Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z kalibracja jiga

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    SD to powierzchnia tłoka, a nie membrany
    z tej średnicy liczysz pole koła, ów pole to powierzchnia tłoka - SD.
    No to te sd to co w koncu bo z Twojego ostatniego postu wynika ze pole pow membrany wyliczone z jej srednicy +1/2 zaw. gornego to wlasnie sd
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Mylisz sie, membrana jest wklęsła przez co ma większa powierzchnie niż kolo opisane na jej podstawie. Dlatego liczysz powierzchnie kola stanowiącego rzut membrany na płaszczyznę.

Skomentuj

dulin7, nie lliczysz powierzchni membrany, tylko SD - powierzchnie tłoka.

Skomentuj

No ale to co ja mam wpisac w SW ta pow. tloka?? Bo w tutorialu napisane ze pow membrany :razz:
          Wiem ze moje pytania sa "troche" upierdliwe ale chce zeby wszystko bylo jasne :wink:
          Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-12-06, 19:02 ]
          Panowie ja juz nie mam sily!!!
          Dzisiaj jak obiecalem postanowilem wstawic wykresy i wynioki pomiaru glosnika ale kalibracja znow nie poszla gladko oto co mi wyszlo:
          Wszystko jest ok do tego momentu a wiec tworze sygnal testowy wyswietla mi sie ten sygnal jest to ladna sinusoida siegajaca wlasnie 32k ale po przelaczeniu jiga w tryb direct i kliknieciu record mam wlasnie to, nby poziom jest ok bo ok 16 (wlasnie jak zmienic w programie rozdzielczosc zeby do wartosci 16 k byla linia a nie miedzy 12 i 18 k?)
          Wykres sygnalu testowego jest jakis inny i jednostki na dole zmieniaja sie na takie wartosci pomozcie co to moze byc ??
          Suwaki mam tak ustawione:

Pomimo podejzen postaniwolem kontynuowac i wszystkie pomiary rezystorow byly wiarygodne a wiec wzialem new->driver i utworzylem glosnik i wyskoczylo mi cos takiego:

czy to tak powinno byc?? Jednak kontynuuje dalej
          Po wybraniu impedance in free air mam cos takiego (az sie zdziwilem bo kiedys bylo gorzej) :

Wiec jade dalej i doklejam ciezarek a ze glosnik 20 cm to ciezarek 20g urzywam ciezarkow do wywazania kol aluminiowych takie przyklejane
          Po dodaniu 20 gram ciezarka weyszlo mi to:

Teraz tak jak w turorialu z audiomanii w data zmienilem tylko pow sd czyli dla mnie to 231.4 cm kw:

teraz w zakladce data tez wszystko jak kaze tutorial:

teraz tylko estimate parameters:

No i ku mojemu zdziwieniu cos wyszlo:

Teraz prosze o ocene tego co wyszlo i rade jak zmienic zeby w parametrach niektore jhednostki takie jak vas i sd byly podawane w cm dodam ze sd podalem w cmkw
          Jednak juz jestem zadowolony bo doszedlem do konca :mrgreen:
          ocencie sami
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, z tego co widze nie podales w DC Re glosnika w zakladce data, a to jest niezbedne! i RE polecam mierzyc a nie brac z katalogu

Skomentuj

A mnie się podoba tłumaczenie tematu SD,zajefajnie szczegółowe i jasne dla laika.NC
              Odsyłam do artykułów na audiomanii gdzie wszystko jest pięknie opisane,wystarczy się porządnie wczytać.Nie będe tu opisywał procedury bo tam jest to opisane na gotowo,wystarczy zajrzeć i poczytać.Warto.

Skomentuj

Tak wytlumaczenie fajne tylko czy ja mam pisac tam gdzie jest napisane w tutorialu pow. membrany to wpisywac wlacnie te sd pomimo ze to nie jest to??
                Aha no i zerknijcie na wykresy prosze i ocencie, kiedys podejzewalismy z kolega ze ten glosnik co mierzylem to jakis stary tonsil 20/80/2 ale ten glosnik nie ma okraglego kosza i cewka jest mniejszej srednicy ale magnes taki sam i perzylkrecany na 3 sruby , prosze ocencie moje wykresy szczegolnie te pierwsze z kalibracji bo to dla mnie wazne!!!
                Zamieszczone przez djrobo
                , z tego co widze nie podales w DC Re glosnika w zakladce data, a to jest niezbedne!
                W tutorialu nic nie wspomniano o tym paramtrze a program i tak wyliczyl bo podal 8 om a glosnik jest wlasnie 8 om
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To ja powiem tak wszytko jest oki niemasz sie o co martwic.
                  W pierwszymi drugim (wykresie) etapie kalibracji wystarczy dobrze wyskalowac wykresy kilkasz na wykres prawym przyciskiem Chart properties----> X Axis---- w Maximum dajesz 10,----> ok. Nie zawsze udaje sie ustawic równe 16k, na osobiscie ustawiam na 32k, jak w manulalu Michała Lewandowskiego. Pamiętaj tazke ustawieniu... Options----> preferences---->Measurements---->Sample Rate 44100-----> Sample Size65536, jak dobrze pamietam takie ustawienie juz jest ustawine "samoistnie" ale sprawdz na wszelki wypadek.

Czwarty wykres tazke jest dobry tazke należy dobrze wyskalowac tylko ze tym razem oś Y Axis, aby dostrzec pik rezonanosowy.

