Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symek brumi (nie masa?)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symek brumi (nie masa?)

Panowie, pomocy, bo powoli się załamuję...

Wzmacniacz złożony brumił, więc odłączałem po kolei wszystkie elementy, aż zostałem z 1 płytką symka i zasilaczem. I dalej brumi :/

Wszystko widać na foto. Kabel sygnałowy nie podłączony, trafo ekranowane fabrycznie + blacha widoczna na zdjęciu. Elementy przekleślone nie są podpięte. Jeden punkt (obszar w sumie) masy w malym zasilaczu (2x22 000uF + 2x1uF + 2x10pF). Tam podłączona masa głośnika, symka oraz metalowa obudowa. Do uzwojenia pierwotnego równolegle podpięty kondensator 4.7n 250V

Wykluczyłem trafo, bo po odłączeniu z sieci brumi aż do wyładowania kondensatorów. Odłączanie obudowy od masy pogłębia efekt. Możliwe, ze coś jest skopane na płyce? Lutowałem starannie, elementy nie są z demobilu - rezystory 1% i 0,1%, kondy jak widać, nawet na silver mica sie szarpnąłem :P Trany oczywiście przykręcone przed podkładki mikowe i tulejki... Przemieszczanie kabli zasilania, głośnikowych nic nie daje...

Jak głośno brumi, tzn, może tak: z jakiej odległości to słychać, i czy przy wejściu zwartym do masy też brumi? W sumie to chyba w szystkie symy jakie miałem z cicha brumiły, jeśli na wejściu będzie zwykły mechaniczny potencjometr to problem nie jest odczuwalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
      W sumie to chyba w szystkie symy jakie miałem z cicha brumiły
      u mnie cisza - ale ALPS na wejsciu

Skomentuj

u mnie tez juz w 2 z rzedu symku nie ma mowy o brumie...

Skomentuj

Po zwarciu wejścia do masy jest jeszce ciszej, ale słychać lekki szum... Eh, moze jestem przewrażliwiony i nierealnie oczekuje kompletnej ciszy? Odgłos jest taki, że w nocy, przy wyłączonym kompie (mieszkam na wsi) słychać to w obrębie strefy odsluchowej i mnie to wnerwia

[ Dodano: 2008-02-18, 23:43 ]
          Wyrzuciłem z wejścia Jantzena (słyszałem plote, ze duzy kond zbiera zakłócenia) i dałem jakiegoś stałego niby For Audio, ale malutkiego 2uF i dorzuciłem do zasilacza 2 kondy 100nF. Składam jutro wszystko do kupy i jak będzie pierdzieć / szumieć to trudno, starciłem juz siły i pomysły

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
            nierealnie oczekuje kompletnej ciszy?
            ja nic nie slyszalem (bo symek od dawna czeka na obudowe)

Skomentuj

dobry wzmacniacz nie powinien brumiec tzn przy wlozeniu ucha do glosnika niskotonowego co najwyzej moze byc slyszalny w tle szumow lekki brumek. Sporo zalezy od skutecznosci kolumn dlatego na estradowych kolumnach o skutecznosci zedu 100dB kazdy wzmak wydaje sie ze bardziej szumi i brumi.

Jesli chcesz cos zrobic z tym brumem to sluze pomoca, przyslij mi ten wzmak a ja juz go sobie dokladnie oblukam i zobacze co da sie zrobic :) Robota bedzie gratis a nawet odesle go na swoj koszt, zreszta zawsze tak robie co moze potwierdzic kazdy co mi dawal sprzet do naprawy.

Skomentuj

Przerobiłem kilka symków :mrgreen: i zero brumu, tak jak Ci pisałem gdzies cos polutowane źle lub masa masa masa.... . Ale wiem ze już dziala:)

Skomentuj

Zapomniałem dodać, zę brum słyszę na ARZ z doklejonym magnesem, bez żadnej kompensacji BS, więc SPL jest dość spore co pewnie potęguje ten efekt. BTW byłoby dobrze, żeby ktoś wysłał syma do Irka, bo w sumie nikt go porządnie nie testował.

