Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz NAD C320-BE - przegrzewa się i wyłącza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz NAD C320-BE - przegrzewa się i wyłącza

Witam Wszystkich. Jakiś czas temu zakupiłem "na allegro" wzmacniacz NAD C320 BE. Cena była dosyć dobra (3/4 ceny sklepowej), wzmacniacz oczywiście używany ( 3 lata ) , nie posiadał żadnych śladów użytkowania, dostałem do niego wszystkie papiery i oryginalny pilot. Wzmacniacz zachowywał się normalnie po czym po 2 tygodniach zaczął się przegrzewać ( prawdopodobnie końcówka mocy ) i po 30 minutach grania wyłącza się. Górna pokrywa obudowy w okolicy radiatora i transformatora toroidalnego jest tak gorąca, że można się poparzyć; podejrzewam że wzmacniacz posiada zabezpieczenie termiczne ( czujnik temp. na radiatorze ) i to powoduje, że wzmacniacz się wyłącza. Po rozebraniu wzmacniacza nie widać żadnych śladów uszkodzenia.Wzmacniacz nie był wcześniej rozkręcany.Miał plomby gwarancyjne.

Panowie, proszę o pomoc. W niedziele mam zamiar pojechać na giełdę, kupić do niego "serwisówkę" i będę walczył...

Czy ktoś wie cokolwiek , co jest przyczyna takiego zachowania wzmacniacza ? Co mam robić ?

W załącznikach schemat ideowy ( zaczerpnięty ze strony audiostereo.pl )
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

Ja bym najpierw okreslil czy oba kanaly sie mocno grzeja czy tylko jeden. Jesli wzmacnaicz gra normalnie to mozliwe ze w jakis cudowny sposob wzrosl prad spoczynkowy jednej z koncowek mocy.

Skomentuj

W jaki sposób mogę to sprawdzić ? Wzmacniacz gra tak jakby nic, a po 30min - 1 godz załącza się zabezpieczenie, po ostygnięciu wraca do normalnej pracy, i tak w koło....Mogę to sprawdzić powiedzmy puszczając na 2 kanały sinus 50Hz i porównując prądy na obu kanałach ? pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem. Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę !

Skomentuj

a może obciążenie masz nie odpowiednie?

Skomentuj

Z obciążeniem jest wszystko OK. Kolumny grają teraz na innym wzmacniaczu i jest wszystko dobrze.

[ Dodano: 2007-05-31, 21:23 ]
          Sprawdziłem kolumny dokładnie. Użyłem miernika uniwersalnego z pomiarem temp. czujkę zamocowałem na radiatorze od końcówki mocy.Najpierw podłączyłem pierwszą kolumnę.Zagrała może ze 3 min. po czym temp. lawinowo osiągnęła ok 100 C. wzmacniacz szybko odłączyłem.Sprawdziłem na kanale prawym i lewym-zachowanie identyczne. Następnie podpiąłem drugą kolumnę, odziwo wszystko było ok, przesłuchałem 3 piosenki po czym przerzuciłem ją na drugi kanał, tak samo...myślę sobie że być może na pierwszej kolumnie jest zwarcie.Dla pewności podłączyłem pierwszą-wywaliło....następnie znowu drugą - jednak też wywaliło :( sprawdzałem pod różnymi źródłami- CD, komputer...na 99% to nie wina obciążenia. Kolumny oczywiście sprawdziłem omomierzem- ok 8 Ohm. Panowie, co mam robić dalej ?

[ Dodano: 2007-06-01, 17:06 ]
          Dzisiaj zdobyłem serwisówkę. Ustawiłem prąd spoczynkowy oraz DC offset na wyjściach według instrukcji. Jest już lepiej ale nie do końca. Pograło z godzinkę, może krócej. Zauważyłem coś dziwnego, a mianowicie radiatory tranzystorów przy przedwzmacniaczu grzeją się od samego początku ( temp. ok 50 C ).A tak z innej beczki, dzwoniłem do serwisu NADa, jeśli nic z tym nie zrobię to naprawa będzie kosztowała 400zł (+/- 100zł) ale raczej mnie na to nie będzie stać :( ech...

