Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

impedancja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

impedancja

jestem w trakcie tworzenia swoich pierwszych kolumn i mam taka sprawe posiadam juz zrobiona zwrotnice 2 way pod glosniki GDWK-10-200-8-AJ oraz GDN-15-100-8-AX i caly problem polega na tym ze wtrakcie tworzenia kolumn doszedlem do wniasku ze w jednej kolumnie urzyje 2 GDN-15-100-8-AX czyli posiadam 1 glosnik wysokotonowy (rzecz jasna po co wiecej ) 8 ohm i 2 głosniki 8 ohm niskośredniotonowe i potrzebuje polaczyc to wszystko pod zwrotnice 2 way ktora mam juz gotowa wedlug schematu przedstawionego na obrazku i co mam zrobic by kolumna dalej byla 8 ohm bo podloczenie rownolegle lub szeregowe glosnikow niskośredniotonowych zmieni ich omowosc a jak je polaczyc by dalej byly 8ohm podlaczone pod zwrotnice 2 way
    Załączone pliki

co to jest omowosc?

rezystancje bedziesz mial 4R i nic z tym nie zrobisz.
    opcje masz trzy:

1. jesli chcesz wykorzystac ta zwrotne, to robisz uklad dwoipoldrozy ( musisz tylko zrobic filtry dla czlonu niskotonowego) , lecz (bez obrazy) sadzac po Twoich pytaniach sam tego nie zrobisz

2. pozostac przy jednym gdnie na strone

3. (czysto teoretyczna) - mozesz polaczyc glosniki rownolegle, otrzymasz 4R, kondensator musisz wtedy dac 4,7uF a cewke 1,64mH . trzeba tez zmniejszyc rezystor dla wysokotonowki okolo 3,4R.

niestety jest to wywód czysto teoretyczny, mowiacy ze dla 2x mniejszej rezystancji musisz dac 2x wieksza cewke i 2x mniejszy kondensator, zeby utrzymac pierwotna czestotliwosc podzialu. co sie bedzie dzialo z faza nie jestesmy w stanie przewidziec, taksamo dokladnej wartosci rezystora.

generalnie bez pomiarow nie jestes w stanie zrobic poprawnej zwrotnicy .

Skomentuj

to moze ma ktos pomysl jak podlaczyc ta zwrotnice , 2 gdn i jeden gdwk tak aby kolumna potem byla nadal 8 ohm ?? jest tak jak mowie mam zwrotnice przygotowana pod 1 gdwk i jeden gdn a teraz potrzebuje podlaczyc jeszcze jeden gdn ale wszystko ma pozostac dalej 8 ohm ma ktos jakies pomysly??

Skomentuj

daniel69, czlowieku, takiego czegos NIE DA sie zrobic! widze ze nic nie dotarlo do Ciebie i tylko czas stracilem na poprzednia wypowiedz. jak nie potrafisz czytac ze zrozumieniem to wogole tu nie zawracaj glowy nikomu

jak ci tak bardzo zalezy to kup rezystor 4R 100W i polacz szeregowo z glosnikami

Skomentuj

to moze powiedzcie mi co mam zrobic by otrzymac zestaw 2,5 way i czy sensowne jest wtedy odciecie w tym samym momencie co 2 glosnik gdn zeby oba graly tak samo i czy wtedy tez spowoduje to wzrost efektywnosci o 3 db ?? czyli czy bedzie trzeba ze zwrotnicy wylutowac 6R8 ?? bo moze rozwiazaniem jest 2,5 way z odcieciami obu glosnikow gdn na takiej samej czestotliwosci... a jesli tak to powiedzcie mi jak zrobic 2.5 way w takim wykonaniu...?? albo moze powiedzcie jak z kolumny z taka zwrotnica zrobic 4 omowa kolumne?? poprostu niech cala kolumna bedzie 4 ohm ale jak to zrobic pozostawiajac dalej ta zwrotke bo jak podlacze pod taka zwrotke 2 glosniki gdn rownolegle to otrzymam 4 ohm a wtedy musze zmieniac zwrotke tak?? a istnieje jakakolwiek mozliwosc podlaczenia tych glosnikow tak aby nie zmieniac zwrotki jesli juz to przerabiac ja na 2,5 way moge otrzymac zestaw 4 lub 8 ohm nie ma znaczenia ale jak jesli sie da to zrobic nie wymieniajac czesci w zwrotnicy (tylko jesli juz dodac by otrzymac 2,5 way) da sie cos z tym zrobic??

