Hej. Moja zwrotnica powstała na skutek transformacji za pomoca blendera więc uzywana jest nieco inna filozofia i przy braku pomiaru przesunięcia centr akustycznych obarczona pewnym błedem ( założyłem cofnięcie FW168 o 2.5 cm) . Dodatkowo zgranie fazowe dość mozno zalezy od rezystancji cewek ...
W Twoim przypadku, gdy uzywasz pomiarów w SW sugeruję po pierwsze zweryfikowanie czy Twoje pomiary w SW są dobre ?
http://diyaudio.pl/content.php/98-Pomiary-kilka-przydatnych-porad
Koniecznie powinienes się z tym zapoznać , ponieważ nie wiem czy pomiary spełniają warunek tego samego czasu impulsu referencyjnego, a od tego zależy faza.
Ponadto w przypadku kiedy wszystko robisz w SW pomiar wykonuje się z mikrofonem na wprost celując pomiędzy głośniki, wówczas nie ma potrzeby uwzględniania przesuniecia centr akustycznych, ponieważ jest to już ujęte w pomiarach (fazy). Po tych pomiarach nie robi się transform/delay, ponoc nie działa to dobrze w SW.
Podział ok 3k wydaje się byc dobry, ale wg mnie nie dla FW168 , który jest słaby na basie a trzeba dodatkowo zlikwidowac efekt Baffle Step - efekt ten widac na pomiarach dopiero z odległości ok 1m. Tak więc sugeruje podział ok 2kHz, który seas powinien ogarnąć ( rezonans ma na ok.600Hz).
Jeśli coś nie tak popisałem , to koledzy mam nadzieję poprawią.