Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wszystkie rezystory 1% mam o mocy 0,4 wata zamiast 0,6 i zauwazylem ze po krotkim graniu niektore sa dosc cieple ,czy takiej mocy wystarcza? Czy ja za mocno panikuje?

Skomentuj

Wlutowany nowy MPSA42 i dioda zenera która nie miała napięcia (pomiar między masą wejścia z trafa a nóżkami) i nadal to samo w momencie włączenia wzmaka mam pyknięcie w głośnikach po kilku sekundach znów mały strzał w głośnikach i szum.... nasz szczęście już nie brum... ale nadal dioda nie ma napięcia....

Prąd spoczynkowy sprawdzony 5 mA na rezystorach. Stałe na wyjściu 285mV lewy i 208 mV prawy kanał...

Nie podawałem jeszcze sygnału czy od razu włącza na razie suche objawy. Bo już późno....

Skomentuj

wyslij to komus - bedzie szybciej
        raven?

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          ale nadal dioda nie ma napięcia....
          Gdyby nie bylo na niej napiecia to by ci sie nic nie wlaczylo. Faktycznie lepiej wyslij komus kto ma jakies pojecie bo tak to nie wiele zdzialasz, choc diagnoza ukladu zabezpieczen jest tak prosta i juz nia raz opisywana. Wyciagnij MPSA podlacz do zenerki kabelki zeby bezpiecznie stale monitorowac napiecie i wlacz wzmak, po kilku sekundach musi sie pojawic 12V jak sie nie pojawi to grzebiesz w ukladzie zabezpieczen. Jak sie pojawi to wlutowujesz mpsa, wlaczasz i sprawdzasz czy nadal napiecie jest i czy nie znika czyli uklad zabezpieczen nie wylacza wzmaka co moze byc uszkodzeniem samej koncowki. Mozna jeszcze zmierzyc napiecia na kolektorze i emiterze mpsa wzgledem napiec zasilajacych, powinno by po ok 11V.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Gdyby nie bylo na niej napiecia to by ci sie nic nie wlaczylo. Faktycznie lepiej wyslij komus kto ma jakies pojecie bo tak to nie wiele zdzialasz, choc diagnoza ukladu zabezpieczen jest tak prosta i juz nia raz opisywana. Wyciagnij MPSA podlacz do zenerki kabelki zeby bezpiecznie stale monitorowac napiecie i wlacz wzmak, po kilku sekundach musi sie pojawic 12V jak sie nie pojawi to grzebiesz w ukladzie zabezpieczen. Jak sie pojawi to wlutowujesz mpsa, wlaczasz i sprawdzasz czy nadal napiecie jest i czy nie znika czyli uklad zabezpieczen nie wylacza wzmaka co moze byc uszkodzeniem samej koncowki. Mozna jeszcze zmierzyc napiecia na kolektorze i emiterze mpsa wzgledem napiec zasilajacych, powinno by po ok 11V.
            No masz szczęście,Irek dość dokładnie opisał i był długo cierpliwy.Chyba cie lubi Tak na marginesie jak zapisać taki tekst jaj mój jako filiżankę z dymkiem?

Wskazówka
            [ offtopic ] txt [ /offtopic] ale bez spacji
            lub zaznacz tekst i w edytorze kliknij na odpowiednia ikonke

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              raven?
              Przecież już koledze pisałem że pomogę.
              i pomoc z zasady darmowa jest

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                raven?
                Juz z Ravenem rozmawiałem i mówiąc "odsyłam do specjalisty miałem właśnie jego na myśli"

To są poprostu moje próby z elektroniką :)a może się uda... ale chyba jednak nie z racji braku wolnego czasu a jak jest to bardzo późno postaram się zapakować Uniego porządnie w paczkę i zaadresować do Ravena... (może ktos na pocztę podrzuci z domowników)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                  No masz szczęście,Irek dość dokładnie opisał i był długo cierpliwy.
                  chyba irek ma troche wolnego czasu

Skomentuj

Panowie kto mi naprawi uniampa? :) Chwila nieuwagi i zwarło naładowane kondensatory do dokładnie nie wiem czego. Napięcia zasilania nie ma na wyjściu więc chyba tranzystory całe. Przy podłączeniu przez żarówkę świeci jak choinka.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                      Przy podłączeniu przez żarówkę świeci jak choinka.
                      To chyba nie sa cale :)

---------- Post dodany o 16:15 ---------- Poprzedni post o 16:14 ----------

Zwarcie jak nic.

Skomentuj

Irku, podjął byś się naprawy? Komplet tranzystorów się znajdzie, co jeszcze mogło się spalić?

Skomentuj

Plytka uniamp150V2? Jesli tak to napisz na pw to ci podam adres.

Skomentuj

Nie na temat...
                            o prosze - irek ma troche czasu
                            moze lepiej wakacje a nie znowu praca?

Skomentuj

Nie na temat...
                              Akurat bede sie pozbywal prototypu uniampa i mi zaden do testow i modyfikacji nie zostanie wiec akurat nadarzyla sie okazja :) A wiadomo ze terminy naparw u mnie mierzy sie w miesiacach

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                A wiadomo ze terminy naparw u mnie mierzy sie w miesiacach
                                Skąd ja to znam

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Uwaga bo jak się za nim stęsknię to będę truł :)

Skomentuj

Zabieram się za wykonanie uniampa v1, póki co zbieram części i nie mogę nigdzie znaleźć kondensatora 1uf/25, czy mogę go zastąpić jakimś innym ?

Skomentuj

Może być na większe napięcie.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Po latach wpadł mi w ręce (tzn. zakupiłem) uniamp ver. 1.0

Zmontowany (nie wiem przez kogo i kiedy) ale nie uruchomiony (końcowe nigdy nie zalutowane), z kosztami przesyłki 70zł, a że znam tą konstrukcję z opisów i zachciało mi się ją sobie sprawdzić to sobie zakupiłem

Zmontowany na elementach z pierwotnej listy - wszystkie kondensatory elektrolityczne to Jamicon, tranzystory BCxxx i MJE34x i Toshiby na wyjściu.

7 lat od premiery sporo się zmieniło na rynku części elektronicznych, dostępne są lepsze tranzystory (choć też wszędzie pełno podróbek), nie ma problemu z kupnem małych elektrolitów na wyższe napięcie, generalnie można zaszaleć i wpakować do niego lepsze podzespoły ... pytanie czy to ma sens i czy coś mierzalnie zmieni ...

A w całej dokumentacji zgromadzonej przez te lata i tak nie znalazłem opisu punktów pracy tranzystorów - ciekaw jestem na jakim prądzie pracuję te MJE34x akurat te dwa można by podmienić na coś lepszego, podobnie BC546 w kompensacji termicznej - jakoś mi się on tam nie widzi ... lepsza para różnicowa też pewnie nie zawadzi ... a że mam w tzw. "szufladzie" pełno dobrych wylutów poparowanych to może coś pozmieniam.

Mam fajny wzmacniacz Philps 302L w którym padła końcówka na STK, więc taki uniamp ma gdzie zamieszkać.

Złożę, pobawię się, może pokuszę się o jakieś pomiary a potem może uda się sprzedać tak aby się koszty zwróciły.

Fajnie że wątek jeszcze żyje. Pozdrawiam.

Skomentuj

Ładny i ascetyczny domek będzie miał Twój Uni. Zdaj relacje z placu budowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X