Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym by DRuMah

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DRuMah, a to przepraszam. wnioskujac bo banalnych pytaniach myslalem ze jestes za leniwy aby tego poszukac.

Zamieszczone przez irek
    Moze obstawimy czy mu sie uda uruchomic wzmaka za pierwszym razem?
    Stawiam ze nie
    ja zlozylem symka i poprosilem zibiego tylko o pomoc z pradem spoczynkowym. odpalil za pierwszym razem (czytaj zagral a nie poszedl niebieski dymek :razz: ) a elektronikiem wybitnym nie jestem :roll:

Skomentuj

Ja po prostu jestem po liceum, a na uczelni nigdy nie miałem elektroniki użytkowej. Jedyny kontakt z tego typu sprawami to proste układy z żarówkami w podstawówce Jak się ustrzec niebieskiego dymka? Jeśli to chodzi o prąd spoczynkowy, to poczytam o tym, wypytam zibiego i może też uda mi się zwinnie wymanerwować te nieprzyjemności :P

Skomentuj

DRuMah kiedys byłem tez taki jak ty. Zadawąłem 1000 pytań a wszystko było w necie/książkach. Dlatego mam cierpliwośc i Ci odpowiadam:)

W elenocie wpisujesz np 2sc3298 i wyszukuje Ci co ma w bazie. Klikasz i masz wszystko o tranzystorku:) nie wpisujesz firmy.

Skomentuj

No dobra, ale skąd laik ma wiedzieć o tym, że jak część jest podpisana C3298, to z przodu trzeba dodać 2S? ;] Wiem, z książki - ale w ten sposób bym w rok Symasyma nie zrobił - od tego jest forum, żeby wiedzę przyswoić szybciej :)
          Dziękuję chłopaki za pomoc do tej pory i proszę o pomoc z przyszłymi problemami :P

Skomentuj

Z forum, wielokrotnie podałem link do akustyki gdzie kolega Coolombo opisał dokładnie co i jak mozna zamienić.

Skomentuj

Mam prośbę - w wolnej chwili obejrzyjcie tą moją radosną twórczość i powiedzcie, czy dobrze polutowałem :)
              Pozdrawiam!
              Załączone pliki

Skomentuj

slicznie polutowane. Od razu podlaczaj zasilacz, kolumny, CD i wlaczaj wszystko do pradu! Wszystkie moje zmontowane wzmaki od razu odpalaly wiec czemu Twoj mialby nie odpalic.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Od razu podlaczaj zasilacz, kolumny, CD i wlaczaj wszystko do pradu! Wszystkie moje zmontowane wzmaki od razu odpalaly wiec czemu Twoj mialby nie odpalic.
                  tak ale jak polutujesz wszystkie elementy do końca bo troszku brakuje a i skąd masz takie płydki bo zibi miał inne
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156
                    skąd masz takie płydki bo zibi miał inne
                    a mi to wyglada najego plytki tylko ze na 2 pary tranow :P

Zamieszczone przez irek
                    slicznie polutowane
                    przeciez nie widac jak jest polutowane :razz: ale estetyka dobra :razz:

Skomentuj

a mozesz podać w jakim sklepe kupiłeś elementy i ile wyszło na stereo

Skomentuj

Tak, to jest płytka od dj_zibi'ego na dwie pary tranów, ale robię z jedną. Wszystkiego jeszcze nie ma, bo czekam na desant od dj_zibi'ego.

Wiekszość elementów kupiłem od dj_zibi'ego, tylko kondensatory 4.7 i bezpieczniki wraz z mocowaniami kupiłem gdzie indziej. Jak do tej pory całość wyniosła mnie 150 zł (za stereo ofkoz)

Skomentuj

strasznie drogo a jak sie okaze ze nie bdzie dzialal to bedzie jeszcze drozej :)

Skomentuj

irek ale ty mu dobrze życzysz a tak wogule kiedy tego uniampa pokarzesz bo pogłosy znikły o nim a co do ceny nom do trszko drogo ale co ty kupiłeś że tak drogo przecież połowy nie masz

Skomentuj

Też mi się wydawało, że drogo, ale dj_zibi przyznał, że jakbym sam zamawiał w sklepach internetowych to z przesyłką by wyszło prawie na to samo.

Mam wszystko, reszta jeszcze jest w drodze, dlatego nie wlutowana.

Skomentuj

komplet elementow od zibiego to koszt prawie 100zl!! do tego tranzystory i wychodzi ok 150zl
                                mnie tez to tyle kosztowalo :roll:
                                ale wolalem miec wszystko naraz niz szukac pojedynczych elementow po sklepach

Skomentuj

Pawel S z tranzystorami parowanymi 130zł:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                    z tranzystorami parowanymi 130zł:)
                                    jak ja bralem to nie sprzedawales z tranzystorami wiec dodatkowa przesylka + trany na zapas robi swoje

Skomentuj

Wczoraj kupiłem trafo 450VA za 100 zł :) Biorę się za szukanie budy do modyfikacji (nie mam warunków, żeby zaczynać od nowa) no i muszę jakoś zrobić sekcję zasilającą.

[ Dodano: 2007-05-22, 13:19 ]
                                      Słuchajcie, chcę dołączyć do niego korektor graficzny Diora FS 042. Pytanie: w którym miejscu mam go włączyć szeregowo? Przy wyjściu sygnału? Pozdr.

Skomentuj

No tak, robi taki dobry wzmacniacz a potem chce wszystko zepsuc badziewnym korektorem. Rece opadaja. trzeba bylo sobie zrobic wzmaka na TDA i wtedy mozesz dolaczac korektory.

Skomentuj

Jejku, wystarczy napisać, że nie ma sensu stosowanie tego typu korektora, bo popsuję dźwięk :) A jest sens stosowania w ogóle jakiegokolwiek korektora do tego wzmacniacza?

[ Dodano: 2007-05-23, 08:48 ]
                                          Ma ktoś może jakiś gotowy schemat zasilacza symetrycznego do Symasyma z trafo 2x28V, który wytrzyma prąd 9A?

[ Dodano: 2007-05-23, 08:51 ]
                                          Acha - i jaki jest sens tworzenia osobnego zasilacza dla każdego kanału z jednego trafo?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X