Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polećcie mi sklep www z toroidami.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    Znam, znam. A UNIAmp? Stałego by było w jałowym na kondach około 54V...

[ Dodano: 2008-01-06, 14:49 ]
    Trafo to dokładnie TS200/1681 ZATRA 242V/2x40,5V co przy 230V daje 38,5V.

Skomentuj

Typowo uniamp stereo ma elektrolity na 50V choc powinien po wymianei na 63V wyrzymac i napiecie i wyzsza moc.
      W tej chwili jednak uniamp zasnal zimowym snem.
      Mam jeszcze "prawdziwego" uniampa czyli osobna koncowka na dwoch parach tranow z limiterem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        W tej chwili jednak uniamp zasnal zimowym snem.
        A nie mozna jakos go obudzic??? :wink:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Właśnie coś na modłę dwóch monoblokow właśnie w jednej obudowie bym miał w planach. Moc coś koło 120-180W przy 4Ω.

Skomentuj

jak juz daje dwie parki toshib to znamionowao traktuje to jako wzmak 300W a 400 tez wytrzyma na pewno nie schodze ponziej 200W.
            Do tego bedzie specjalny zasilacz pojedynczy wlasnie do monobloka z filtracja 4x elektrolity snap-in fi35mm.

Skomentuj

Trafko 200W, więc będe robił na jednej parze tranów. Starczy. Filtracja 2x10mF/63V na kanał na każdą gałąź zasilania.

Skomentuj

a jakie masz napiecie tego trafa?

Skomentuj

Jak już wcześniej pisałem na pierwszej stronie wątku, trafo to dokładnie TS200/1681 ZATRA 242V/2x40,5V co przy 230V daje 38,5V. Trafo na RZC, model rdzenia płaszczowy. Mam tych traf ładnych parę sztuk. Fotki mniej więcej jak wygłąda ono tu: http://www.brencik.neostrada.pl/index6.htm . Rdzeń i gabaryty identyczne, to na fotkach przedstawia model 2x11,2V.

Skomentuj

Pewnie 200W to nie bedzie no chyba ze z n-mosfeta ale na pewno ponad 150W/4omach wyjdzie.

Obecnie zadnego sensownego wzmaka do dual mono nie mam, sama koncowke to mam, ale odpowiedniego zasilacza z zabezpieczeniami jeszcze nie mam bo bede robil.

Skomentuj

Druga para na pewno nie zaszkodzi, tranzystory maja wtedy o wiele bardziej komfortowe warunki pracy. Dodatkowy wydatek jest znikomy.

Skomentuj

200W nawet nie oczekuje z 200VA trafka. 150-160W max na 4Ω to by juz było wystarczające.

Skomentuj

Tu nie chodzi o to ile dokładnie mocy uzyskasz, tylko o to że moc strat zamiast na dwa będzię rozłożona na 4 tranzystory, każdy tran ma wtedy lżej, radiator może mieć dużo wyższą temperaturę bez obawy że wzmak sie spali. Możesz też zapiąć coś jeszcze pod wzmaka i obciążyć go 2R. Ale jak chcesz na jednej parze to nie zapomnij o dokładnym montażu i dobrym docisku tranzystorów.

Skomentuj

Ja to wszystko rozumiem Panowie..
                            Nie pisałem że nie chcće kategorycznie zastosować po dwie pary tranów.
                            WIem że neiważne czy 130 czy 160W mocy uzyskam bo to róznica zadna...

Skomentuj

Czaruję...
                            X