Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy projekt

Witam ,
    Aktualnie jestem na etapie doboru nowego zestawu dla siebie,ale chciałbym was zapytać co o zdanie.

Kolumny mają grać otwartym dźwiękiem , otwartość z cac na srednicy mi bardzo odpowiadała ,bas ma być głęboki ,zaznaczony, ale bez poluzowania ,wysokie to dużo powietrza i bez ostrości ,.ma.byc świeżo ale bez zbytniego podkreślenia tego pasma ...

Początkowe propozycje to
    https://akustyk.com.pl/p/80/185/scan-speak-21w8555-10
    https://akustyk.com.pl/p/80/255/scan-speak-15w8534t00
    Plus tweeter HDS ,satori dn,bądź scan 9500 co.myslicie o takim zestawie ???

Drugi zestaw
    http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...oducts_id=1001
    http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=921
    Plus tweeter może jakiś iluminator ??? Bądź któryś z tych z powyzej ....

Budżet do 5 tys na przetworniki.

Ma być lepiej niż poprzednio ,klasę wyżej niż 23 cac 15 cac i rdc ...

A może zrobić zestaw z głośnikami SB Acoustics Satori ( są już gotowe projekty ).

Skomentuj

Dobre Satori nie jest złe. Możliwości jest bardzo dużo ale na ten moment nie chcę się wypowiadać. Moje zdanie autor tematu zna

Skomentuj

Koncepcja się trochę zmienia ,ogólnie chciałbym 3 way
        Ale na czymś deko mniejszym ,trochę smuklejsza bryłę....

Basowce raczej dwa wchodzą w grę ,chyba ,że jakaś propozcyja warta rozważenia?

Satori 19 albo revelator 18

Myślałem nad
        19 satori
        16 satori
        Iluminator szpilka scana

Albo

18 revelator
        16 satori
        Scan-Speak D3004/660000

Jak myślicie ?

Skomentuj

ZApomnaikel jeszcze o
          https://audioxpress.com/news/seas-la...l19rnx1-woofer

Nowy seas, do tego satori i jakiś tweeter tak aby plus minus się zmieścić w budżecie, już pewnie coś niższego lotu jak iluminatory ,może scan speak 9500 albo satori w wersji dn

Pytanie czy lepiej dołożyć do lepszego basowca kosztem tweetera czy odwrotnie ...
          Last edited by Cebanczyk; 05.08.2020, 12:05.

Skomentuj

Te Seasy są bardzo drogie, dwie pary w zasadzie zjadają budżet.
            Mam w trakcie wykonywania projekt na dwóch Satori 19, Scanie Revelatorze 18M i złotym Audaxie na górze. Być może uda się do końca roku go zrealizować. Skrzynki się już robią.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Inaczej Luszti ,3 way na jednej 19 ,tam się trochę źle wyraziłem przez co mogłem zostać odebrany nie po mojej myśli. :p

Skomentuj

Satori biorąc pod uwagę ich ceny na ten moment nie są opłacalne. Vifa NE to znacznie lepszy głośnik. Co do samego tweetera to w moim odczuciu HDS gra lepiej od pierścieniowego Satori z napędem neodymowym. W tym co napisał Luszti zmieniłbym tylko złotego Audaxa (brzmi on specyficznie, nie wiem czy Ci podejdzie). Bezpieczniejszy jest HDS (nawet wyjdzie taniej). Ewentualnie można pomyśleć o HDS na górze, 12MU na średnicy i np. jakiś revelatora 19/22 na dole :)

Skomentuj

to ode mnie 2 kolejne propozycje...
                  tiw200 x2 + 18m + hds, satori , lub inny kopułczak :)
                  WF223BD02 x2 + phl1120 + hds, satori , lub inny kopułczak :)

są nowe Viawave czy BlieSMa
                  https://hificompass.com/en/news/meas...ribbon-tweeter
                  https://hificompass.com/en/news/meas...s-group-review
                  nowy 19mm revelator (drogi)
                  http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak_D2104-712000.htm

jest z czego wybrać :)

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                  19 satori
                  warto dla kilku cm mniejszej budy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    https://hificompass.com/en/news/meas...s-group-review
                    Czytałem to review wcześniej i zniechęciło mnie dość mocno do aluminiowego T25A-6.
                    T25S-6 wygląda zachęcająco, tylko że on chyba nigdzie nie jest dostępny jeszcze.