Piąty wykres jest w porządku, aczkolwiek polecam plasteline, dobrze sie klei do kupułki, i łatwo zdementowac, najwazniejsze nie uszkadzając.
                  Troche za duzy dałes cieżarek do głosnira 20cm daj 15g, ale patrząc na wykres wyszło całkiem przyzwiocie odstep miedzy mierzonymi rezonansami jest ok 10hz.

Na samym koncu wez wejdz w Optons preferences---->General---->Units----> zmien na Metric, i jednostki beda tazke ustawione poprawnie. :wink:

Skomentuj

A wiec moge uznac ze pomiar jest wiarygodny??
                    Jutro jeszcze powtorze dla pewnosci, a swoja droga to nisko ma fs ten glosniczek ale wysoki qts co dyskwalifikuje rb a w zamknietej nie chce schodzic nisko jednak -3db przy 42 hz to chyba nie tak zle a budka 40 l delikatnie podbija od 60 do 90 hz o 1 db :wink: Dzieki za rozwianie moich watpliwosci :wink:
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

piku16, dulin7, nie badzcie ignorantami. odsylam do oryginalnej instrukcji autorow SW , gdzie pisze jak byk "24. Enter the DCR of the driver as measured by you with your DMM by touching the positive and negative terminals with your probes simultaneously.
                      a. Make certain that “use this DC Res” is selected."
                      a pozniej sie dziwicie ze parametry nie takie jak chce producent itp. po co montowac glosnik w imadle jak mozna potrzymac reka , nie? po co wygrzac, nie?

polecam zainteresowanym ksiazke "testing loudspeakers" by dr Joe D'Appolito

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                        nie badzcie ignorantami. odsylam do oryginalnej instrukcji autorow SW , gdzie pisze jak byk "24. Enter the DCR of the driver as measured by you with your DMM by touching the positive and negative terminals with your probes simultaneously.
                        a. Make certain that “use this DC Res” is selected."
                        Ja nie panimaju po tym jezyku a wiec jak juz jestes tak mily nazywac Piku i mnie ignorantami i jestes taki madry i "pomocny" To moze bys jeszcze przetlumaczyl, co do niewygrzewania to sie pomyliles bo glosnik jest sporo czasu urzywany a wiec na pewno wygrzany a jeszcze przed pomiarem rozruszalem go troche :razz:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, sorry, ale nie bede wyreczal Twojego lenistwa, bo angielski napewno cos liznales, a te 2 zdania to chocby z slownikiem w dloni mozesz przetlumaczyc jesli Ci zalezy. a jesli chcesz powazniej podejsc do elektroakustyki to zacznij sie uczyc angola, bo praktycznie wszystka literatura z tej dziedziny jest w jezyku angielskim.

bezposrednio przed pomiarami T-S nalezy kazdy glosnik wygrac minimum 30 minut wysterowujac go dosc mocno. polecam generator na 20Hz i amplituda taka na jaka pozwoli nam zdrowy rozsadek. a jesli znamy xmax to nieco mniej niz xmax. i mierzymy glosnik ustawiony pionowo, szczegolnie jesli robimy pomiar z masa dodana

Skomentuj

No kurde znowu problemy, kalibracja ok ale pomiar glosnika free air to juz kaszana wykres jaki mam to wiele spiczastych pikow i jest on za kazdym razem inny!!! nie wiem juz co sie z tym dzieje ?? Chyba bede musial wyciac plyte dla glosnika i go zamocowac moze to cos pomoze??
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

a trzymales go mocno? czy lezal sobie spokojnie?

Skomentuj

Najelpiej robic, pomiar trzymając mocno za magnes albo wez zamocuj w skrzyni, bądz w desce.

Pokaż wykres.

Skomentuj

ja położyłem na stole, dociskając do niego, trzymając za magnes.

Skomentuj

Masa jest standardów pomiarów głośników, przegrony itd, ale ja mierze tak jak ich słucham - w obudowie...

Skomentuj

Zamieszczam wyniki 4 kolejnych pomiarow glosnika gdn 25/80/1 4 om tego z allegro

Co to moze byc ???
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

na jakiej ty podziałce to robisz !
                                        weź oś Y ( impedancji ) zmniejsz od 0 do 100 ohm.
                                        masz, robiłem pomiary rego samego głośnika tylko ze w wersji 8 ohm.

aha, weź sobie zainstaluj WINISD, podłącz głośnik do wzmacniacza i z generatora w programie pusc na głośnik częstosliwosć 10Hz albo wyższą, tak żeby membrana sobie latała, ale z umiarem daj moc głośnikowi i zostaw tot ak na noc żeby się rozruszał troche on, wygrzał.

po tym zabiegu powinny ci dobrze wychodzić pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                          aha, weź sobie zainstaluj WINISD, podłącz głośnik do wzmacniacza i z generatora w programie pusc na głośnik częstosliwosć 10Hz albo wyższą, tak żeby membrana sobie latała, ale z umiarem daj moc głośnikowi i zostaw tot ak na noc żeby się rozruszał troche on, wygrzał.
                                          Robie to juz od kiedy go ddostalem a wiec mniej wiecej od listopada 4 godziny dziennie wlasnie tak pracowal :razz:
                                          El liero mozesz podac dokladnei jaka wyszla Ci czestotliwosc rezonansowa glosnika??
                                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X