Skomentuj

Ta, jeszcze sie okaże, że symek to syf (vide dyskusja 2 ekspertów na elektrodzie) i będzie płacz :P Skoro dobrze gra (komuś nie szumi :P), to po co sie zagłębiać

EDIT:

Wiadomy komuś jest wpływ dławika (rezystora owiniętego kablem) na wyjściu na szumy - brumy? Może go zlikwidować?

Skomentuj

syfem pewnie nie jest, ale być może jest kilka bugów tak jak we wzmaku z altrona i można by było go dopracować, co do dławika to bym go nie usuwał, zresztą przyczyny brumów bym wcześniej szukał, mozesz jeszcze sprawdzić z tą zworą przez cała PCB, która ma podobno THD zmniejszyć no i wszelkie drobne pętle masy przeanalizuj czy się nie robią, spróbuj z jednym kanałem najpierw. Właśnie sprawdzałem na głosnikach z mniejszym SPL - 13tka tonsila i brum słychać dużo ciszej, praktycznie z uchem blisko głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                        mozesz jeszcze sprawdzić z tą zworą przez cała PCB, która ma podobno THD zmniejszyć
                        Możesz sprecyzowac? Nie wiem nic na ten temat...

Skomentuj

Sprawdź jeszcze duzy kondensator na wejściu:] Ja miałem kiedyś dosc glośny brum spowodowany był złym lutem kilku elementów. Słyszałem również od znajomych ze dośc duze kondy wejściowe im zbierały. Mi osobiście nigdy się to nie zdarzyło mimo większych kondów jak u ciebie i odległości od trafa 600VA 3cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            Robota bedzie gratis a nawet odesle go na swoj koszt, zreszta zawsze tak robie co moze potwierdzic kazdy co mi dawal sprzet do naprawy.
                            potwierdzam (mimo ze to niebyla naprawa)

Zamieszczone przez ghazi
                            Ta, jeszcze sie okaże, że symek to syf
                            ja jakos nieslysze wyraznej roznicy miedzy symkiem a uniampem

[ Dodano: 2008-02-20, 09:43 ]
                            irek, chcesz stereo symasyma na testy? bo troche potrwa zanim zloze obudowe do mojego wiec moge podeslac razem z monitorkami TOTEM MITE za jakies 2 tygodnie...
                            (mam nadzieje ze takero wspominal o tych monitorach?)

Skomentuj

Czy gniazda wejściowe sygnałowe są połączone z obudową? Jeżeli tak to odizoluj je od obudowy. Spróbuj wywalić R2 i w ich miejsce wstawić zworki. Jeżeli przy zwartym wejściu jest lekki szum to jest normalne, ARZ ma sporą efektywność więc szum będzie słychać.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                                Czy gniazda wejściowe sygnałowe są połączone z obudową?
                                a no wlasnie mialem o to kiedys zapytac - ma byc polaczone czy nie? bo niewiem czy gniazda wkrecac w obudowe czy mocowac przelotowo

Skomentuj

Najlepiej jak masa obudowy łączy sie z masa zasilacza, gniazda sygnałowe chinch odizolować od obudowy.

Skomentuj

masa do obudowy powinna byc podlaczona w jednym punkcie i moze to byc masa zasilacza ale moze tez byc masa czinczy wejsciowych.

Druga sprawa to uziemienie i jak jest gniazdo komuterowe to obudowa musi byc uziemiona.

Skomentuj

Na zdjęciu widać że masa zasilacza połączona jest z obudową, stąd moje sugestie.

Skomentuj

Niedawno odkopałem ostatni wpis Irka w tym poście:
                                        LINK
                                        zrobiłem dokładnie tak samo i problemy z szumami i brumami zniknęły.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X