Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

angel6891, zamiast sie oburzac (po tonie wypowiedzi kolegi w pelni zrozumiale) to lepiej zrozum ze z taka wiedza bezpieczniej jest zmienic transformator niz dostosowywac uniampa do wyzszego napiecia...

Skomentuj

Nie. Nie da się.

UWAGI MODERATORA
      Tak trudno ruszyć głową ? Pisze na stronie że zasilanie 2*35VAC max. Przez to nie możesz znaleźć informacji bo cały czas taki ktoś jak Ty zadaje w ciąż te same pytania na które odpowiedź już wielokrotnie padła i przez to wątek ma już blisko 3000 wpisów. Następnym razem ostrzeżenie.

Skomentuj

angel6891, po tym poście możesz zapomnieć, że ktoś Ci cokolwiek doradzi.

Wg mnie nie poradzisz sobie z przeróbkami, to już lepiej trafo odwiń, bo to chyba potrafisz?

Skomentuj

Myślę,ze trzeba ciągle cierpliwie odpowiadać na zapytania dotyczące uruchomienia,montażu itp.kwestii .Nie należy zniechęcać ludzi kąśliwymi odpowiedziami w niczym im nie pomagającymi.Jeśli mają chęć i zapał niech budują.angel6891 dostosuj się do rady :
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          bezpieczniej jest zmienic transformator niz dostosowywac uniampa do wyzszego napiecia...
          Uni w przypadku starannego montażu uruchamia się bez problemów.Nie należy się spieszyć,powoli,dokładnie,montować z rysunkiem pcb i schematem.Dla pewności sprawdzić elementy przed wlutowaniem.

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------

...no warto dodać,umyć po wlutowaniu wszystkich elementów pcb z pozostałości kalafonii,sprawdzić pod lupą z dwa , trzy razy czy nie ma zwarć i niepewnych (zimnych) lutów,mocować całość do radiatora izolując tranzystory mocy przy pomocy podkładek mikowych ( tu w zasadzie wszystko w tym temacie: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...y-Zbig-2.0).Po przykręceniu sprawdzić czy tranzystory mocy są dokładnie odizolowane od radiatora.To tak z grubsza,po ostatniej operacji można podłączyć trafo (prąd do wzmaka ) i się cieszyć he,he.
          Last edited by zbyszek; 10.11.2011, 19:39.

Skomentuj

W dalszym ciągu mam problem ze swoim uni. Zanim załączy się wzmacniacz na wyjściu w prawym kanale mam napięcie zasilania. Po załączeniu wszystko jest ok. Co może być nie tak?

Skomentuj

Moja odpowiedź nie była do raven1985 , tylko do csbiczek, odniosłem wrażenie, iż zostało to inaczej odebrane. Rozumiem, że najłatwiej będzie odwinąć, bądź wymienić trafo. Jeżeli dobrze rozumiem to przeróbka nie polega na wymianie elementów na takie o innych wartościach, lecz przeprojektowaniu obwodów i stąd ta trudność?

Skomentuj

Pytanie odnośnie tranzystorów sterujących:
                Tam gdzie kupowałem tranzystory, nie było akurat sterujacych do Uni: 2SC4793 2SA1837
                Zamiast nich zaproponowano mi następujące 2SA1930 2SC5171 (TOSHIBA).
                Mogę je zastosować? Coś ulegnie zmianie podczas ich aplikacji?
                Ponoć różnią się tylko tym, że mają wyższą tolerancję na maksymalne napięcie zasilania.

Skomentuj

Akurat jeśli chodzi o napięcie CE to jest ono niższe, ale za to pasmo jest szersze i większy jest maksymalny prąd kolektora, co jest na plus. Moim zdaniem nadają się bez żadnych zmian w układzie.