[ Dodano: 2007-02-10, 12:39 ]
          najlepiej by bylo 2,5 way ale powiedzcie mi bo nie moge nigdzie znalezc jak do cholery wyglada schemat wrotnicy 2,5 way?? i jak wiecie to moze od razu jaka cewke i kondensator mam uzyc by zrobic ciecie identyczne jak w przypadku tamtego co juz mam

[ Dodano: 2007-02-10, 13:01 ]
          dobra podjalem decyzje o zrobieniu 2,5 way ale teraz powiedzcie mi gdzie i co mam podlaczyc by otrzymac z yej zwrotnicy 2,5 way i czy moze byc odciecie na takim samym poziomie jak jest w tym teraz czyli by niby 2,5 way ale jednak 2 glosniki gdn graly te same czestotliwosci i czy wtedy tez skutecznosc wzrosnie o 3 db czy jak i czy mam usuwac 6R8 z zwrotnicy pomagajcie ldzie akurat przy 2,5 way da sie zrobic z 3 glosnikow 8 ohm kolumne 8 ohm to oczywiste

Skomentuj

Możesz zrobić 2-way.
            Do obu GDN daj równolegle rezystor 8Ohm.
            Po ich połączeniu szeregowym będziesz miał impedancję kolumny 8 Ohm, z tym że efektywność sekcji niskotonowej zmaleje o 3db i musisz zwiększyć o 3db tłumienie GDWK.

Skomentuj

ale co sazicie o pomysle 2,5 way?? i czy mozliwe jest wtedy ciecie tak samo jak u tego drugiego czy dawac nizej ?? i wtedy jak i powiedzcie mi jak mam przerobic zwrotnice na 2.5 way?? bo konstrukcja ma byc zaj... bede najprawdopodobniej budowal cala kolumne od nowa i mam zamiar zrobic cos na prawde wyjatkowego nie tylko pod wzglegen wygladu ale chce by tez dobrze gralo...

[ Dodano: 2007-02-10, 16:30 ]
              a twoj pomys to polaczenie głośników szeregowo i wlaczenie do nich rownolegle do kazdego rezystorow 8 ohm?? ale po co?? to spowoduje wlasnie tak jak piszesz spadek efektywnosci a poza tym jesli sie nie myle pogorszy przebieg czestotliwosci a przy 2,5 nie dosc ze nie pogorszy efektywnosci to chyba poleprzy jesli sie nie myle to o 3 db i bedzie mozna zdjac tez 6R8 z wysokotonowego czy tak?? i moge podbic sam bas lub tak jak wlsnie chce cale pasmo od dolu do tej samej wartosci co u drugiego gdn i wtedy zwiekszy sie efektywnosc o 3 db czy tak jest??

Skomentuj

jarko7, wez moze sie od razu wyrejestruj! widziales gdzies glosniki niskotonowe polaczone z rezystorami?? a widziales moze rezystory 100W?

Skomentuj

no wlasnie ja sie tam nie znam ale tak jak napisalem ze to pogorszy calkowicie charakterystyke czestotliwosci a wiec moze wreszcie ktorakolwiek osoba powie mi jak zrobic układ 2,5 way ?? i jaka cewke itd uzyc ??

Skomentuj

djrobo: spokojnie kolego, po co te emocje... każdy ma prawo się wypowiedzieć
                    oczywiście takich zabiegów raczej się nie stosuje (czasami służy to do wygładzenia peaku impedancji przy Fs), ale daniel69 upiera się przy 8 Ohm więc piszę jakie są wyjścia. nie widziałem rezystorów 100W, ale mógłby sobie złożyć równolegle 8 rezystorów 1 Ohm/10W i to by wystarczyło. tylko po co próbować iść pod górkę?

daniel69: wydaje mi się, że zabierasz się do tego od końca - do zwrotnicy chcesz dobrać głośniki :) poza tym czy to jest obudowa zamknięta, czy BR? jaki uwzględniasz baffle step? ściankę przednią masz prostą czy pochyłą? jeżeli prostą to ta zwrotnica nie będzie optymalna ze względu na różnice fazowe głośników. Wierz mi, bez minimum wiedzy w tym temacie ciężko zrobić poprawny projekt. I jeszcze chcesz zrobić nagle 2,5 way...

