Co sie bardziej oplaca kupic gotowa zwrotnice czy zrobic samemy?>?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zwrotnica
Collapse
X
-
Po co ci ten GDM? Zrób dwudrożne na samym GDWK i GDN, będzie dużo łatwiej i taniej, a jezeli koniecznie chcesz 3 drożne to nie na GDN 14!
Możesz też zrobić GDN 18SW+GDWK, cena SW jest mniej więcej jak GDN 14+GDM 14, a zwrotka tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 (drugi post od końca)
Skomentuj
-
To gdma zamontuj jako atrapę i polecam przeczytać artykuły na stronie głównej, bo chyba nie rozumiesz koncepcji kolumn 3 drożnych.
Kolumna 3 drożna na tych głośnikach będzie prawdopodobnie (bez pomiarów na pewno) grała gorzej od 2 drożnej na gdn i gdwk. Poza tym zwrotnica do 3d wychodzi drożej od 2d. Gotowej zwrotki nie znajdziesz bo nikt nie robi takich "wynalazków", na pomiarach na pewno się nie znasz (sorki jezeli się mylę), bo gdybyś się znał to wiedziałbyś że takie kolumny nie mają większego sensu.
Skomentuj
-
To gdma zamontuj jako atrapę
Zamieszczone przez ventorna pomiarach na pewno się nie znasz (sorki jezeli się mylę)
a gdyby te dwa glosniki(niskotonowy i sredniotonowy) podlaczyc rownolegle
dalo by to cos??
i jeszcze dlaczego kolumny trzydrozne niemaja zadnego sensu w moim przypadku??
[ Dodano: 2007-01-09, 16:42 ]
zeby dokladnie pokazac co chce osiagnac zamieszczam rysunek :wink:
Jaka zwrotnica moze pasowac do takiego projektu rozmieszczenia glosnikow :?: :?:
Skomentuj
-
Średniotonowy nie ma sensu dlatego, że charakterystyka gdn-a 14 gwałtownie zaczyna spadać przy ok. 5kHz, a gdwk przenosi prawie od 1 kHz, czyli podział można zrobić gdzieś między 1 i 5kHz. Nie będzie "dziury" w charakterystyce zestawu.
Trzydrożne stosuje się tam, gdzie brakuje średnich tonów - przy większych głośnikach niskotonowych. W twoim przypadku średnich tonów nie bedzie brakować, więc po co kombinować. Gdyby ten GDM zachwycał średnimi tonami to można by się ewentualnie zastanowić, ale jak spojrzysz na charakterystyki gdn i gdm to one od 1k prawie sie nie różnią i brzmienie tak samo beznadziejne, a jeżeli nie zrobisz do tego porządnej zwrotnicy to efekt będzie na pewno gorszy.
Nie pytaj jaka zwrotnica może do tego pasować, bo żadna nie pasuje, trzeba ją dopiero zaprojektować na podstawie pomiarów. Do jakiejś sensownej konstrukcji znajdziesz gotowe zwrotki, a jak nie to może ktoś ze sprzętem i takimi głośnikami zrobi pomiary lub w jakikolwiek inny sposób pomoże, ale nie licz na pomoc jeżeli będziesz się upierał bo conajwyżej zrazisz wszystkich do siebie i cię oleją.
Skomentuj
-
Wybaczcie mi za moja niewiedze :neutral:
Ale to jest dopiero moja pierwsza konstrukcja. :oops:
Mam nadzieje , ze w przy kolejnych bede juz
bogatszy w wiedze i doswiadczenie.
Zastosuje sie do wszych propozycji i postaram sie wykonac zwrotnice dwodrozna :cool:
Możesz też zrobić GDN 18SW+GDWK, cena SW jest mniej więcej jak GDN 14+GDM 14, a zwrotka tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 (drugi post od końca)
Chyba ze ktos ma inne propozycje zwrotnic.
Z gory wielkie dzieki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tasior"a gdwk przenosi prawie od 1 kHz, czyli podział można zrobić gdzieś między 1 i 5kHz"
nooo napewno ....
Skomentuj
Skomentuj