylko są słabsze niż te Toshiby więc pewnie będziesz musiał trzymać się niższych napięć zasilania. No i opłaca się taka podmiana tylko wtedy kiedy już masz te trany np. wyluty.
                                  Zamieszczone przez freedi
                                  Też mam trafo indela (2x28 V 300VA) i zmierzone na wtórnym-34V !...bo w sieci jest 252 V !!!
                                  ale mnie to nie dziwi,bo to wszakże Polska !
                                  No i co w tym dziwnego ? W normie. 230V +-10% czyli od 207V do 253V :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    http://www.sep.com.pl/opracowania/opracowania_zmiana_napiecia_2002.htm
                                    ...W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ą10%. ...
                                    5. Silniki gospodarcze (napędy pomp, urządzeń warsztatowych, rolniczych itp.)

Są to przeważnie silniki indukcyjne 1 lub 3-fazowe o mocach rzędu kilku do kilkunastu kW. Ich cechą charakterystyczną jest prędkość obrotowa zależna od częstotliwości, a w niewielkim stopniu zależna od wartości napięcia zasilającego. Podwyższenie napięcia zasilającego nie zmieni zatem liczby obrotów urządzenia napędzanego, użytkownik nie odczuje więc żadnej istotnej zmiany w pracy urządzenia. W nieznacznym stopniu zwiększy się moment rozruchowy i maksymalny silnika, a pobierany prąd przy znamionowym obciążeniu nieco się zmniejszy, co można uznać za zmiany korzystne**)
                                    **) - Podwyższenie o 10% napięcia zasilającego silnik asynchroniczny, obciążony momentem znamionowym spowoduje wzrost: momentu rozruchowego i maksymalnego o ca 21%, prędkości obrotowej o 0,5 - 1%, sprawności o 0,5 - 1% oraz spadek: poślizgu o ca 17%, współczynnika mocy o ca 0,03, prądu stojana o ca 7% i temperatury uzwojeń stojana o 3-4 0C
                                    Tak jet w normie dostępne na: http://enormy.pl/ PN-IEC 60038:1999

Skomentuj

1.myślę kupić to trafo : http://www.elektroda.pl/r...04ec8bdb5e1d21d
                                      Ktoś wie czy by się nadało? Niestety nie wiem czy te 2x35V to pod obciążeniem czy jałowo, nie wiem jak to indel podaje.

2. czy napięcie po wyprostowaniu może być około 63V? tylko kondensatory 10000uf wstawiłbym na 63V? mogło by to działać czy by się wzmak spalił?

Skomentuj

Na trafach podaje sie napiecie pod obciazeniem wiec do uniampa powinno sie szukac trafa z napieciem do ok 2x32V.

Nie gwarantuje poprawnej pracy przy wyzszych napieciach bo rosnie wtedy znaczaco moc wyjsciowa i moc na poszczegolnych elementach.

Obecnie napiecie sieciowe wynosi 230V +5% - 15%, poprzednio bylo 220V +-10%.
                                        Przy projektowaniu urzadzen trzeba pamietac ze musza pracowac prawidlowo w zakresie min 200-240V.

Skomentuj

a pisze że zasilanie 2x35V, więc czym moje 2x35V różni się od tego 2x35V w projekcie?
                                          I co to znaczy że podane jest 2x35V pod obciążeniem? Czyli jałowe będzie większe??
                                          Moglibyście mi znaleźć jakieś trafo które się nada, albo ma ktoś na zbyciu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X