Skomentuj

Właśnie odpaliłem mojego uniampa V2 wrażenia po odsłuchaniu dire straits :thumbsup: rewelacja (porównując do technicsa) a tak na marginesie jeżeli ktoś próbuje uruchomic z jednym uzwojeniem transformatora to należy podłączyc to z prawej strony, na tym z lewej nie idzie bo działa układ szybkiego wyłączania (zajęło mi to cały dzień). Mam jeszcze pytanie do kolegów czy potencjometr 2x100kA będzie odpowiedni czy jakiś inny będzie lepszy?
                    http://datingsidorsingel.com/

Skomentuj

2x50k logarytmiczny

Skomentuj

Uruchamiam lewy kanał Uniampa, na razie dysponuję transformatorem dającym napięcie na kondensatorach filtrujących 2x32V i stąd moje pytanie gdyż układ nie reaguje na próbę regulacji prądu spoczynkowego: jest 0. Napięcie na wyjściu jest na poziomie 15 mV.
                        Czy niższe napięcie zasilania może spowodować zadziałanie układu zabezpieczenia i stąd brak reakcji na ustawianie prądu spoczynkowego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez energizer Zobacz posta
                          Czy niższe napięcie zasilania może spowodować zadziałanie układu zabezpieczenia i stąd brak reakcji na ustawianie prądu spoczynkowego ?
                          nie, na takim zasilaniu powinno dzialac normalnie

Skomentuj

Potrzebowałbym jeszcze aby koledzy podali mi napięcia w punktach układu:
                            kolektor T14 i T3
                            baza T7

Skomentuj

To jest uklad polaryzacji/stabilizacji pradu spoczynkowego w tych punktach masz 0V lub ok +-1V przy wlaczonym wzmacniaczu, mierzone wzgledem masy ale pod warunkiem ze na wyjsciu nie ma napiecia stalego.

Skomentuj

Wielkie dzięki :thumbsup: , jest już regulacja prądu, lewy kanał działa !!! Biorę się za składanie prawego kanału.

Skomentuj

Zamieszczone przez energizer Zobacz posta
                                  Wielkie dzięki , jest już regulacja prądu, lewy kanał działa !!! Biorę się za składanie prawego kanału.
                                  No,równiez się ciesze.Napisz tylko dlaczego nie dało się regulować prąd spoczynkowy.Przyda się innym.

Skomentuj

Elementy R5, R10 przylutowane są do wspólnej ścieżki, obok której jest prowadzona druga ścieżka w formie "zawijasa". Pomimo soldermaski, włosek cyny chwycił ścieżkę sąsiednią.

Widać na zdjęciu w wrogu ścieżki poniżej ołówka.

Skomentuj

Ah ten Uni...
                                      Właśnie odpalam swojego... Już miałem robić kupę w gacie bo coś mi nie grało... Podłączyłem zasilanie z trafa od prawej przez rezytor 15Ohm5W (2 przewody). Ustawiłem 11,8mV (czyli coś koło 53mA) na rezystorach emiterowych prawego kanału. I potem chciałem zrobic to samo dla lewgo kanału. I nie mogłem ustawić prądu spoczynkowego na rezystorach emiterowych lewego kanału. Jak widać nie doczytałem. Bo ustawia się prąd spoczynkowy obu kanałów naraz podpinając trafo 2 przewodami od lewwej Znalazłem rozwiązanie oczywiście tutaj na forum. Ustawiłem prąd spoczynkowy na wszystkich rezystorach emiterowych 53ma(czyli 11,8mV) Jeśli chodzi o prąd spoczynkowy to moje potki są ciężkie w regulacji, dla tego jest 11,8mV. ale ponoć im wiekszy prad tym lepiej gra ale mocniej grzeje... Napęcie DC na wyjściu dla lewego kanłu to: 10mv, prawgo 10mV. Pozostało podpiąć całe zasilanie (bez rezystora 15Ohm w torze) i zobaczyć jak gra przy źródle dźwięku. Zgadza się??

Skomentuj

jak juz wyregulowales wszystko to podlacz bez rezystorow
                                        jak dziala i brak dziwnego napiecia na wyjsciu to powinien dzialac

Skomentuj

ok, sprawdzam...

---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post o 14:45 ----------

Podłączyłem całe trafo. Nie było fajerwerków Sprawdziłem DC na wyjściu. Lewy kanał 11mV, prawy 6mV :/ Nie wiem czy OK, ale chyba git?
                                          Nie mam tylko w domu mocniejszych 4Omowych głośników ani źródła sygnału żeby sprawdzić czy nic nie brumi i czy gra...

---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post o 14:48 ----------

BTW. Jakich najlepiej użyć bezpieczniorów? Póki co u siebie wrzuciłem 3A...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X