200zl z radiatorem i zasilaczem=]
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowa końcówka mocy Matronix
Collapse
X
-
To ja za 300zeta zalatwiam koncowke stereo z radiatorem, trafem i selektrorem wejsc.
A co do zabezpieczenia zwarciowego i tego filmiku to radzilbym go usunac bo widac na nim jak koncowka sie meczy. Ograniczenie pradu jest bardzo dlugie a powinno zostac odlaczone obciazenie dosc szybko, koncowka po wyjsciu ze stanu zwarcia wzbudza sie przez chwile co nie swiadczy o niej zbyt dobrze.
No i jeszcze tak dla scislosci to toshiba (2SC5200/2SA1943) ma maksymalny prad 15A ale to nie znaczy ze na zwarciu czyli podczas wystepowania na tranzystorze pelnego napiecia zasilania tranzystor jest w stanie przepuscic taki prad. Przy zasilaniu +-40V i bezpiecznej mocy strat zedu 60W tranzystor jest w stanie przyjac 1,5A pradu sredniego co daje 3A pradu szczytowego. Impulsowo toshiba jest w stanie wytrzymac do 500W mocy pod warunkiem ze zabezpieczenie odlaczy obciazenie w ciagu kilkunastu ms.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekTo ja za 300zeta zalatwiam koncowke stereo z radiatorem, trafem i selektrorem wejsc.
Zamieszczone przez irekA co do zabezpieczenia zwarciowego i tego filmiku to radzilbym go usunac bo widac na nim jak koncowka sie meczy. Ograniczenie pradu jest bardzo dlugie a powinno zostac odlaczone obciazenie dosc szybko, koncowka po wyjsciu ze stanu zwarcia wzbudza sie przez chwile co nie swiadczy o niej zbyt dobrze.? Zwłaszcza, ze nikt nie jest w stanie go zobaczyć a w szczególności na tym kiepskiej jakości filmik?
Wzbudzanie sie jest efektem działania tego zabezpieczenia a właściwie dojścia prądu spoczynkowego do ustalonego powodu, nie ma obaw zawsze wróci do normalnych warunków pracy.
Zamieszczone przez irekna zwarciu czyli podczas wystepowania na tranzystorze pelnego napiecia zasilania tranzystor jest w stanie przepuscic taki prad. Przy zasilaniu +-40V i bezpiecznej mocy strat zedu 60W tranzystor jest w stanie przyjac 1,5A pradu sredniego co daje 3A pradu szczytowego. Impulsowo toshiba jest w stanie wytrzymac do 500W mocy pod warunkiem ze zabezpieczenie odlaczy obciazenie w ciagu kilkunastu ms.
Zamieszczone przez irekImpulsowo toshiba jest w stanie wytrzymac do 500W mocy pod warunkiem ze zabezpieczenie odlaczy obciazenie w ciagu kilkunastu ms.
Najważniejsza i tak jest praktyka i testy wykazują, że działa i można sobie zwierać ile się chce.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matronix.plA na ile ją wyceniacie... obiektywnie ?
z tego co wiem cena uniampa ma sie ksztaltowac na poziomie 150-170zl (a tam juz jest zasilacz!) a symek z przesylkami wyszedl mnie wlasnie 150zl
tak wiec za jedna koncowke 70zl to max
Zamieszczone przez matronix.plKońcówka końcówce nie równa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.zeby to mialo jakikolwiek sens to niemoze byc drozsza niz wlasnorecznie zlozony symasym czy uniamp.
Zamieszczone przez Pawel S.no ale niestety irek jest liderem w tym pojedynku :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez esh0Bo?
no ale faktycznie troche kiepsko z tym ze niema czasu na wzmacniacze :/
no ale trzeba to szybko przetestowac, ocenic i dac ludziom na sprzedaz bo ani uniampa niemozna kupic ani zibi niema juz plytek do symka wiec ludzie maja dylemat...
Skomentuj
-
Uniamp jest konstrukcja powstala specjalnie na potrzeby forum i dokumentacje dostanie kazdy co chce ja dostac. Nie mam czasu produkowac tych wzmacniaczy ani nawet zamiescic dokumentacji a na pomoc jakos liczyc nie moge.
