Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"NOS" DAC - czyli jak to dobrze zrobić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robi wrażenie :thumbup:
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mało powiedziane :o

Skomentuj

Piękny , bardzo ambitny projekt :)

Skomentuj

Mała aktualizacja. Przerwa generalnie wynikła z faktu, że padł mi programator Xilinxa (sam od siebie) no i musiałem czekać na nowy:

Co to Chińczycy nie wymyślą. Xilinx, Altera i Lattice w jednym. O dziwo wszystko działa

Płytka I/V generalnie pójdzie do śmieci, ponieważ bufor od Sallen-Keya oscyluje na 50 MHz a nie chcę mi się iść w pół środki i skrobać PCB by potem tak to zostawić. Trzeba było dodać rezystor w sprzężeniu i kondensator bajpasujący aby ją wyleczyć :) Co nie zmienia faktu, że do testów jest jak znalazł. Poniżej oscylacje:

Niebieski - wyjście bufora od Sallen-Key.
          Żółty - wyjście od konwertera I/V.

Oscylacje raczej minimalne, ale to nie znaczy, że trzeba tak zostawiać :)

W międzyczasie zakupiłem sobie najmocniejsze DSP z rodziny SigmaDSP, tj. ADAU1452 no i spodobał mi się. Ma bardzo fajny SRC (sample rate converter) oraz jest na tyle potężny, że spokojnie mieści dwa filtry FIR, każdy z 1023 współczynnikami. Poniżej zdjęcie płytki ewaluacyjnej:

Stwierdziłem, że użyję go do tego projektu, tj. jako upsampler i interpolator do 192 kHz. Oczywiście będzie opcjonalny, ponieważ można go pominąć i grać na samym DAC'u. Nie zmienia to jednak faktu, że DAC i DSP lubią się nawzajem :) Poniżej kila zdjęć.

Sinus 10 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja sprzętowa 16x:

Sinus 10 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja cyfrowa 4x oraz sprzętowa 16x:

Sinus 20 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja sprzętowa 16x:

Sinus 20 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja cyfrowa 4x oraz sprzętowa 16x:

Zapomniałem jeszcze dodać, że trwała jazda na krawędzi:

Jednak implementacji udało się wcisnąć opis do układu :)

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Co to Chińczycy nie wymyślą. Xilinx, Altera i Lattice w jednym. O dziwo wszystko działa
            Gdzie taki dorwałeś? Działa ze wszystkimi popularnymi środowiskami do Aletry, Xilinxa?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
              Gdzie taki dorwałeś? Działa ze wszystkimi popularnymi środowiskami do Aletry, Xilinxa?
              Ebay. Wpisz sobie "xilinx altera cable". Czy działa ze wszystkimi? Nie wiem.

Skomentuj

Projekt sie tak rozrósł, że lepiej byłoby zastosować same przetworniki R2R, bez wbudowanego filtra.
                Przy niektórych kościach byłaby szybsza transmisja z "filtra/DSP" co nie stanowiłoby wąskiego gardła w sensie obsługi gęstych formatów.
                Jednakże - odpowiadam sam sobie - miałoby to sens przy założeniu posiadania większej liczby gęstych plików PCM.
                Piękny DAC się szykuje. Piękny w rozumieniu ambitny i nie powtarzalny.

Swoją drogą napisz coś więcej o analogówce.

Mocno kibicuję.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z innej beczki - zegar forum jest "przestawiony" o 2h względem czasu PL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Waldi_06 Zobacz posta
                  Przy niektórych kościach byłaby szybsza transmisja z "filtra/DSP" co nie stanowiłoby wąskiego gardła w sensie obsługi gęstych formatów.
                  Akurat tu nie ma problemu, ponieważ DAC odtwarza pliki 24/192. Upsampling jest tylko do 192 kHz, więc pliki 24/192 przechodzą bezpośrednio na DAC, tj. bez DSP. Format 44,1 kHz też można puścić bez upsamplingu na DSP - do wyboru przez użytkownika (przycisk na froncie).

Swoją drogą napisz coś więcej o analogówce.
                  Nic nadzwyczajnego. wzmacniacz operacyjny CFB do konwersji I/V i LP w topologii Sallen-Key, sub-Bessel drugiego rzędu, f3 na 67k:

Z innej beczki - zegar forum jest "przestawiony" o 2h względem czasu PL.
                  Myślę, że to kwestia ustawień w profilu :)

Skomentuj

Jak postępy z tym dacem ?

Skomentuj

Na razie leży w szafie :P Jak skończę projekt nowego, to wrócę do tego i dodam mu nowy filtr analogowy 10-rzędu (dokładnie taki sam jak w nowym projekcie). Dostanie też płytkę wejściową na AD1896 do cyfrowej interpolacji, która będzie włączana przyciskiem. Dzięki temu w jednej chwili będzie pracował jako praktyczny NOS, a w drugiej już jako pełnoprawny D/A z filtrem cyfrowym i wyciętymi aliasami.

Skomentuj

Nie ma to jak wyciągnąć ten projekt po półtorej roku, dokończyć połączenie dwóch płytek i wreszcie zrobić pomiary w konfiguracji różnicowej :) Sygnał 1 kHz bez cyfrowej interpolacji (bez filtru cyfrowego). Interpolacja sygnału tylko i wyłącznie sprzętowa (liniowa) w samym DAC'u:

W sumie to pozamiatane, zważywszy na fakt, że to NOS DAC :)

Skomentuj

Łooooooooooooo, jakie THD
                          Pozamiatane .3lite!!
                          Wspaniała robota!!
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

No i dziś zagrał z pełną parą :)

Z racji, że nie było odpowiedniego regulatora głośności, doszedł do tego audiofilski dzielnik...ja myślę, że to te rezystory zrobiły całą robotę :)

Granie - no cóż, takie, że zastanawiam się za ile można sprzedać nerkę :P

A tak BTW - dzięki .3lite za ugoszczenie mnie oraz kolegów raven1985 i Arkotik :) Pamiętaj, że zapraszam do mnie, póki można jeszcze czegoś posłuchać :)
                            Last edited by LuSzTi; 24.02.2018, 22:59.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki za wizytę :) Faktycznie trzeba zrobić tą regulację, ponieważ szkoda marnować taki potencjał. Mieliśmy dzielnik w formie trzech rezystorów (sygnał różnicowy) aby jakkolwiek pograć i porównać. Całkowitą głupotą byłaby regulacja głośności w komputerze, ponieważ raz, że to niebezpiecznie, dwa, że traci się zalety przetwornika D/A, tym bardziej tego.

Poniżej przykład tłumika różnicowego (wartości E96) od -63 dB do 0 dB z krokiem co 1 dB:

Last edited by .3lite; 25.02.2018, 01:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Granie - no cóż, takie, że zastanawiam się za ile można sprzedać nerkę :P

No to teraz będziecie lutować razem z Arkiem :P

Skomentuj

Arek do lutowania to ręki nie dołoży, jeśli chodzi o SMD to leń całkowity
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

.3lite masz tych daców może bym coś wypożyczył i porównał z emu :)
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To sie powoli przeradza w jakąś manie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                        .3lite masz tych daców może bym coś wypożyczył i porównał z emu
                                        Akurat tego konkretnego to dla własnego dobra lepiej nie słuchaj

Skomentuj

Rafał mi tam wszystkie narządy się mogą przydać :lol:
                                          Ale takiego pojedynczego 1865 albo 1541 bym sprawdził :)
                                          Last edited by Pteterycz; 03.03.2018, 19:31.
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...