Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

impedancja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak zrozumiale napisales ze ja to odebralem tak jak bys mi podal te czesci jako wlasnie do budowy zwrotki 0.5 way :/ a nie ze mam zmienic w tamtej i miec dalej 2 way... ale teraz tak nawet jak bym tak zrobil to ile ohm bedzie miala dalej konstrukcja??

Skomentuj

4R

Skomentuj

Przy dwa razy nizszej impedancji glosnika cewki zmniejsza sie dwa razy a kondensatory dwa razy zwieksza.
        Zeby uzyskac impedancje 8omowa przy zastosowaniu dwoch glosnikow GDN-15-100-8-AX trzeba zaaplikowac je w ukladzie 3-way ale wtedy zysk na basie bedzie zaden.
        Przy dolozeniu dodatkowego glosnika z filtrem niskotonowym do pokazanej konfiguracji zwrotnicy spowoduje powstanie konstrukcji 2,5way z impedancja znamionowa 4omy.

Skomentuj

fakycznie sie walnolem, irek, ma racje, 2 razy wiekszy kond i 2 razy mniejsza cewka

Skomentuj

ej no ale jakos sie napalilem na 2,5 drozna moze byc podbicie nawet do 1000 albo mniej ale powiedzcie mi chociaz puki tej ksiazki nie mam bo juz zamowilem dlaczego nie moge zrobic 2,5 way z odcieciem obu gdn tak samo?? a poza tym odpowiedz ile ohm bedzie miala kolumna jak bym nawet zrobil tak jak doradzasz... ??i czemu nie chcecie mi podac jak wyglada schemat zwrotki 2,5 way?? a co sadzicie o tym::: ( ale nie zjedzcie mnie jesli jest to totalna bzdura...

[ Dodano: 2007-02-11, 21:01 ]
            ludzie po co to zapisywac jak moze byc to najwieksza glupota poczekajcie az ktos sie wypowie i dopiero jesli juz to sciagajcie ten zalacznik...
            Załączone pliki

Skomentuj

cholera jasna!! 2,5way nie robi się z przypadkowym odcięciem!!!!! jak juz napisał ktoś wyzej robi się to poto żeby skompensować B-S który wypada na ściśle określonej częstotliwosci i zalezy on od szerokości frontu!! Tu potrzebne są pomiary!! nikt ci tego nie napisze jakie dać kondy i cewki!!!

to co tu narsowałeś to jakaś kompletna głupota po cholere chcesz dawać dwie cewki i dwa kondy (niedość że większy koszt to jeszcze większa rezystancja szeregowa....)

Skomentuj

no to boze boze boze zamiast sie na mnie wyzywac powiedzcie mi najsensowniejszy pomysl zrobienia kolumny z tymi dwoma gdn i jednym gdwk majac to co mam no i moge dokupic i zmienic jakies kond i cewki. a wiec co mam zrobic by miec dwa gdn i jeden gdwk i kolumne 8 badz 4 ohm ?? i tyle a front bedzie niewiele szerszy od glosnikow i bedzie zwezal sie do tylu ale nic to wam nie powie moge narysowac i wstawic jak bedzie wygladala obudowa i wymiary...

[ Dodano: 2007-02-11, 23:42 ]
                i jesli lacze glosniki rownolegle to uzyskuje 4 ohm (w moim prypadku) i teraz mam pytanie jesli chce wykonac Korektor impedancji to jaka wartosc w ohm mam przyjac?? i gdzie wstawiac korektor?? jeden dla obu glosnikow czy dla kazdego osobno??

[ Dodano: 2007-02-12, 00:49 ]
                bo przyjmijmy ze bede robil polaczenie rownolegle i chce zrobic korektor impedancji... tylko wtedy gdzie i jak mam dac korektor?? przed kazdym glosnikiem tak??

