Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konwerter USB/SPDIF -> I2S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

do przełączania spdif ja użyłem CD4051 (choć ten mnie nie wyrabiał najwyższych częstotliwości) dodasz 74HC157 do spdif i możesz przełaczać jak chcesz ;-)

Skomentuj

spoko oczywiście ale żeby to miało ręce i nogi to trzeba to potem oprogramować hehe żeby bylo np coax1, coax2, opt1, opt2, i2s ... po klikaniu czy tez kręceniu gałki .....

tak patrzę na drugiego swojego linka i w sumie wygląda na to ze jak się wybierze i2s to zamiast odbiornika spdif leci bezposrednio z xmosa/amanero sygnał i2s. W sumie to przełączanie i2s chyba było by dosyć problematyczne. I w sumie kazdy moze sobie wybrać czy bezposrednio po i2s chce sobie cos w stylu maliny podłączyć, czy xmox/amanero

Skomentuj

Ten drugi link to prawie gotowiec, tylko żeby dorobić sobie dodatkowe wejście I2S byś musiał dorzucić taki układ jak wstach podlinkował, wtedy przełącznikiem byś mógł sobie wybrać pomiędzy np rpi, a amanero.

Mi się te wyświetlacze alfanumeryczne nie podobają i jak będę miał czas to sobie sam spróbuje wyklepać taki selektor i wtedy użyję jakiegoś OLED'a.

Skomentuj

A co powiecie na coś takiego?
          http://www.diyaudio.com/forums/digit...-handling.html
          The design takes 4 S/PDIF signals in, 2 from on-board TOSLINK receivers and 2 from external coaxial connectors via pulse transformers (Murata DA101C).

...

Thirdly there is an I2S input via an isolator (Si8445) which will allow a USB-I2S module to be hooked into the system without ground noise issues.

Skomentuj

Ten układ ma dodatkowo jakieś ADC i sterowane jest z PIC, na nasze potrzeby to średnio.
            Co do izolacji - nie jestem pewien czy jest potrzebna, w moim przypadku DAC do którego będę podłączał się ma izolację na wejściu.
            Chociaż dodanie jej nie powinno zaszkodzić.

Skomentuj

Panowie, nalazłem takiego scalaka http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ts5mp645.pdf
              Trzy takie i jakiś attiyny do sterowania i mamy przełącznik 4 input 1 output I2S. Tylko obudowa to bardzo małe bga i trzeba by było ładną płytkę zaprojektować

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                Ten drugi link to prawie gotowiec, tylko żeby dorobić sobie dodatkowe wejście I2S byś musiał dorzucić taki układ jak wstach podlinkował, wtedy przełącznikiem byś mógł sobie wybrać pomiędzy np rpi, a amanero.

Mi się te wyświetlacze alfanumeryczne nie podobają i jak będę miał czas to sobie sam spróbuje wyklepać taki selektor i wtedy użyję jakiegoś OLED'a.
                jak alfanumeryczny jest zgodny z HD ...to oleda tez dasz.... zrobilem tak z preampem taz + .3lite, gdzies na forum wrzucałem fotki (chyba w kalendarzu są)

Skomentuj

Chodzi mi o oleda w wersji graficznej.

Skomentuj

Ten temat to dobry przykład jak niby prosta rzecz potrafi sprawić ogromne problemy. Sam się nad tym zastanawiałem, ponieważ czegoś takiego będę potrzebował i wczoraj machnąłem PCB na CPLD XL5792XL:

CPLD za "dychę" a i tak będzie się tam nudził bo w praktyce nic nie ma do roboty :) Minus to potrzeba programowania układu logiki. Przełączanie wejścia na zwieraniu B0 / B1 do masy układu. Wyjście izolowane na ISO7640 / ADuM1400, więc nie ma problemu z łączeniem masy, ponieważ sygnał wyjściowy jest odseparowany od reszty. Zasilanie jest z transformatora aby się nie męczyć z generowaniem 3,3V dla CPLD.

W każdym wypadku płytki przyjdą to i poskładam, zrobię opis dla CPLD i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Konkretne podejście do tematu. CPLD to XC9572XL?