Skomentuj

widze ze od was trudno otrzymac minimalna nawet pomoc :/ moze wreszcie ktos zamiast pierd... powie cos sensownego... :/ a mianowicie jak wyglada zwrotnica 2,5 way schemat budowy... i co zrobic by do tej dodac te 0.5 way a glosniki i zwrotke mialem gotowa juz wczesniej a teraz chce dodac drugi gdn i zrobic 2,5 way i jaki tu problem :/ A co do obudowy to bedzie bassreflex a scianki boczne beda pod katem (zwezaly sie do tylu) ale ja potrzebuje od was tylko schematu budowy zwrotnicy 2,5 way nawet nie podawajcie zadnych danych tylko pokazcie obrazek przedstawiajacy ogolny schemat budowy 2,5 way

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                        tylko pokazcie obrazek
                        To nie fotosik,obserwuję temat i widzę że w miarę postępów robisz się co raz bardziej nachalny.Poczytaj troszkę jak się do takich rzeczy dochodzi,co trzeba wiedzieć i czym dysponować.Nie myśl że ktoś tu poświęci swój czas po to aby Ci zaprojektować to czego żądasz.A żądasz nie lada cudów.Troszkę kultury i pokory proszę.

Skomentuj

boze lada wysilek to pokazac schemat budowy zwrotnicy 2.5 way? :/ przeciez wyglada ona tak jak inna a cewki itd sam sobie dobiore

Skomentuj

sam sobie dobiore
                            I sądzisz ze będzie w miarę poprawna?Uwzgledni zachowanie poszczególnych głośników?Masz wgląd na zachowanie impedancji (bo sugerujesz BR)?A co z fazą?
                            Oprzytomniej bo inaczej kupe popełnisz.

Skomentuj

to co waszym zdaniem mam wypierd... wsszystko na smietnik tak ?? bo pomocy zero... :/ nawet zadnych rad tylko ze to zle ze to zle to co w koncu bedzie dobre :/ ?? a o co wam chodzi z jakas faza?? mam ta zwrotnice i te glosniki co mam z tego zrobic waszym zdaniem 2 way takie jakie jest? bo ja chce 2 gdn w jednej kolumnie... i chyba wielkim problemem nie jest to az takim...??

Skomentuj

daniel69, nie reaguj nerwowo,to wielki błąd.Poczytaj,tu ,na audiomani,jest kupa artów.I nie dziw się chłopakom,wnerwiają się bo taki temat wraca jak bumerang a wcale prosty nie jest.A zaprojektowanie poprawnej zwrotki bez systemu pomiarowego jest po prostu nie MOŻLIWE!! Uwierz mi!

Skomentuj

oki ja tez sie unioslem bo mam zwrotke 2 way i glosniki pod nia ale chce 2,5 way ale takie nie do konca bo chce by glosnik ten na 0,5 way byl odciety tak samo jak ten drugi... wystarczy moze uzyc takich samych cewek itd jak w przypadku tego co jest bo ta zwrotke znalazlem na forum a wiec prawiddlowa raczej jest i zrobiona tez z pomiarami. i moze odpowiadajcie na kazde pytanie
                                  1) jedno jest takie czy jesli zrobie 2,5 way gdzie oba glosniki gdn graja te same czestotliwosci z tym samym odcieciem czy efektywnosc wzrosnie o 3 db jak jest w przypadku laczenia szeregowego lub rownoleglego?? to jest pierwsze pytanie a
                                  2) drugie to jak wyglada zwrotka 2,5 way?? blagam pokazcie jakikolwiek schemat...
                                  3) trzecia sprawa to czy w tym 0,5 way nie moga byc takie same cewki itd jak w tym normalnym gdn?? bo przeciez to ten sam glosnik a w dodatku chce otrzymac to samo odciecie ...

[ Dodano: 2007-02-11, 01:58 ]
                                  mam kolejne pytanie bo zaczynam cokolwiem projektowac obudowe i mam taka sprawe dajac 2 te glosniki gdn 15 jaka srednica bass reflex jest odpowiednia bo beda pracowaly w tej samej obudowie (komorze) ok 20 litrow

[ Dodano: 2007-02-11, 02:01 ]
                                  bo gdy daje bass reflex 68 mm zewnetrzna srednica wewnetrzna tak ok 62 daje mi srednia 65 mm i wtedy w winISD pojawia sie na czerwono w vent mach 0,17 czy taki przeplyw moze byc?? czy mam dac wiekszy bass reflex jesli mam zamiar umiescic oba te glosniki w jednej komorze ??

