Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 400W RMS do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 400W RMS do subwoofera

Chciałbym zbudować taki oto wzmacniacz :
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-368a.gif
    http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-368b.gif
    Chcę go przeznaczyć do napędzania subwoofer'a na Ravemaster BSW154-II. Jakie powinienem zastosować układy zabezpieczające do niego i jaki transformator bedzie potrzebny? Orientujecie się może czy 400W to nie będzie zbyt wiele dla tego przetwornika?

Jeśli masz problem z doborem trafa to odpuśc sobie własnoręczne składanie wzmaka u kup gotową, uruchomioną płytke z holtonem.

Skomentuj

O ile dobrze się orientuje to potrzebny mi bedzie 2x70V i 500W ale nie moge za bardzo takiego znalezc nigdzie. Jaki jest mniej wiecej koszt zmontowanego holtona?

Skomentuj

Koszt zmontowanego holtona ok 180-200zl Zalezy kto ile sobie liczy.

A trafo takiej mocy mozesz nabyc np Tutaj

Taka moc to nie przelewki, jezeli sam nie potrafisz zmontowac takiej koncowki to i z uruchomieniem mozesz miec klopot, aczkolwiek trudne to nie jest. Pomijajac juz wysokie napiecie zasilajace

Skomentuj

2x50V 500VA ( W ) toroid kup

2x70V uzyskasz po wyprostowaniu prądu.

50x1,4=70

Skomentuj

jak co to mam uruchomioną płytkę Holtona 200W modyfikowalnego do 250-270W
            zwiększenie mocy odbywa sie za pomocą zwiększenia napięcia zasilania, 250W osiąga przy 60-65V (po wyprostowaniu) czyli potrzebne trafo minimum 300W z wyjściem 2x45V

Skomentuj

Re: Wzmacniacz 400W RMS do subwoofera

Zamieszczone przez Bekcs eKm
              Orientujecie się może czy 400W to nie będzie zbyt wiele dla tego przetwornika?
              to zę ma 400W w niczym nie przeszkadza, zalecane ejst mieć zapas niż niedobór.
              A jak bedziesz wysterowywał głośnik to usłyszysz w którym momencie wystarczy mu tej mocy :) , będzie się przesterowywał.

Skomentuj

glosnik bardzo zadko sie "przesterowywuje" to wzmacniacze sie przesterowywuja i znieksztalcaja palac glosniki. Wzmacniacz o mocy znamionowej 400W przy przesterowaniu do prostokata ma moc wyjscowa ok 800W!

Skomentuj

Sugeruję zakup mojego monacora,1502 czy jak mu tam,od pół roku jeździ bez obciążenia.Tylko mi sie wala po aucie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X