Matronix jak chce isc w kierunku audio to prosze bardzo ja pracuje przy produkcji sprzetu audio i wiem jak to wyglada i niestety rozowo nie jest. Na pewno trzeba miec niezawodny produkt a jak widac nowy wynalazek matronixa juz na oko ma kilka wad. Przekaznik i brak zabezpieczen DC juz duzo mowi o klasie konstruktora. Zreszta pogadac tez sie nei da bo ja pisze o mocy traconej w tranzystorze a matronix o napieciu w sieci..
No i trzymam za slowo ze selektor matronixa bedzie za grosze..
Jasne ze koncowka koncowce nie rowna ale latwo jest policzyc koszt zastosowanych podzespolow a cudow nie ma i kilka tranzystorow jakby nie polaczyc to beda dawac dokladnie to samo czyli zwykla koncowke mocy ktora ma tylko wzmacniac sygnal i nic wiecej. A sprawy brzmienia sa pomijalne bo to co jednemu wydaje sie lepsze dla innego bedzie gorsze i nie znam nikogo kto kupil wzmacniacz i powiedzial ze kupuje inny 10x drozszy bo ten zle gra. Podniesienie ceny na ten wzmacniacz wcale nie podniesie jego jakosci a montaz smd powstal tylko i wylacznie po to zeby zredukowac miejsce a co najwazniejsze koszty produkcji!!
No i na koniec jakby ktos nie wiedzial to cena hurtowa toshib to tylko 2,20zl + vat a w detalu bez problemu mozna je kupic <4zl. Dlatego to najlepszy tranzystor swiata i nic go nie przebije. Ale to nie czasy zeby sprzedawac zwykly wzmacniacz za kupe pieniedzy. Choc ten zapewne jest wyjatkowy bo przeciez ma super parametry. Znieksztalcenia ma nizsze niz wszystkie testowane w audio wzmacniacze klasy hi-end, po prostu matronix jest najlepszy..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek... dokumentacje dostanie kazdy co chce ja dostac. Nie mam czasu produkowac tych wzmacniaczy ani nawet zamiescic dokumentacji...
Zamieszczone przez irek... Zreszta pogadac tez sie nei da bo ja pisze o mocy traconej w tranzystorze a matronix o napieciu w sieci..
Zamieszczone przez irek...
Jasne ze koncowka koncowce nie rowna ale latwo jest policzyc koszt zastosowanych podzespolow a cudow nie ma i kilka tranzystorow jakby nie polaczyc to beda dawac dokladnie to samo czyli zwykla koncowke mocy ktora ma tylko wzmacniac sygnal i nic wiecej. A sprawy brzmienia sa pomijalne bo to co jednemu wydaje sie lepsze dla innego bedzie gorsze i nie znam nikogo kto kupil wzmacniacz i powiedzial ze kupuje inny 10x drozszy bo ten zle gra.
Zamieszczone przez irek...
Podniesienie ceny na ten wzmacniacz wcale nie podniesie jego jakosci a montaz smd powstal tylko i wylacznie po to zeby zredukowac miejsce a co najwazniejsze koszty produkcji!!
Co do montażu powierzchniowego to prawda i dodał bym jeszcze, że jest wbrew pozorom szybszy a zatem wydajniejszy... koszta nie są aż tak strasznie tańsze zwłaszcza, ze ta technologia też troszkę kosztuje. Dodam jeszcze tylko, że jakby nie było elementy SMD są lepszej jakości (nie posiadają pasożytniczych pojemności i indukcyjności), całość jest też dzięki nim mniejsza a więc i wpływ ścieżek (zakłóceń i dodatkowych indukcyjności) jest mniejszy. Może i to nie jest dużo ale bynajmniej są same plusy (osobiście nie widzę żadnego minusa) więc „dla czego nie”? :)
Skomentuj
-
Tak, tak jestem bardzo zazdrosny o Daniela ze jest takim bliskim przyjacielem Marcina-matronixa...
