Robi wrażenie :thumbup:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"NOS" DAC - czyli jak to dobrze zrobić
Collapse
X
-
Mała aktualizacja. Przerwa generalnie wynikła z faktu, że padł mi programator Xilinxa (sam od siebie) no i musiałem czekać na nowy:
Co to Chińczycy nie wymyślą. Xilinx, Altera i Lattice w jednym. O dziwo wszystko działa
Płytka I/V generalnie pójdzie do śmieci, ponieważ bufor od Sallen-Keya oscyluje na 50 MHz a nie chcę mi się iść w pół środki i skrobać PCB by potem tak to zostawić. Trzeba było dodać rezystor w sprzężeniu i kondensator bajpasujący aby ją wyleczyć :) Co nie zmienia faktu, że do testów jest jak znalazł. Poniżej oscylacje:
Niebieski - wyjście bufora od Sallen-Key.
Żółty - wyjście od konwertera I/V.
Oscylacje raczej minimalne, ale to nie znaczy, że trzeba tak zostawiać :)
W międzyczasie zakupiłem sobie najmocniejsze DSP z rodziny SigmaDSP, tj. ADAU1452 no i spodobał mi się. Ma bardzo fajny SRC (sample rate converter) oraz jest na tyle potężny, że spokojnie mieści dwa filtry FIR, każdy z 1023 współczynnikami. Poniżej zdjęcie płytki ewaluacyjnej:
Stwierdziłem, że użyję go do tego projektu, tj. jako upsampler i interpolator do 192 kHz. Oczywiście będzie opcjonalny, ponieważ można go pominąć i grać na samym DAC'u. Nie zmienia to jednak faktu, że DAC i DSP lubią się nawzajem :) Poniżej kila zdjęć.
Sinus 10 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja sprzętowa 16x:
Sinus 10 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja cyfrowa 4x oraz sprzętowa 16x:
Sinus 20 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja sprzętowa 16x:
Sinus 20 kHz (początkowe próbkowanie 44,1 kHz), interpolacja cyfrowa 4x oraz sprzętowa 16x:
Zapomniałem jeszcze dodać, że trwała jazda na krawędzi:
Jednak implementacji udało się wcisnąć opis do układu :)
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCo to Chińczycy nie wymyślą. Xilinx, Altera i Lattice w jednym. O dziwo wszystko działa
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaGdzie taki dorwałeś? Działa ze wszystkimi popularnymi środowiskami do Aletry, Xilinxa?
Skomentuj
-
Projekt sie tak rozrósł, że lepiej byłoby zastosować same przetworniki R2R, bez wbudowanego filtra.
Przy niektórych kościach byłaby szybsza transmisja z "filtra/DSP" co nie stanowiłoby wąskiego gardła w sensie obsługi gęstych formatów.
Jednakże - odpowiadam sam sobie - miałoby to sens przy założeniu posiadania większej liczby gęstych plików PCM.
Piękny DAC się szykuje. Piękny w rozumieniu ambitny i nie powtarzalny.
Swoją drogą napisz coś więcej o analogówce.
Mocno kibicuję.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Z innej beczki - zegar forum jest "przestawiony" o 2h względem czasu PL.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Waldi_06 Zobacz postaPrzy niektórych kościach byłaby szybsza transmisja z "filtra/DSP" co nie stanowiłoby wąskiego gardła w sensie obsługi gęstych formatów.
Zamieszczone przez Waldi_06 Zobacz postaSwoją drogą napisz coś więcej o analogówce.
Zamieszczone przez Waldi_06 Zobacz postaZ innej beczki - zegar forum jest "przestawiony" o 2h względem czasu PL.
Skomentuj
-
Na razie leży w szafie :P Jak skończę projekt nowego, to wrócę do tego i dodam mu nowy filtr analogowy 10-rzędu (dokładnie taki sam jak w nowym projekcie). Dostanie też płytkę wejściową na AD1896 do cyfrowej interpolacji, która będzie włączana przyciskiem. Dzięki temu w jednej chwili będzie pracował jako praktyczny NOS, a w drugiej już jako pełnoprawny D/A z filtrem cyfrowym i wyciętymi aliasami.
Skomentuj
-
Nie ma to jak wyciągnąć ten projekt po półtorej roku, dokończyć połączenie dwóch płytek i wreszcie zrobić pomiary w konfiguracji różnicowej :) Sygnał 1 kHz bez cyfrowej interpolacji (bez filtru cyfrowego). Interpolacja sygnału tylko i wyłącznie sprzętowa (liniowa) w samym DAC'u:
W sumie to pozamiatane, zważywszy na fakt, że to NOS DAC :)
Skomentuj
-
No i dziś zagrał z pełną parą :)
Z racji, że nie było odpowiedniego regulatora głośności, doszedł do tego audiofilski dzielnik...ja myślę, że to te rezystory zrobiły całą robotę :)
Granie - no cóż, takie, że zastanawiam się za ile można sprzedać nerkę :P
A tak BTW - dzięki .3lite za ugoszczenie mnie oraz kolegów raven1985 i Arkotik :) Pamiętaj, że zapraszam do mnie, póki można jeszcze czegoś posłuchać :)Last edited by LuSzTi; 24.02.2018, 22:59.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dzięki za wizytę :) Faktycznie trzeba zrobić tą regulację, ponieważ szkoda marnować taki potencjał. Mieliśmy dzielnik w formie trzech rezystorów (sygnał różnicowy) aby jakkolwiek pograć i porównać. Całkowitą głupotą byłaby regulacja głośności w komputerze, ponieważ raz, że to niebezpiecznie, dwa, że traci się zalety przetwornika D/A, tym bardziej tego.
Poniżej przykład tłumika różnicowego (wartości E96) od -63 dB do 0 dB z krokiem co 1 dB:
Last edited by .3lite; 25.02.2018, 01:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaGranie - no cóż, takie, że zastanawiam się za ile można sprzedać nerkę :P
No to teraz będziecie lutować razem z Arkiem :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta.3lite masz tych daców może bym coś wypożyczył i porównał z emu
Skomentuj
-
Rafał mi tam wszystkie narządy się mogą przydać :lol:
Ale takiego pojedynczego 1865 albo 1541 bym sprawdził :)Last edited by Pteterycz; 03.03.2018, 19:31.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
Skomentuj