Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz został usunięty razem z końcówką mocy JVC :) Spróbuję na jednym trafie jeśli pojawi się brum to zastosuję dwa transformatory, jak coś to wyrzucę trafo JVC, zrobi się więcej miejsca w obudowie.
    dzięki

Skomentuj

Przecież do zasilania samego preampa nie potrzebujesz aż tak wielkiego trafa, jeśli nie pójdzie na jednym, to dorzucić jakieś mniejsze o wymaganych parametrach i gotowe.

Skomentuj

Wiem, że byłoby za duże, w pre bezpieczniki są 200mA :)

Skomentuj

Więc tak, odpaliłem po kolei przez rezystor, prąd ok, rez nie grzeje się więc podłączyłem bez oba kanały (trafo do uruchomienia 2 x 28V).
          Na prawym około 30mV a na lewym coś około 50mV, na emiterowych jak na foto 6-7mV :

Jednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ? Nie jestem pewien czy przy włączeniu na chwile również nie jest na wyjściu około 202mV

Czy po prostu podłączyć głośniki i zobaczyć jak gra

Skomentuj

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
            Pozostaje zamontować dwa transformatory jeden do zasilania układów JVC, a drugie trafo do Uniampa, tak?
            albo jeden transformator z dodatkowymi odczepami pod jvc? a tak na marginesie polowałem na tego jvc na ebayu :crying:
            Last edited by lonevolf; 07.04.2015, 20:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              Jednak jak wyłączę trafo na emiterowych od razu spada, ale rośnie na wyjściu, czy to normalne bez podpiętych głośników ?
              Bez glosnikow tak wlasnie bedzie.

Skomentuj

Dzięki, tak też obstawialem ale wolałem się upewnić, teraz nir pozostaje nic innego jak podłączyć.

Nie wiem ogólnie bo różne opinie teraz na forum chodzą o konstrukcjach ale proces montażu, zaplecze wsparcia technicznego oraz szereg zabezpieczeń powoduje że każdy kto chce zacząć co kolwiek składać powinien właśnie zacząć od uniego, z resztą koszt taki że powinien to być swojego rodzaju wręcz obowiązek.

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                  albo jeden transformator z dodatkowymi odczepami pod jvc? a tak na marginesie polowałem na tego jvc na ebayu :crying:
                  Sprawdzę ile takie trafo będzie kosztowało i jak już wszystko upakuje do obudowy ile miejsca zostanie, to się nad tym zastanowię. 2x30V ok 20-30W ciężko dostać, tylko na zamówienie, jeśli są to powyżej 100W :angry:
                  U mnie ten JVC kurzył się od 3 lat i miał wylądować na allegro :)
                  W przyszłym tygodniu spróbuję podłączyć pod jedno trafo i sprawdzę jak to będzie działać. Od kilku dni gram na osobnych transformatorach i wszystko w porządku.

A te kilka elementów steruje wskaźnikami :)
                  Last edited by Trol.; 09.04.2015, 20:39.

Skomentuj

Witam, mam pytanie. Głównie do Pana Irka - ale może ktoś mi udzieli odpowiedzi która mnie zadowoli. A mianowicie. Jaki bezpiecznik zastosować do transformatora toroidalnego wykorzystanego w ww. projekcie chodzi o bezpiecznik sieciowy na pierwotnej gałęzi.. Jest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                      o bezpiecznik sieciowy na pierwotnej gałęzi.. Jest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
                      Dobierasz do prądu jaki maksymalnie może popłynąć przez uzwojenie. Na pierwotnym daj zwłoczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                        Jest na to jakaś reguła(dla np. 250W,350W) niestety nie wykorzystuje softstartu.
                        Powinien byc ok dwa razy wiekszy niz znamionowy prad trafa i oczywiscie zwloczny. Trafo 250W powierac bedzie przy pelnym obciazeniu ok. 1,25A czyli bezpiecznik 2,5A. Sporo zalezy od wykonania trafa, te oszczedniej nawijane czesciej pala bezpieczniki przy wlaczaniu. Zwykle do ok 300W trafo nie wymaga soft startu powyzej tej mocy wszystko zalezy od wykonania trafa i szybkosci bezpiecznikow w intalacji domowej. Trafo moze nie pzrepalic bezpiecznika topikowego bo jest zwloczny ale uaktywni sie bezpiecznik w instalacji domowej, bo jest szybszy.

Skomentuj

Były małe problemy, jeden kanał nie chciał ruszyć, ale to nie wina uniego tylko jakimś cudem klotz cięty z metra nie stykał, na foto jeszcze gniazdo w starym miejscu z przed wymiany gnizda i kabla, coż więcej nad c320 zrobił papa

Tak o to yamaha rx397 dostała drugie życie

Skomentuj

Witam,
                            złożyłem wczoraj uniamp'a napięcie na rezystorach ustawiłem na 6mv na wyjściach jest niecałe 20mv ale zauważyłem że temperatura na tranzystorach mocy w lewym kanale jest dość wysoka a w prawym tranzystory są chłodne. Czy to tak powinno być? Wolę zapytać przed podłączeniem całego transformatora.

Skomentuj

Tak być nie powinno. Kanały powinny pracować tak samo. Gdzieś masz błąd skoro sie grzeją.

Skomentuj

Sprawdź docisk tranzystorów do radiatora. Sprawdź temperaturę tranzystorów i radiatorów dla każdego kanału. Tak na początek :)

Skomentuj

Dziękuje za podpowiedzi. Pomogło dokręcenie tranzystorów. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Po dotknięciu przewodu od masy sygnałowej do uziemienia wywala mi różnicówkę, a jeżeli trzymam masę sygnałową w ręce i dotknę uziemienia to dość mocno kopie, czy tak powinno być da się jakąś to zabezpieczyć?

Skomentuj

Gdzies masz przebicie w okolicy napiecia sieciowego, moze trafo a moze tylko polaczenia. Sam wzmacniacz nie ma z tym nic wspolnego.

Skomentuj

Dzięki, zmieniłem trafo i jest ok.

Skomentuj

Witam! Czy płytka Uniampa V1 a V2 to jest to samo? Czy różnią się tylko datą na płytce?
                                        Last edited by marcin55246; 01.05.2015, 14:11.

Skomentuj

A czytać umie? http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69

Skomentuj

Czaruję...
                                          X