Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polaryzacja kondensatorów ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Polaryzacja kondensatorów ?

witam
    mam mały problem - jestem w trakcie wykonywania kilku płytek - zestawów wzmacniaczy
    i natknąłem sie na mały problem, w opisie wzmacniacza jest np. kondensator 1uF (bez napięcia) z tym że na płytce nie ma oznaczenia polaryzacji dla tego kondensatora wiec musi tam być pewnie ceramiczny bądź inny nie-elektrolityczny.... moje pytanko czy mogę w to miejsce wstawić elektrolit z oznaczona polaryzacją złącz na niskie napięcie ????

po za tym czy w miejsce np. kondensatora 100nF/100v mogę wstawić 100nF/250v ?

sorrki za laickie pytanka ale po prostu jakoś nie pamiętam takich zagadnień z elektroniki :]

pozdrawiam

maxdila, możesz, ale z reguły stosuje się w takim wypadku dużo większą pojemność (np. 47uF). Większe napięcie możesz stosować właściwie zawsze.

Skomentuj

ok, czyli nie musze już patrzeć w takim przypadku na polaryzacje zastepując nie elektrolita elekrolitem

a w takim razie jest jakis przelicznik zastepowania kondonków nie-elektr. elektrolitycznymi ?
      1uF - 47uF
      2,2uF - 100uF ?????

Skomentuj

Nie ma Po prostu zwyczajowo stosuje się elektrolity z zakresu 10u-47uF, wszędzie tam, gdzie płynie sygnał, zamiast kondów stałych mniejszych wartości. Chodzi o to, aby nie stworzyć filtru górnoprzepustowego o zbyt wysokiej częstotliwości.

Skomentuj

no to teraz kapuje
          a jak jest z napięciem zamiennika elektrolitycznego czy może być dowolne, najniższe, najwyższe ?

Skomentuj

Tutaj dopasuj do sygnału... Z reguły śmiało możesz dać 16V.

Skomentuj

witam ponownie
              nie będę zakładał nowego tematu wiec spytam tu:
              mam transformator toroidalny o mocy 150W z wyjściem 2x24V
              mierzyłem go i na wyjściu ma 2x28v a po wyprostowaniu 40v na kanał

pytanie jest takie czy bez obciążenia może mieć o te parę woltów większe napięcie ?
              pytam z tego względu że mam końcówkę na 2xLM3886 które wytrzymują do 42v

Skomentuj

pod obciazeniem spokojnie przysiadzie - i to nawet sporo

Skomentuj

ok, dzięki za cynk

mam jeszcze jedno pytanie
                  czy jest gdzieś schemat/płytka/gotowy moduł do kupienia z temperaturowym regulatorem prędkości obrotów wentylatorka 12v ?

Skomentuj

http://www.audiomania.info/articles.php?id=30

Skomentuj

witam z powrotem :]
                      następne pytanie: jak podłączyć kabelki pod potencjometr z fotki niżej oczywiście w systemie stero ?

[ Dodano: 2007-07-27, 13:41 ]
                      heh, zły schemat, kjuż sobie poradziłem :]

pytanie tylko czy trzeba podłączać masę do 6stej nóżki potencjometru czy można je połączyć poza potencjometrem ?
                      co mi da podłączenie do tej nóżki ?

Skomentuj

Czaruję...
                      X