Skomentuj

te 0,5 drogi sluzy do kompensacji baffle- stepu. czyli dziala tylko w zakresie do ok 500-1000Hz . efektywnosc Ci wtedy nie wzrosnie ( a w zadadzie wzrosnie , ale tylko w zakresie dzialania obu glosnikow) bez systemu pomiarowego tego nie zaprojektujesz, a nawet z systemem pomiarowym sa z tym pewne problemy, bo trzeba miec odpowiednio duze i wysokie pomieszczenie w ktorym robimy pomiary.

jedyne wyjscie jakie ja widze to: dajesz zwrotke kond 4,7uF a cewke 1,64mH, rezystor dobierasz eksperymentalnie , zaczynajac od 3R , ale nie wiecej niz 5R. mozesz nawet sprobowac bez rezystora.

napoczatek moze to tak grac.

a pozniej szukasz kogos kto ci zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotke porzednie.

skoro masz 2 glosniki, to lepiej by bylo gdybys zastosowal konfiguracje WTW, moznaby wtedy pokombinowac ze zwrotka d'apollito, choc obawiam sie ze wysokotonowy jest slabej jakosci i nie da sie go nisko ciąć ( a tego wymaga diapollito)
                                    w kazdym razie przynajmniej zblizysz gloskini do "punktowego zrodla dzwieku"

Skomentuj

a w kilku zdaniach co to te d`Appolito bo taki uklad glosnikowm mam zamiar zastosowac i wiem ze to nie tylko o uklad glosnikow chozi ale ja chce tylko takki uklad glosnikow i czy zepsuje sie dzwiek czy cos jesli zastosuje taki uklad glosnikow a zwrotka nie bedzie d`Appolito?? i jaka wartosc odciecia przyjales dla tych warosci cewki i kondensatora?? No i oczywiscie najwazniejsze... gdzie mam wtedy wlaczyc te nowe elementy cewki bo jak po przeczytaniu tematu widac ze nie wiem jak wyglada zwrotka 2.5 way. Tylko sie domyslam ale pewny nie jestem. i co wlasnie jest ten uklat WTW??

[ Dodano: 2007-02-11, 10:23 ]
                                      i czemu nie moge dac takiej samej wartosci odciecia jak w przypadku tego drugiego. wtedy dzialalyby w konstrukcji teoretycznie 2.5 way ale pod wzglegem wzrostu efektywnosci w tym pasmie do wysokotonowego tak jak podlaczone rownolegle lub szeregowo. czyli cala efektownosc by wzrosla i wtedy mozna zdjac 6R8 z wysokotonowego... co sadzisz o czyms takim?? ma sens czy nie?? czy lepiej jednak zrobic z nizsza wartoscia odciecia ale wtedy faktycznie trzeba uzyc rezystora.

Skomentuj

nie no ja juz nie mam sily:/ zacznij czytac ze zrozumieniem. pozatym bierzesz sie za cos o czy wogole nie masz pojecia! przeczytaj najpierw kilka ksiazek, nikt ci tu nie bedzie robil wykladu , skoro wszystko w nich jest. a Ty bys chcial wszystko na tacy miec podane.

i jaka wartosc odciecia przyjales dla tych warosci cewki i kondensatora??
                                        napisalem ze "dla 2x mniejszej rezystancji musisz dac 2x wieksza cewke i 2x mniejszy kondensator, zeby utrzymac pierwotna czestotliwosc podzialu"

i czemu nie moge dac takiej samej wartosci odciecia jak w przypadku tego drugiego.
                                        uzyskasz wtedy to samo co w przypadku zastosowania wartosci jakie ci podalem i rownoleglego polaczenia glosnikow.

wtedy dzialalyby w konstrukcji teoretycznie 2.5 way
                                        napisalem ci ze " te 0,5 drogi sluzy do kompensacji baffle- stepu. czyli dziala tylko w zakresie do ok 500-1000Hz . efektywnosc Ci wtedy nie wzrosnie"

bardzo smieszne , chcesz zrobic diapollito, ale ani nie wiesz jaki uklad maja miec glosniki ani jakie czestotliwosci od ciecia i dobroci wymaga.

zanim cokolwiek zrobisz kup ta ksiazke i przeczytaj ja ZE ZROZUMIENIEM! http://www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/i...&c=8&nr=325865

a w zasadzie to powinienes tez kupic ta ksiazke http://www.akkus.com.pl/index.php?st...&lang=pl&dh=dt

Skomentuj

Czaruję...