Skomentuj

.3lite, a może miałbyś chwilę żeby sprawdzić czy taki prosty 74HC157 dałby radę?
                        Ja niestety nie mam jeszcze żadnego źródła sygnału I2S, żeby podpiąć się oscyloskopem i zobaczyć jak to wygląda na wyjściu tego scalaka.
                        Płytka fajna ale jak jak wspomniałeś, jest potrzeba programowania układu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Ten temat to dobry przykład jak niby prosta rzecz potrafi sprawić ogromne problemy. Sam się nad tym zastanawiałem, ponieważ czegoś takiego będę potrzebował i wczoraj machnąłem PCB na CPLD XL5792XL:

CPLD za "dychę" a i tak będzie się tam nudził bo w praktyce nic nie ma do roboty :) Minus to potrzeba programowania układu logiki. Przełączanie wejścia na zwieraniu B0 / B1 do masy układu. Wyjście izolowane na ISO7640 / ADuM1400, więc nie ma problemu z łączeniem masy, ponieważ sygnał wyjściowy jest odseparowany od reszty. Zasilanie jest z transformatora aby się nie męczyć z generowaniem 3,3V dla CPLD.

W każdym wypadku płytki przyjdą to i poskładam, zrobię opis dla CPLD i zobaczymy co z tego wyjdzie.
                          kurde że tak powiem "piknie" :) ...a nie chciało by Ci się dołożyć do tego jakiegoś fajnego odbiornika spdif ? ... żeby powstało coś w stylu "przyciskam/krece gałką" i wybieram coax1, coax2, optic1, optic2, i2s ?

wiem ze na wejscie mozna by dorzucic np klocek z mojego linku wyżej na jedno z wejsc i2s ...ale zaraz kwestia zasilania... osobnego sterowania ... itd :)

taka płytka była by moim upragnionym uzupełnieniem twojego DACa, gdzie na jedno i2s wrzucił bym malinke...a na drugim byłby wielokanałowy odbiornik spdif do TV konsoli itp...
                          Last edited by bawolek; 01.03.2018, 12:58.

Skomentuj

CPLD to XC9572XL?
                            Tak.

czy taki prosty 74HC157 dałby radę?
                            Nie powinien mieć żadnych problemów :)

potrzeba programowania układu.
                            Czasami szkoda się po prostu męczyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                            Ci się dołożyć do tego jakiegoś fajnego odbiornika spdif
                            Na razie nie planuję, ale tak jak było w tym temacie już napisane, tj. można to sobie zrobić na WM8804 / WM8805 i mieć wyjścia I2S, którymi będziemy sterować :)

Skomentuj

Na razie nie planuję, ale tak jak było w tym temacie już napisane, tj. można to sobie zrobić na WM8804 / WM8805 i mieć wyjścia I2S, którymi będziemy sterować :)
                              szkoda :) bo twoje doświadczenie by tu się niewątpliwie przydało, żeby pcb było porządne ;p

Skomentuj

74HC157 to wolny układ. Lepiej poszukać 74LVC157A https://www.nexperia.com/products/lo...74LVC157A.html
                                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                Grado SR125i

Skomentuj

Jeżeli chodzi o WM8804, to za tydzień-dwa będę mieć PCB jak wyżej. Zobaczymy, czy zadziała, narysowana w jeden wieczór :P

.3lite, projekt będzie publiczny? Jeżeli tak i zaprogramowanie tego mając gotowy wsad nie będzie zbyt trudne, być może machnę PCB pod swoje potrzeby, tzn tak, żeby inne płytki były przykręcane do PCB z CPLD coś jak shield do arduino.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                    .3lite, projekt będzie publiczny?
                                    Jak najbardziej może być :)

Skomentuj

Jak najbardziej może być :)
                                      Super :)
                                      Jak na razie, na tym stoję, jeżeli chodzi o projekt selektora:

Amanero i 2x slot na moją płytką WM8804. Trochę marnotrawstwo, ale jeden układ kosztuje 18zł, tragedii nie ma.
                                      Obecnie zastosowane 3 sztuki SN74LVC257, jakby "szeregowo". Jakbyś rzucił okiem na moje PCB WM8804, też byłoby fajnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                        Jedna rzecz, której starałbym się unikać, to przerywanie ścieżki powrotu sygnału wejściowego WM8804, krzyżuje Ci się ona ze ścieżkami zasilania i po przeciwnej stronie nie ma masy. Prąd powrotny usiłuje płynąć bezpośrednio pod ścieżką w warstwie masy przy tych częstotliwościach. Może już widziałeś, Figure 12 tutaj: https://www.maximintegrated.com/en/a...ex.mvp/id/5450 Jeżeli nie da się uniknąć, to przynajmniej możliwie krótkie robiłbym takie przelotki.

Skomentuj

Tak, to prawda, ta ścieżka na bottom mnie bardzo boli, ale trochę poszedłem na lenistwo, jak przypomniałem sobie, że mój odbiornik na CS8416 na PCB 1 warstwowym działa dobrze :)
                                          Link, który wrzuciłeś już znam, ale nie zmienia to faktu, że jest bardzo przydatny. Najlepiej by było dać więcej warstw, razem z wylewką zasilania, ale to byłaby przesada dla takiego projektu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X