• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2.1 na znanych STX SCX

ir0nhide napisał:
smerfetek13 napisał:
A co do strojenia
mnie nie pytaj, bo by było że za dużo gadam... :razz: A tak serio to nie miałem do czynienia z tymi STX`ami
OK.. Już nie pytam.. :wink: Z tego co obserwuje to inni stosują litraż od 25L do 30L i strojenie od 37hz do 45hz więc chyba mój sub będzie optymalny.. :twisted:

Przyszedł GDN.. Tak na pierwszy rzut oka to wydaje się być dobrym tanim głośnikiem.. Bez szaleństw.. Tymczasowo gra w niedużej obudowie testowej (ok 15L) w celu wygrzania.. Poniżej zdjęcia potworka..:

smerfetek13 napisał:
Przyszedł GDN.. Tak na pierwszy rzut oka to wydaje się być dobrym tanim głośnikiem.. Bez szaleństw.. Tymczasowo gra w niedużej obudowie testowej (ok 15L) w celu wygrzania.. Poniżej zdjęcia potworka..:

No to do tego głośnika musisz zrobić conajmniej 35l mój GDN w takiej pokazał co potrawił obok w kuchni to półki drzały, a mniejszej obudowie nie dawał rady. No i oczywiście z bass reflex. Bo pierw go wsadziłem do tej 35l bez niego to nie dawał rady dusił się bardzo i bas nie był zbyt ciekawy i na dodatek latał jak szaolny. A tak nawiasem mówiąc czym go napędzasz??

bartek34111 napisał:
A tak nawiasem mówiąc czym go napędzasz??
Tak nawiasem mówiąc to pisze wyżej że tymczasowo symasymem, ale potem wymienie go na n-mosfeta irka na lepszych tranzystorach bądź na coś holtono podobne.. Nie proponujcie mi prosze 2xTDA bo szczerze niechce scalaków..

No faktycznie, przeoczylem, dlatego pewnie ze byla mowa o 14 wczesnije. 35l to max, ja planuje takowy w 25l wsadzic.

Czyli każdy mówi inaczej.. :razz: Nabazgrałem na kartce mini projekt i wyszło mi 31L wewnątrz.. Po odjęciu elektroniki będzie około 28,5L I tak będe robił.. Jeśli zdąże to wieczorem wrzuce jakiś poglądowy rysunek obudowy.. Jeden problem mam.. :cry: Nadal zastanawiam się nad strojeniem i chyba dobiore na słuch coś pomiędzy 38hz a 43hz tak jak było założone na początku..

pegelmesser napisał:
No faktycznie, przeoczylem, dlatego pewnie ze byla mowa o 14 wczesnije. 35l to max, ja planuje takowy w 25l wsadzic.
W temacie o subie jest wszystko napisane, więc co mam tu dopowiadać :wink:

pegelmesser wystarczy wyszukać w wyszukiwarce moje posty w dziale własne konstrukcje, przerzucić kilka stron i masz moją konstrukcję...

Wiekszy glosnik ma mniejsze znieksztalcenia. Moc akurat tutaj jest nieistotna. Dlatego jesli mam wybor to zawsze wybiore wiekszy bas niz mniejszy i akurat moc jest tutaj najniej wazna. Jeszcze jak sie do tego doda wysoka skutecznosc i lekka papierowa membrane to juz jest pieknie.

Witam ponownie.. Wczoraj zakupiłem materiał.. Kupiony w Castoramie za niecałe 20PLN..
Zdjęcia z placu boju: oczywiście należy to jeszcze wzmocnić itp..

Niestety na wrzesień to już koniec prac.. Dalsze relacje z budowy w październiku.. Pozdrawiam..

Tak szpachel.. :wink: Musze jeszcze kupić skaj, plexi, elementy do panelu no i BR..
Właśnie niewiecie gdzie kupić BR fi68 długość 220 oprócz polinka..? Może ktoś z Szanownego Grona ma taki na zbyciu..? Bo szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się płacić kilka PLN za BR i 20PLN za wysyłke..

Powrót