Skomentuj

Tranzystory sterujace jak sa na osobnym radiatorze to moga miec 50stopni caly czas. A jaka temperature ma wzmak jak jest tylko wlaczony do sieci i nie gra?

Fajny serwis wiedza ile skasowac zanim wezma sie za naprawe :)

Skomentuj

Końcówka mocy, gdy nie gra ma temp. pokojową. Jak wzmacniacz pogra to temp. wzrasta o 2-5 C a później to już bardzo szybko 50C i wtedy staram się szybko wylączyć, w sumie to nic się nie dzieje gdy tego nie zrobie bo wzmacniacz sam się wylącza. Jak ustawialem prąd spoczynkowy to tez mi się raz wylączyl bez obciążenia. Te tranzystory sterujące mają 50C nawet jak wzmacniacz nie gra, czy to jest normalne ?

ps. jak dzwonilem do serwisu to powiedzialem jakie są objawy i dopiero po konsultacji stwierdzili jakie będą koszty, ale jak dla mnie to i tak za duuużo !!

Skomentuj

Sterujace moga byc gorace caly czas jak wzmak jest wlaczony do sieci. 50stopni to nie problem.

Nad-y maja dosc oryginalne uklady dlatego trudno cokolwiek wywnioskowac a objawy sa dosc dziwne. Wyglada to na jakies wzbudzenie ale podejzewam ze byloby ono slyszalne i objawialo sie w postaci jakis znieksztalcen. Nie znam ukladu tego wzmaka ale jak ma jakies dziwne uklady dynamicznej regulacji pradu spoczynkowego to moze sa one rozstrojone.

Skomentuj

Też wydawało mi się że wzmacniacz się wzbudza, ale nie objawia się to w dźwięku. Nawet jak radiator jest na maxa gorący to wzmacniacz gra normalnie i po chwili się wyłącza.IREK, tutaj jest instrukcja serwisowa :

http://archive.espec.ws/files/C320BEE.pdf

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem !!

Skomentuj

To jeszcze wyglada jakby Q116 i Q216 nie dotykaly radiatora.

Skomentuj

Q116 i Q216 znajdują się na osobnych radiatorach tzn. Q116 jest na radiatorze, gdzie są Q111 i Q113 a Q216 tam, gdzie Q212 i Q213 - nie dotykają radiatora od końcówki mocy. Ale tak jest fabrycznie zrobione. Odkryłem wczoraj, że przegrzewa się tylko końcówka od jednego kanału, nawet gdy obciążenie jest na drugim kanale a pierwszy kanał nie jest obciążony. Grzeją sie tylko Q214 i Q215. Pozdrawiam !!

Skomentuj

No to wreszcie cos, to pewnie ta koncowka ma zle ustawiony prad spoczynkowy.

Skomentuj

Dzisiaj wzmacniacz grał ponad 2 godziny i nic. Nieźle co ?! Rozebrałem go, podpiąłem czujkę temp. i cały czas obserwowałem temperaturę, wahała się między 26-28 C. W pewnych momentach słuchałem bardzo głośno i nic - max 28 C ! Była tylko mała różnica między ostatnimi pomiarami - siedziałem 3 metry od wzmacniacza czyżby się wzbudzał przeze mnie ? może mnie nie lubi :) chyba przypadek ale muszę jeszcze go dokładnie poobserwować. Heh ale jazda z tym wzmacniaczem !!

[ Dodano: 2007-06-23, 17:21 ]
                          Witam wszystkich ponownie! Musiałem przerwać walkę z NAD`em na jakiś czas-sesja :/ dzisiaj podłączyłem drugi miernik z czujką temp. na jedną końcówkę mocy; mogłem dzięki temu zobaczyć który z tranzystorów się przegrzewa - jest nim Q214 (2SA1943). Prądy spoczynkowe ustawiłem dokładnie tak jak w instrukcji serwisowej, próbę wykonałem kilka razy i już nie wiem o co chodzi :( pomocy!!

Skomentuj

Czaruję...
                          X