"Aluminium-Magnesium T25A-6:
                    It has a very open, clear, transparent and dynamic sound, vivid and slightly dry presentation. There is some kind of “flatness”, not in the sense of the depth of the sound picture being formed, everything is just fine with this - wide, deep and atmospheric. But in the sense of spatial flatness of sound images and musical instruments, they lack of "body". Like absolutely ANY other aluminum dome tweeter I have heard so far, it experiences timbre poverty, lacks of half-tones, so to speak. It is as if you were looking at a picture that has not 16 million color shades, but only 256. This type of tweeter gives a little emotion. At the same time, aluminum very good transfers the musical energy and excells in rendering of percussion instruments.A friend of mine, a very good and famous drummer who has his own small recording studio, prefers aluminium tweeters, which allow him to realistically record his mixes. He says that aluminum tweeters are an excellent tool in the studio to assess the quality of the soundtrack (probably, the drum kit is in priority?)"

Skomentuj

A jak według Ciebie reven wypada HDS vs scan speak 9500

Czy warto, to właśnie Ty mi powiedz
                      Ogólnie , wolał bym smuklejsza obudowę ,przy 23 cac miałem 26 przy 19 miałbym z 21,22 to już coś

Może zamiast pakować się w iluminatora u góry (szpilka) ,pójdę w dwie 19 satori na stronę albo vify 18 ne... .
                      Za jakiś czas będę miał okazję posłuchać tych vif i zdecyduje co są warte i czy może ich nie dać w parze i do tego może satori na średnicę i jeżeli vifa to nawet się o lepszą kopułkę pochycił xd

Dwa tiwy to pewnie nad c 368 nie zasili jak trzeba :/

Szkoda ,że avs w tym roku to wątpliwy temat ,bo pewnie bym mógł posłuchać kilku ciekawych konstrukcji ...

Skomentuj

W ilu litrach dobrze zagrają 2x WF223BD02?
                        Teoria mówi, że 2 sztuki potrzebują prawie 90 litrów.
                        Jak jest w praktyce? Testował ktoś?
                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                          Może zamiast pakować się w iluminatora u góry (szpilka) ,pójdę w dwie 19 satori na stronę albo vify 18 ne... .
                          Szkoda ,że avs w tym roku to wątpliwy temat ,bo pewnie bym mógł posłuchać kilku ciekawych konstrukcji ...
                          Podjedź na spota, to posłuchasz tej Vify od strony DIY.

Skomentuj

Długo się nad nimi zastanawiałem ( WF223BD02 ) jednak koniec końców nie zakupiłem .
                            Zakładałem że netto dostaną 100l strojone na 35Hz więc podobnie do tego co piszesz.
                            Cena zniechęca a z tego co pamiętam opinie w necie były zachęcające.
                            Tu projekt na nich w T+K :
                            https://www.lautsprechershop.de/hifi/zaurak_en.htm

Skomentuj

A ten WF223BD02 taki dobry jest?
                              Satori WO24P jest teraz w promocji w BDA za 678zł, a Wavecor kosztuje 830zł.
                              Last edited by marian; 08.08.2020, 08:42.

Skomentuj

Paczka spora w tym projekcie K+T....
                                Odliczając grubość ścianek wychodzi ok. 115 litrów, od tego jeszcze odjąć litraż na średniaki 20-25 l, to wyjdzie że na woofery dali te 90 litrów.
                                Jak dla mnie paczki zbyt duże...
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Satori 19 to ani na to na bas, ani na średnicę. Celuj w woofer minimum 20-22cm albo duże paki na 30 cm wooferze i temat basu masz zamknięty.

Skomentuj

- złoty audax
                                    - phl1120 albo faital pro 6rs
                                    - NDH 15-4 S

BR 100-140L do dobrania, mhmmmm

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mocne rezy na pułapki na basie. Na średnim wejściowy również ;p

Skomentuj

Cieszę się ,że zainteresowanie tematem wzrosło i że chcecie pomóc :)

Opcji w tym budżecie jest sporo i chciałbym wybrać ,jak najlepiej ...
                                      Dzięki Marian , jeżeli będę miał czas bo to 300 prawie kilometrów odemnie to chętnie zajrzę i posłucham waszych konstrukcji ..:)

Pogormco ,a jak widzisz dwie 19 satori albo dwie 18 vify ne na stronę do tego średniak i tweeter ??
                                      Do vif dałbym satori na srednice i jakiś tweeter do 1000 nawet ...

30 cm basowiec to za duży ,zdecydowanie,25 również ...:/

Muszę koniecznie posłuchać tej vify ,bo tutaj znajomi chwalą ,choć mieszkają spory kawałek odemnie i niemam kiedy się zebrać do nich i sam się przekonać ...

Skomentuj

Vifa ne180 to nie jest głośnik niskotonowy, co innego ne225. Satori 19 to też nie jest głośnik typowo niskotonowy. Nie wybrałbym ani jednego, ani drugiego. Celuj w typowe niskotonowce 20-22 cm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X