angel6891, zamiast sie oburzac (po tonie wypowiedzi kolegi w pelni zrozumiale) to lepiej zrozum ze z taka wiedza bezpieczniej jest zmienic transformator niz dostosowywac uniampa do wyzszego napiecia...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Nie. Nie da się.
UWAGI MODERATORATak trudno ruszyć głową ? Pisze na stronie że zasilanie 2*35VAC max. Przez to nie możesz znaleźć informacji bo cały czas taki ktoś jak Ty zadaje w ciąż te same pytania na które odpowiedź już wielokrotnie padła i przez to wątek ma już blisko 3000 wpisów. Następnym razem ostrzeżenie.
Skomentuj
-
Myślę,ze trzeba ciągle cierpliwie odpowiadać na zapytania dotyczące uruchomienia,montażu itp.kwestii .Nie należy zniechęcać ludzi kąśliwymi odpowiedziami w niczym im nie pomagającymi.Jeśli mają chęć i zapał niech budują.angel6891 dostosuj się do rady :Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postabezpieczniej jest zmienic transformator niz dostosowywac uniampa do wyzszego napiecia...
---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------
...no warto dodać,umyć po wlutowaniu wszystkich elementów pcb z pozostałości kalafonii,sprawdzić pod lupą z dwa , trzy razy czy nie ma zwarć i niepewnych (zimnych) lutów,mocować całość do radiatora izolując tranzystory mocy przy pomocy podkładek mikowych ( tu w zasadzie wszystko w tym temacie: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...y-Zbig-2.0).Po przykręceniu sprawdzić czy tranzystory mocy są dokładnie odizolowane od radiatora.To tak z grubsza,po ostatniej operacji można podłączyć trafo (prąd do wzmaka ) i się cieszyć he,he.Last edited by zbyszek; 10.11.2011, 19:39.
Skomentuj
-
Moja odpowiedź nie była do raven1985 , tylko do csbiczek, odniosłem wrażenie, iż zostało to inaczej odebrane. Rozumiem, że najłatwiej będzie odwinąć, bądź wymienić trafo. Jeżeli dobrze rozumiem to przeróbka nie polega na wymianie elementów na takie o innych wartościach, lecz przeprojektowaniu obwodów i stąd ta trudność?
Skomentuj
-
Pytanie odnośnie tranzystorów sterujących:
Tam gdzie kupowałem tranzystory, nie było akurat sterujacych do Uni: 2SC4793 2SA1837
Zamiast nich zaproponowano mi następujące 2SA1930 2SC5171 (TOSHIBA).
Mogę je zastosować? Coś ulegnie zmianie podczas ich aplikacji?
Ponoć różnią się tylko tym, że mają wyższą tolerancję na maksymalne napięcie zasilania.
Skomentuj
-
Właśnie odpaliłem mojego uniampa V2 wrażenia po odsłuchaniu dire straits :thumbsup: rewelacja (porównując do technicsa) a tak na marginesie jeżeli ktoś próbuje uruchomic z jednym uzwojeniem transformatora to należy podłączyc to z prawej strony, na tym z lewej nie idzie bo działa układ szybkiego wyłączania (zajęło mi to cały dzień). Mam jeszcze pytanie do kolegów czy potencjometr 2x100kA będzie odpowiedni czy jakiś inny będzie lepszy?http://datingsidorsingel.com/
Skomentuj
-
Uruchamiam lewy kanał Uniampa, na razie dysponuję transformatorem dającym napięcie na kondensatorach filtrujących 2x32V i stąd moje pytanie gdyż układ nie reaguje na próbę regulacji prądu spoczynkowego: jest 0. Napięcie na wyjściu jest na poziomie 15 mV.
Czy niższe napięcie zasilania może spowodować zadziałanie układu zabezpieczenia i stąd brak reakcji na ustawianie prądu spoczynkowego ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez energizer Zobacz postaCzy niższe napięcie zasilania może spowodować zadziałanie układu zabezpieczenia i stąd brak reakcji na ustawianie prądu spoczynkowego ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez energizer Zobacz postaWielkie dzięki , jest już regulacja prądu, lewy kanał działa !!! Biorę się za składanie prawego kanału.
Skomentuj
-
Ah ten Uni...
Właśnie odpalam swojego... Już miałem robić kupę w gacie bo coś mi nie grało... Podłączyłem zasilanie z trafa od prawej przez rezytor 15Ohm5W (2 przewody). Ustawiłem 11,8mV (czyli coś koło 53mA) na rezystorach emiterowych prawego kanału. I potem chciałem zrobic to samo dla lewgo kanału. I nie mogłem ustawić prądu spoczynkowego na rezystorach emiterowych lewego kanału. Jak widać nie doczytałem. Bo ustawia się prąd spoczynkowy obu kanałów naraz podpinając trafo 2 przewodami od lewwejZnalazłem rozwiązanie oczywiście tutaj na forum. Ustawiłem prąd spoczynkowy na wszystkich rezystorach emiterowych 53ma(czyli 11,8mV) Jeśli chodzi o prąd spoczynkowy to moje potki są ciężkie w regulacji, dla tego jest 11,8mV. ale ponoć im wiekszy prad tym lepiej gra ale mocniej grzeje... Napęcie DC na wyjściu dla lewego kanłu to: 10mv, prawgo 10mV. Pozostało podpiąć całe zasilanie (bez rezystora 15Ohm w torze) i zobaczyć jak gra przy źródle dźwięku. Zgadza się??
Skomentuj
-
ok, sprawdzam...
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post o 14:45 ----------
Podłączyłem całe trafo. Nie było fajerwerkówSprawdziłem DC na wyjściu. Lewy kanał 11mV, prawy 6mV :/ Nie wiem czy OK, ale chyba git?
Nie mam tylko w domu mocniejszych 4Omowych głośników ani źródła sygnału żeby sprawdzić czy nic nie brumi i czy gra...
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post o 14:48 ----------
BTW. Jakich najlepiej użyć bezpieczniorów? Póki co u siebie wrzuciłem 3A...
Skomentuj
Skomentuj