Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przepraszam za post pod postem ale brak możliwości edycji powoduje taki a nie inny stan rzeczy.

Zainteresowany byłem Irkowym tak zachwalanym dobrym projektem Uniampa V2. Niestety szanowny kolega Irek nie posiada już płytek jak też nie udostępnia PCB w wersji 2 więc zaprojektowałem a w zasadzie skopiowałem niemalże 1:1 rozkład ścieżek na płytce.
    Niestety nie mogę tego udostępnić z racji że sam autor nie udostępnia a ja nie chcę zostać posądzony o plagiat bądź też inne karygodne zbrodnie. Ale jeżeli autor zechce skonfrontować moją kopię z tym co on sam posiada to wyślę autorowi pdf'a. Kopia całości zajęła mi 1 dzień. Rozkład ścieżek i elementów jest niemalże identyczny. Niestety mam drobną różnicę w rozmieszczeniu elementów a różnica polega na przesunięciu dosłownie o kilka milimetrów przez co płytka jest delikatnie większa a co za tym idzie nie będzie pasować dokładnie do radiatora, ale nie sądzę żeby to był problem.

Natomiast mam pytanie, czy radiator może być niższy ale za to dłuższy? Albo z aktywnym chłodzeniem?

Skomentuj

Mam do Was pytanie czy uniamp będzie grał prawidłowo z głośnikami 6 Ohm ?

Skomentuj

Będzie.

Skomentuj

Zaśmiecę trochę wątek,bo moje ogłoszenie ciągle czeka....a mam na zbyciu kompletny kit UniAmpa v2,czyli oryg płytka plus wszystkie nowe elementy wg spisu Irka plus ewentualnie dedykowany radiator,niewiercony -nowy,który mogę przyciąć na długość(wysokość) z całej sztangi,bo mam tego trochę :).Pozbywam się po kosztach,bo wiem,że tego nie ruszę a może ktoś się ucieszy.
          Pozdrawiam
          pytania i szczegóły na priv

Skomentuj

Skoro o tym mowa, wrzuciłem w dział ogłoszeń ofertę sprzedaży całego UNIAMPA w obudowie.
            Samo PCB + radiator też mam ze starych zapasów zamówień grupowych.

Skomentuj

Witam. Spełniły się moje najczarniejsze obawy. Wytrawiłem, polutowałem i uruchomiłem projekt Irka bez problemu. Miał to być wzmacniacz do "warsztatu" do głosników diy noname, byle by grały. Podłączyłem do podłogówek Audio pro A2 u siebie w pokoju i musiałem stwierdzić, że Uniamp gra lepiej o klasę od Onkyo TX-8220. Bass kontrolowany,szczegółowy. Góra troche za ostra, ale po korekcji bomba, scena, szczegóły ahh. I tak doszedłem do wniosku, że wydanie 1000 zł na wzmak (OKNYO)było z czysto melomańskich pobudek strzałem w stopę. Testy na utworach James Blake Limit to your love, Chris Jones Long after youre Gone itp. Uniamp poskładany na Wimach, 1% rezystorach, Elnach, Nichiconach. Koszt 70 zł. Kondy, trafo, radiator z demontażu. Pozdrawiam i polecam tą końcówkę i dzięki Irku.
              Last edited by lukas5446; 31.12.2019, 07:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukas5446 Zobacz posta
                Góra troche za ostra
                a to bardzo dziwne bo u mnie jest brak gory :/
                o czym sie przekonali koledzy na AVS
                ale moze mam cos zle zlozone

Skomentuj

Może to kwestia gustu? Sluchając morel u kolegi rozplywałem sie, a wielu innym ten dzwiek nie pasowal.

Skomentuj

nie. na uniampie dzwiek plaski
                    na innym wzmacniaczu gora wybita

potek 50k
                    kond na wejsciu 2,2uF
                    nie wiem co jeszcze moze na to wplywac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      a to bardzo dziwne bo u mnie jest brak gory
                      Jak ja miałem uniego, to z tego co pamiętam góra była trochę ostrawa. Daj Irkowi na przegląd

Skomentuj

Zastosowalem 4,7uF na wejscie, potek alpsa 68kOhm. Ale to "raczej" nie powinno miec wpływu na górę.

Skomentuj

ja mam chyba 2 komplety plytka + elementy
                          od lat leza zeby zlozyc pozniej... ale biorac pod uwage ile skladalem pierwsza sztuke... :(
                          moze jutro poszukam i wystawie

Skomentuj

Jak przystępna cena to może się skusze na drugą.
                            Jaka wersja PCB?

Skomentuj

v1 czarna

Skomentuj

Chętnie bym wziął V2. Dzięki.

Skomentuj

Siema ja mam dwa poskladane jeden z radiatorem. Wruce z urlopu to ci foty podesle jak bedziesz chcial?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

niestety jest to jedna sztuka w wiekszosci zlozona
                                    nadal zainteresowani?

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                                      Siema ja mam dwa poskladane jeden z radiatorem. Wruce z urlopu to ci foty podesle jak bedziesz chcial?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
                                      podeśli mi tego prawie kompletnego zdjecia i cene... może kumpel weźmie :)
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Witam! Poczyniłem kiedyś UniAmpa kilka razy na 2SC5200/2SA1943 a teraz z racji posiadanego transformatora 150W/2x26V (pierwotne po staremu nawinięte pod 220V czyli przy 230V te 26V to bujda) chciałbym go oprzeć na TIP142/147. Jak to wygląda od strony odsłuchowej, czy są jakieś zauważalne różnice w brzmieniu? Nie chodzi mi o jakieś tam cięcie kosztów bo właściwe tranzystory Toshiby mam ale właśnie o trafo, które mam w swoim zbiorze i jest to toroid.

Skomentuj

Mam Uniampa V2 złożonego i przetestowanego z radiatorem i barwą od Irka. Był testowany na różnych gatunkach muzyki
                                          od elektroniki do jazzu. Moim zdaniem gra o wiele ładniej z barwą. Bez barwy dźwięk płaski jakby za kotary.
                                          Słuchał Uniampa też kolega i dla niego gra bardzo ładnie bez barwy. Gdyby ktoś był zainteresowany mogę sprzedać.
                                          Last edited by smaz1971; 08.03.2020, 16:06.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X