Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki wybrać?

Cześć wszystkim, chciałbym zrobić sobie kolumny i przy okazji czegoś się nauczyć. Z tematem nie miałem jeszcze do czynienia ale czytam i powoli zgłębiać temat. Problem w tym że w ogóle nie wiem jakie głośniki wybrać i czego mogę się po nich spodziewać. Na tą chwilę mam kolumny magnat vintage 110 które grają nie najgorzej ale do doskonałości im trochę brakuje. W jakiej cenie znajdę znacznie lepsze przetworniki niż tamte użyte w magnatach?
    Last edited by marek1985; 25.01.2018, 13:11.

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
    W jakiej cenie znajdę znacznie lepsze przetworniki niż tamte użyte w magnatach?
    Najpierw musiał byś odpowiedzieć na pytanie ile to znaczy "znacznie lepsze".

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

Te będą grały lepiej, a czy "znacznie lepiej" no to już kwestia gustu.

Skomentuj

Zastanawiałem się nad tymi głośnikami. Dobre są?
      https://stx.pl/w-18-180-8-fcx_v2.html
      http://www.skleptonsil.pl/gdn-17-50-6f-4-ohm,id567.html
      http://www.skleptonsil.pl/gdn-17-50-2-8-ohm,id550.html
      Last edited by marek1985; 25.01.2018, 14:20.

Skomentuj

Proponuje Ci abyś zbudował coś z gotowych forumowych konstrukcji a jest ich sporo od tanich zgrabnych monitorów po drogie wielkie podłogowce potrafiące zatrząsnąć pokojem
        https://diyaudio.pl/forumdisplay.php...ojekty-kolumny
        Jeśli nie posiadasz odpowiedniej wiedzy to nie zabieraj się za samodzielne konstrukcje bo nic dobrego z tego nie wyjdzie , zbuduj coś co zostało zaprojektowane przez bardziej doświadczonych forumowiczów gwarantuje że nie zawiedziesz się na ich umiejętnościach :) czas na swoje konstrukcje jeszcze przyjdzie ale to wymaga wiele wiele wiele nauki , nie od razu Kraków zbudowali .

Skomentuj

Jezeli chcesz uslyszec znaczna roznice w jakosci dzwieku, to musisz sie liczyc z wydaniem okolo 200-300zl za jedna sztuke glosnika. Czyli sam komplet glosnikow to moze byc okolo 1000zl na monitory lub podlogowki. Oczywiscie mozna pocwiczyc na tanszych glosnikach, ale roznica w dzwieku moze byc dosc dyskusyjna.

Skomentuj

Te magnaty wcale nie są złe to była wyższa seria tej firmy z tego co wiem. Żeby usłyszeć coś więcej to tak jak było wspominanie wcześniej. 1000-1500zł. na głośniki będziesz musiał wydać. Jak duży masz pokój?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Te magnaty wcale nie są złe to była wyższa seria tej firmy z tego co wiem. Żeby usłyszeć coś więcej to tak jak było wspominanie wcześniej. 1000-1500zł. na głośniki będziesz musiał wydać.
              Na aukcjach stoją za 300zł, a nowe za niecałe 500zł.

Aż mi się nie chce wierzyć.
              Gdyby tak było to DIY na SBacoustic za 1000zł by się nie opłacało robić :)

Skomentuj

Pokój nie jest duży, około 20m2. Tamte stx'y za 200zł są dobre czy lepiej poszukać coś innego? Magnaty z tego co pamiętam kiedyś kosztowały 1000zł. Wiem bo taką cenę znalazłem w internecie jak szukałem o nich informacji przed kupnem na allegro. Nie są rewelacyjne ale napewno grają lepiej od najtańszych kolumn bo to słychać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Na aukcjach stoją za 300zł, a nowe za niecałe 500zł.

Aż mi się nie chce wierzyć.
                  Gdyby tak było to DIY na SBacoustic za 1000zł by się nie opłacało robić :)
                  A gdzie ty je widziałeś nowe? Przecież one nie są produkowane od wielu lat...?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                    A gdzie ty je widziałeś nowe? Przecież one nie są produkowane od wielu lat...?
                    Tam gdzie je widziałem nie były dostępne, ale cena była około 500zł.
                    Chyba ze jak zwykle cena podana za sztukę...

Skomentuj

Tak mi się wydaję że to raczej cena za sztukę .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                      Pokój nie jest duży, około 20m2. Tamte stx'y za 200zł są dobre czy lepiej poszukać coś innego? Magnaty z tego co pamiętam kiedyś kosztowały 1000zł. Wiem bo taką cenę znalazłem w internecie jak szukałem o nich informacji przed kupnem na allegro. Nie są rewelacyjne ale napewno grają lepiej od najtańszych kolumn bo to słychać.
                      Te stx'y nie będą raczej grały lepiej co najwyżej inaczej. Na pewno basu będzie mniej. Czego Ci brakuje w obecnych kolumnach? Czego oczekujesz od brzmienia? Do takiego pokoju 20m2 dobrze by pasowały jakieś monitorki na ~17cm wooferze.

Skomentuj

Zadam pytanie do czego te kolumny? Do łupania czy do słuchania muzyki?

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                          Zadam pytanie do czego te kolumny? Do łupania czy do słuchania muzyki?
                          też się o to zapytałem tylko że w bardziej wyrafinowany sposób :flapper: .

Skomentuj

Heh spoko nie doczytałem😉

Skomentuj

Chciałbym żeby głośniki grały bardzo szczegółowo z dobrą separacją dźwięków oraz szybkim i mocnym basem. Miałem kiedyś słuchawki od shure i wiem jak fajnie może brzmieć muzyka. Słucham house i techno więc dobry bass jest dla mnie bardzo ważny. Czyli stx'y nie są za dobre? https://stx.pl/w-18-180-8-fcx_v2.html
                              Last edited by marek1985; 25.01.2018, 22:16.

Skomentuj

Oj to musisz podwoić budzet :)

Skomentuj

Dzięki za propozycję. Jak będę miał czas to je sprawdzę. Ten głośnik jest dobry czy szukać czegoś powyżej 300zł?

http://allegro.pl/glosnik-sb-acousti...023757999.html (Głośnik SB Acoustics SB17MFC35-4 6.5")

Mam zamiar zrobić dwudrożne monitory z głośnikami nisko-średniotonowymi 17-18cm. Takie mi starczą do pokoju i nie będę musiał zmieniać wzmacniacza na mocniejszy.

Ten mnie jeszcze zainteresował. Znacie ten model?

http://allegro.pl/glosnik-sb-acousti...023759561.html
                                  Last edited by marek1985; 26.01.2018, 11:47.

Skomentuj

Jest ok. Możesz też się pokusić o konstrukcje na stx awx jak chcesz membranę o takim wyglądzie. Awx jest tańszy trochę. Nie koniecznie gorszy . Plusem awx jest to że jest do niego wiele obudów. Minusem jest to że musiał byś poszukiwać tego głośnika w starszej wersji bo nie dawno wprowadzono nową wersję a te projekty u nas na forum są dla starszej wersji. Alternatywnie możesz poczekać i zgaduje że ktoś już robi albo będzie niedługo robił na nowej wersji .

Skomentuj

Z SBA nie będziesz miał punktowego basu, o którym piszesz.
                                      Generalnie szukałbym na Twoim miejscu projektów a nie głośników. Bo co Ci dadzą same głośniki jak nie masz do nich projektu zwrotnicy?
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                      X