Na pomoc w projektach elektronicznych czy płytek drukowanych raczej liczyc nie moge choc w testowaniu wzmakow ktorych prototypy sprzedalem po cenie czesci owszem. Choc jakos nie slysze zeby ktos mial jakies uwagi i wykonal jakies niezalezne pomiary. No ale zawsze to jakis test na wiekszej partii niz jeden prototyp.
pelne napiecie zasilania wystepuje na kazdym tranzystorze koncowki mocy przy pelnym wysterowaniu, polowa tego napiecia wystapi przy zwarciu wyjscia i prad musi byc ograniczyny ponizej pradu maksymalnego (dla pelnego wysterowania) zeby nie przekroczyc dopuszczalnej mocy strat tranzystora. Najgorszy przypadek to zwarcie koncowki pracujacej w mostku i wtedy mamy na tranzystorze pelne napiecie zasilania polaczone z duzym pradem ktory musi byc ograniczony do bardzo malej wartosci.
W zakresie mocy zedu 50W kroluje TDA7294 i LM3886 i nikt tu nie robi koncowek tranzystorowych bo sie po prostu nie oplaca. Jedni uwazaja ze TDA im w zupelnosci wystarczy a LM to najlepiej brzmiacy wzmacniacz swiata. Brzmienie to marketing i gdyby istniala jakas super konfiguracja wzmacniacza to kazdy producent by ja stosowal a tak to mamy przerozne uklady wzmacniaczy i kazdy moze byc tym najlepszym.
montaz smd to dla przykladu 5gr za maly element (rezystor, kondensator) a przewlekany to min 5gr/punkt (typowo 10gr) czyli min 10gr za dwukoncowkowy element. Specyfika przygotowania produkcji powoduje jednak dosc duze koszty przygotowania montazu smd ktore zwroca sie w wiekszej partii a zaczynac montaz to mozna >100szt. plytek. Obecne plytki koncowek mocy ktore projektuje maja ponad 200 elementow ktore mieszcza sie na plytce ok 1dm2 (wraz z tranzystorami mocy).
Jakosc kondensatorow smd jest niestety bardzo kiepska a same elementy sa dosc wrazliwe na mechaniczne odksztalcenia plytek i zdazaja sie pekniecia. Rezystory smd zawsze sa metalizowane to dobrze i przy miniaturowych wielkosciach zapewniaja standardowa moc duzych rezystorow przewlekanych oczywiscie kosztem wyzszej temperatury pracy.
Matronix zaczyna przygode z elektronika audio tak jak firma w ktorej pracuje zaczynala 25lat temu ja im zycze wzystkiego dobrego choc rynku na zbyt takiego towaru w polsce nie ma. Jedyna dziura rynkow to wzmacniacze do subwoferow ktore w chinach sa na tyle drogie albo kiepskie ze nikt ich nie sprowadza. Wzmacniacze stereo to tylko rynek hobbystyczny i tu towar musi byc tani zeby mial szanse bo za duzo nowoczesnego i taniego sprzetu w sklepach. Juz nie jeden probowal zbudowac samodzielnie amplituner kina domowego i niestety za kazdym razem okazuje sie ze jest to nie mozliwe.
Skomentuj
-
To chyba kwestia tylko jednej kosci.
Gdyby w sklepie możnabyło kupić procesor (scalak) DD/dts z wejściem cyfrowym i odpowiednimi wyjściami analogowymi sterowany np i2c to budowa takiego amplitunera byłaby zdecydowanie prostsza. oczywiście pod warunkiem że wraz z kośćmi byłaby dostępna wiedza odnośnie sterowania tej kości (komendy, architektura).
Dzisiaj budowa wzmacniacza sterowanego przez uP to żadna filozofia.
procek, wyświetlacz i wszystko (cyfrówka) inne to jakieś 20 zł.
Skomentuj
-
Tup tup tup - paczka przyszła :)
Solidnie zapakowane, aż się pod koniec rozpakowywania zacząłem denerwować. Wszystko wygląda okej, chociaż spodziewałem się zestawu plug'n'play
Pierwsza niedogodność która rzuciła mi się w oczy to złącze cinch do podłączenie sygnału. Wydaje mi się, że lepsze byłyby punkty lutownicze - bo to tak dziwnie np. w obudowie łączyć coś na złącza cinch...
Szerszy opis będzie pod koniec weekendu, gdy znajdę czas na zmontowanie tego i spokojne posłuchanie.
Skomentuj
Skomentuj