Przy zwartym wejściu powinna być całkowita cisza. Coś masz nie tak.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Prądy spoczynkowe na poziomie 5,8mV w obu kanałach
Bo jak prąd spoczynkowy 5,8mA to źle :)
Tak po płytce nic nie widać, można tylko stwierdzić, że ładnie wszystko polutowane ... Nie powinno być problemów. No ewidentnie któryś tran jednak jest do bani, ale ja nie potrafię go wskazać, niestety.
Skomentuj
-
O losie co ja za głupoty wypisuje, chyba już zmęczony byłem.....sorki, oczywiście chodziło mi o napięcie na rezystorach emiterowych 5,8mV, prądu nie mierzyłem. Też mi się wydaje że problem leży w którymś z tranzystorów ale w końcowych? Różnica w napieciach wyjściowych wynika chyba z różnic produkcyjnych Toshib bo zamieniłem je miejscami lewy/prawy kanał i to wyższe napięcie na wyjściu powędrowało również na drugą stronę a i tak prawy kanał szumi bardziej mimo tych ok 10-12 mV na wyjściu a tam gdzie jest ok 30-40mV jest o wiele ciszej z tym że również za głośno jak na moje ucho.
Skomentuj
-
Wymieniłem w prawym kanale wszystkie tranzystory BC546B na nowe, BC556B na BC557B oraz wszystkie diody 1n4148. Napięcia na rezystorach emiterowych tak jak poprzednio ok 6mV, na wyjściach 50mV oraz 32mV i ........... w głośnikach kompletna cisza
Nie wiem co było powodem, może przy lutowaniu coś za mocno przygrzałem. Te części są bardzo tanie więc nie warto było szukać tego jednego chochlika :) Uni gra wyśmienicie, można przystąpić do kolejnych prac. Dzięki wszystkim za odzew.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez universal Zobacz postaChyba w żadnym miejscu w układzie nie występują napięcia wyższe na tych tranzystorach niż wartości katalogowe bc557b.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zomo Zobacz postaWymieniłem w prawym kanale wszystkie tranzystory BC546B na nowe, BC556B na BC557B oraz wszystkie diody 1n4148. Napięcia na rezystorach emiterowych tak jak poprzednio ok 6mV, na wyjściach 50mV oraz 32mV i ........... w głośnikach kompletna cisza
Nie wiem co było powodem, może przy lutowaniu coś za mocno przygrzałem. Te części są bardzo tanie więc nie warto było szukać tego jednego chochlika :) Uni gra wyśmienicie, można przystąpić do kolejnych prac. Dzięki wszystkim za odzew.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coolombo Zobacz postaCzasami jak siada mpsa42 to wzmacniacz się nie załączy.
To tranzystor ktory dostaje pelne napiecie zasilania, czyli wystepuje na nim do 100V, wlasnie dlatego musi to byc mpsa lub inny wysokonapieciowiec, mpsa chyba najpopularniejszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaCzesciej mpsa pada tak ze ma przebicie/uplywnosc
Skomentuj
-
Jeżeli ktoś chce trochę więcej mocy a nie chce przerabiać układu to jest na to prosty sposób, założyć sankeny 2sa1295/2sc3264. Trzeba trochę powyginać wyprowadzenia tak aby wymieśćił się jeden obok drugiego. Właśnie testuję taki układ w mostku i całkiem dobrze to śmiga. Przy tych tranzystorach dobrze jest zmniejszyć rezystory emiterowe bo przy 0,22R w mostku słychać jak załącza się ograniczenie prądowe.
p.s. panie moder jak usunąć podpis w profilu? proszę o info na pw albo o wykasowanie tego podpisu bo nie wykonuję już żadnych końcówek na zamówienie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coolombo Zobacz postaJeżeli ktoś chce trochę więcej mocy a nie chce przerabiać układu to jest na to prosty sposób, założyć sankeny 2sa1295/2sc3264.
Skomentuj
-
Jeżeli układ typowo ma 2x120W/4R to ile będzie miał w takich samych warunkach zasilania w mostku i przy obciążeniu 4R ?
Mostek prostowniczy racja może mu być ciężko jak wzmacniacz będziesz katował sztucznym obciążeniem.
Toshiby są świetne nie powiem, ale sankeny mają dużo lepszą obudowę a co za tym idzie pojemność cieplna samego tranzystora jest dużo większa nie wspominając o docisku na dwie śruby.
Skomentuj
Skomentuj