• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Też mnie to zastanawia...Wytnij te rezystory i wklej. Ja bym to podbicie zostawił w spokoju :D . To podbicie na średnicy. Wokal by się przybliżył tylko trochę i to wszystko. Takie lekkie podbicie na średnicy jest...przyjemne ;) . Moim zdaniem.

Ostatnia edycja:
A moim zdaniem to nie jest podbicie, tylko bramka jest krótka i dlatego poniżej 1kHz opada w dół a potem prosta krecha.
no ok, może lekko podbiło za sprawą filtra III rzędu.
Ale pomiar jest widoczny dopiero od 900Hz.

Wywal te rezystory i pokaż wykres.

Ostatnia edycja:
Rzeczywiście to raczej nie jest podbicie. Na ch-ce producenta raczej nie ma podbić ani dołków w tym zakresie jest w miarę równo.

Wydłuż bramkę, włącz uśrednianie pomiaru, wtedy wyczyści Ci trochę szum z góry. Lepiej mieć zaszumioną lekko górę i gęstszy pomiar na dole niż idealnie gładką linię na górze i brak informacji o tym co jest nie tak w okolicach f podziału.

Nie jestem na 100% pewny :D , tak przeczuwam :D . Zresztą (moim zdaniem) nawet jakby to było podbicie to ma max. 3db i nie warto się tym aż tak zamartwiać...może nawet nie być tego słychać :) .

Podbicie lezy w zakresie duzej czulosci sluchu, gdzie 3dB jest bardzo slyszalne i wplywa na ogolna charakterystyke dzwieku.

"+3dB to praktycznie najmniej słyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dźwięku prze ludzkie ucho. " ja się z tym zgadzam :) . Zresztą to bez różnicy bo to autor robi kolumny. Nasze posty są trochę bez sensu...

"+3dB to praktycznie najmniej słyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dźwięku prze ludzkie ucho. "

Przy jakiej czestotliwosci?

ja się z tym zgadzam

A ja nie. Zapnij korektor parametryczny na zrodlo dzwieku i podbij srodek o 3dB. Szczegolnie na nagraniach fortepianu i wokalach. Jak nie slyszysz roznicy, to jestes szczesliwym czlowiekiem.

Może jakąś minimalną różnicę słyszę ale nie jestem pewien czy to placebo czy rzeczywiście coś słyszę ;) . Ja zresztą i tak bardziej uwagę na barwę, sybilanty, muzykalność zwracam niż na to czy mam podbicie +3db :D .

Ostatnia edycja:
Powrót