Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak się nie daje ustawić prąd i masz dc na wyjściu, to przejrzyj wszsytkie tranzystory w tym kanale. Czy któregoś nie zamieniłeś, czy są w dobrą stronę, aż w końcu czy przypadkiem któregoś nie uśmierciłeś. Nie zostaje nic innego jak szukać :(
    Sprawdzaj spadki napięć na rezystorach parami, w dwu połówkach: R32 - R38; R29 R5; R27 R10 itd w tym uszkodzonym kanale. Powinno być na nich podobne/identyczne napięcie. Jeśli nie jest, to szukaj uszkodzenia w układach które zasilają.

Skomentuj

Jeszcze mam pyt czy to normalne że jak mam podłączoną tylko jedną stronę pod trafo przez rezystor to tylko jeden kondensator 10000uF ma napięcie a na drugim mam 0V?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kyubi Zobacz posta
        Jeszcze mam pyt czy to normalne że jak mam podłączoną tylko jedną stronę pod trafo przez rezystor to tylko jeden kondensator 10000uF ma napięcie a na drugim mam 0V?
        Już wiem. Po prostu ten jeden rozładowuje się szybciej. A ten drugi strasznie wolno pewnie dla tego że coś jest nie tak z tym prawym kanałem. Sprawdzałem rezystory o których pisałeś i napięcia podobne/takie same są. A trazystory wydają się być ok przynajmniej te duże zostało sprawdzić BC
        Last edited by Kyubi; 14.11.2018, 09:30.

Skomentuj

Jak masz podłączoną jedną strone to tylko jedna połówka zasilania jest. Zasilacz jest symetryczny i potrzebuje symetrycznego podłączenia dlatego jeden kondensator ma 0V ponieważ nie jest podłączony transformator.
          Spójrz na schemat. Kompletnie nie rozumiesz chyba zasady działania.
          Last edited by Adzik94; 14.11.2018, 09:47.

Skomentuj

No to ciekawe że jak masz podłączona jedno wyprowadzenie trafa to możesz na obu kanałach ustawić prąd spoczynkowy? I że na obu dużych kondensatorach jest napięcie z tym że połowa a nie całość bo mamy tylko podłączone jedno wyprowadzenie z trafa.

Skomentuj

W uni tak jest że jeden kondesator się szybciej rozładowuje a drugi bardzo powoli. Jeden zasila końcówki i zabezpieczenia, a drugi wyłącznie końcówki. Powinieneś mieć napięcie na obu o wartości połowy. Ale nie ustawiaj prądu spoczynkowego dopóki nie będziesz miał całości zasilania, bez rezystorów. No i z połową zasilania ten wzmacniacz nie zadziała poprawnie, Irek ustalił minimalne napięcie bodaj na 2x28V (nie jestem pewien wartości)

Skomentuj

Dobra udało mi się odpalić problem leżał najwidoczniej gdzieś w lutach po poprawieniu kilku zaczęło działać. Uniamp prawy i lewy kanał ustawiony na 0,7mV na wyjsciu prawy 15,5mV a Lewy 4,7mV. Czy tak jest poprawnie?

Skomentuj

Nie pamietam dokładnie ale chyba napięcie na rezystorach emiterowych powinno być 7mV.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Nie pamietam dokładnie ale chyba napięcie na rezystorach emiterowych powinno być 7mV.
                    5mV

Zamieszczone przez Kyubi Zobacz posta
                    No to ciekawe że jak masz podłączona jedno wyprowadzenie trafa to możesz na obu kanałach ustawić prąd spoczynkowy? I że na obu dużych kondensatorach jest napięcie z tym że połowa a nie całość bo mamy tylko podłączone jedno wyprowadzenie z trafa.
                    bzdura!
                    zobacz jak to jest podlaczone
                    http://www.fratu.pl/irek/files/UniAm...OS_schemat.pdf

Skomentuj

Dobrze zwracam honor. Mogę się nie znać. Po prostu nie jestem elektronikiem l. Dla mnie to i tak sukces że udało mi się to złożyc i że działa. A co do prądów spoczynkowych to sugerowała się taka instrukcja która znalazłem w sieci w korej jest opisane by ustawic miedzy 5mV a 10mV
                      http://sylkahaha.htw.pl/uruchomienie...a_i_unitra.php
                      Z góry przepraszam jeżeli nie można wrzucać linków.
                      To muszę zmienić na 5mV w takim razie.

Skomentuj

Poprawiłem napięcia na pr-kach i teraz udało mi się ustawić na 5,1mV i 5,2mV.
                        Na wyjściach mam:
                        - Prawy 16,4mV
                        - Lewy 4,0mV

Skomentuj

Stałe na wyjściu do 100mV jest akceptowalne, 16mV jest OK.

Skomentuj

Hej. Takie pytanko czy barwa dźwięku (przedwzmacniacz) z rotel 820 podejdzie do uniampa? Bo kupiłem obudowę sonego jako domek do uniamp-a i siedziała tam kopia rotela 820 z elektrody właśnie z przedwzmacniaczem i się zastanawiam czy mógł bym ja wykorzystać? I potecjometey ktore tam siedzą?

Skomentuj

Barwa podejdzie tylko nie wiem czy wzmocnienie nie będzie nieco małe na wyjściu tej barwy.

Skomentuj

Jeszcze muszę sprawdzić jakie zasilanie miała ta barwa i jaki jest potecjometr od głośności czy się nadaje. Bo ja głupi zamiast najpierw zmierzyć napięcie zasilania barwy to najpierw rozebralem A teraz się zastanawia...

Skomentuj

Pokaż zdjecia jak to wygląda.
                                  Jak zasilacz jest z projektu z elektrody to napięcie będzie takie jak w projekcie.

Skomentuj

Znaczy zastałem taki sam projekt w sonym rotela jak na elektrodzie identycznie to wygląda. Mnie tylko interesuje jakie napięcie potrzebuje do zasilenia tej barwy z rotela. Naj wyżej podłącz ja powrotem i tak sprawdze
                                    Last edited by Kyubi; 19.11.2018, 19:35.

Skomentuj

Wystarczy spojrzeć na dokumentacje projektu z elektrody i będziesz wiedział jakim napięciem powinien być zasilany preamp.
                                      Zrobisz to sam czy mam Cię wyręczyć?

Skomentuj

Hej. Sprawdziłem zasilanie tego preampa z rotela i niby 50V przynajmniej na tym zasilaniu co było to po zamierzeniu jest 50V. Chodź ktoś na elektrodzie pisał +/- 19V i teraz sam już nie wiem co jest prawdą... Moze dla was to glupie pytanie. Ale jak kilka postow wyzej pisałem jestem słaby w tej dziedzinie

Skomentuj

Zasilacz z projektu ma dodatjowe wyjście na preamp.
                                          Jest tam stabilizacja na diodzie zenera 20V.
                                          Zasilacz jest symetryczny więc +/-20V
                                          Gdzie Ty zmierzyłeś te 50V to ja nie wiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X