[ Dodano: 2007-02-12, 08:24 ]
                i jaki kond i rezystor uzyc zeby zrobic ten korektor bo juz nie wiem wszedzie podaja inne wzory do wyliczenia... Le=0.45mH Re=5.6 ohm Z=8 ohm

[ Dodano: 2007-02-12, 08:53 ]
                stosowac tego w tych akurat glosnikah nie bede zeby zaraz mnie tu nie wysmiano bo wiem ze na takim podziale jak mam w zwrotnicy nie potrzeba... ale ja pytam zebyscie podali mi jak sie wylicza itd bo potrzebuje do innego glosnika a na tym przykladzie pytalem...

Skomentuj

po pierwsze, co masz zrobic to juz ci napisalem ja i koledzy

a po drugie , po co chcesz dawac korektor impedancji? wiesz wogole po co sie go stosuje? myslisz ze korektor impedancji sie poprostu wylicza ze zworu? wiesz ze jak dasz korektor impedancji to bedziesz musial filtry od poczatku zaprojektowac?

chcesz to wszystko liczyc ze zworu?
                  to powodzenia zycze!

chlopie, naczytales sie zeczy o ktorych nie masz pojecia i chcesz je wykorzystac nie wglebiajac sie w ich zasade i celowosc dzialania.

to moze jeszcze zastosuj L-pada, noth-filter i Zobla!

Skomentuj

a teraz powiedzcie mi jaka jest roznica miedzy cewkami tasmowymi a drutowymi ale nie w budowie oczywiscie i czy ma znaczenie jesli jedna cewka w zwrotnicy jest drutowa a druga tasmowa?? i czy zamiast kondensatora 2 razy wiekszego moge dac 2 takie same polaczone szeregowo??

[ Dodano: 2007-02-12, 15:30 ]
                    i za co odpowiada ohm w cewce?? bo nim mniejsze tym cewka tansza... ale ma to jakis zwiazek z ohm potem calj kolumny??

Skomentuj

Mozesz podlaczyc dwa glosniki niskostonowe przez osobne filtry tak jak na rysunku i da to to samo co bys polaczyl glosniki rownolegle i zastosowal cewke dwa razy mniejsza a kondensator dwa razy wiekszy. I bedzie to nadal uklad dwudrozny tylko z trzema glosnikami, na pewno bedzie za malo wysokich i bedzie trzeba zmienic rezystor w tlumiku wysokotonowca.

Nikt o zdrowych zmyslach nie stosuje cewek tasmowych i radze o nich zapomniec.
                      Kondensatorynajzcesciej laczy sie rownolegle zeby zwiekszyc ich pojemnosc albo dobrac jakas nietypowa.
                      Czym wieksza rezystancja cewki tym wieksze w niej straty mocy.

Skomentuj

czyli polaczenie ich szeregowo np 2 razy 5uf da mi 10 uf tak?? widze ze potrafisz odpowiadac na pytania i bardzo dziekuje za to bo nie wiem za wiele i potrzebuje sie dowiedziec by potem nie pytac juz o takie rzeczy (głupoty) a o rezystoru z wysokotonowca wiem i nie tylko zmienic ale i calkowicie zdjac bo on ma 91 db a gdn 88 a wzrosnie o 3 db i rowniez bedzie 91 i teraz tak bo nie ma kondensatora 20 uf (przynajmniej tam gdzie ja kupuje) wiec jaki mam uzyc lepiej 18 czy lepiej 22 ?? bo cewki to sa wszystkie jakie mi sie podobaja...

Skomentuj

gdy laczysz rezystory szeregowo ich wartosc sie sumuje,gdy laczysz rownolegle .rezystancja wypadkowa liczona jest ze wzoru 1/r=1/r+1/r+1/r.

z kondensatorami jest ODWROTNIE.

Skomentuj

ohoho az nie wieze... te male gdn maja nawet calkiem spoko basid juz po pierwszym probnym odsluchu... niedlugo zdjecia ale wstepnie ze sprzetu jestem bardzo zadowolony... gra na prawe super i wygladac tez bedzie calkiem calkiem... zdjecia soon...

Skomentuj

Czaruję...
                            X