Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmierzylem to właśnie na kablach z zasilacza które szły do zasilania preampa...

Skomentuj

To może zmierzyleś między + i -. Musisz zmierzyć względem zera.
      Jeśli jest 50V to wzgledem zera będzie + 25 i -25

Skomentuj

Możesz rację. Ponieważ mierzyłem między tymi dwoma przewodami które szły do preamp-a i wychodziło 50V a nie mierzyłem żadnego z nich względem zera. Chyba wykorzystam tą płytkę zasilania z Rotela która już była jako zasilanie do preamp-a. Albo przerobię ją wywalając to co zbędne. I zostawię to co jest potrzebne do zasilania preamp-a.

Skomentuj

Możesz zrobić oddzielny zasilacz stabilizowany powiedzmy +/-18-25V.
          Taki zasilacz będzie mniejszy gabarytowo od tego z projektu kopii Rotela.

Moderacja niech wydzieli te kilka postów do innego tematu lub do offtopu co by nie zaśmiecać tego tematu.

Skomentuj

Witam Was Serdecznie
            Mam mały problemik. Po włożeniu uniampa do docelowej obudowy i pierwszym odpaleniu częściowo zfajczyły mi się rezystory R1 i R4 oraz R84 i R86. Uniamp jednak ruszył ale dźwięk był jakby pozbawiony głębi i mocy, był płaski,dodatkowo dość mocno się grzał. Po jakimś czasie wymieniłem owe rezystory, dźwięk poprawił się wraz z grzaniem się radiatora poprawiły się na plus. Po jakimś czasie Uniamp znowu zaczął grać płasko, jakby ubyło mu mocy, radiator się nie grzeje jak w poprzednim przypadku. Ponowna wymiana rezystorów nie pomogła. Gdzie szukać przyczyny problemu? Ma ktoś pomysł?

Skomentuj

Gdyby ktoś miał dziwne strzelanie w jednym kanale to warto spojrzeć na kondensatory na wejściu na zasilaczu. U mnie końcówka działał dobre 2lata a ostatnio coś nawalało. Na szczęście okazało się że to kondensator walnięty.

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Leaguer i wszystko jasne ;p
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

To swoją drogą :)

Skomentuj

Jakby ktoś szukał mam do sprzedania kompletnego, grajacego uni z trafem.

Skomentuj

Cześć, czy ma ktoś jeszcze obrazkową wersję instrukcji uruchomienia uniampa? Ta ze strony mariuszelektro czy jakoś tak, już niestety wygasła :( I może jeszcze komuś ostała się płytka unizab2 do uniego?

Skomentuj

Uni ma kpl zabezpieczeń na pokładzie, nie potrzebujesz unizaba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Uni ma kpl zabezpieczeń na pokładzie, nie potrzebujesz unizaba.
                          Przed DC nie ma.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Można się jeszcze tak ratować, ale brakuje zdjęć https://web.archive.org/web/20160304...da.eu/uni.html

Skomentuj

To już też znalazłem ale przydałyby się fotki :) Tak czy inaczej dzięki za chęci. Zachciało mi się w ramach podszkolenia w lutowaniu składać płytkę uniego, więc chciałbym już zrobić wszystko dobrze od początku do końca.

Skomentuj

Masz możliwość zrobienia płytki samemu?
                                Czemy unizab2?

Skomentuj

A Irka pytałeś? Czy skończyły mu się płytki?
                                  Mi w szufladzie jeszcze zalega unizab1.0 jeśli chcesz.

Skomentuj

Nie miałem jakichś wybitnych preferencji jeżeli chodzi o zabezpieczenie. Ta płytka skojarzyła mi się jeszcze z czasu jak zamawiałem tą do uniego. Irek na szczęście mi odpisał, że jeszcze jakaś mu się uchowała :) Jeżeli chodzi o trawienie płytek to jeszcze tego nigdy nie robiłem. Dopiero niedawno postanowiłem, że spróbuje swoich sił w tego typu projektach.

Skomentuj

Ktoś chętny mi Uniego naprawić ?? Zapakuję wyślę i zapłacę za naprawę.... :)

Skomentuj

A co ciekawego się dzieje?

Skomentuj

Pyknięcie podczas załączania i harczenie w kanałach.... jak montowałem zapomniałem jednej zworki i teraz nie wiem jak znaleźć co padło. Nóweczka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X