Poniewaz nie trudno sie domyslec, ze to ja bylem autorem tej zwrotnicy, to kilka slow ponizej. Odsluch niestety byl tylko na jednej kolumnie, bo jeszcze druga nie zostala zrobiona.
W oryginalnej wersji zwrotnicy jest korektor impedancji na woofer ale do tymczasowych odsluchow nie byl montowany. Rowniez jest mniejsza cewka, dzieki czemu magnetostat jest mocniej filtrowany. Ze wzgledu na to, ze nie moglem oddac mojej cewki do odsluchow, dalem zastepcza, o wiekszej indukcyjnosci.
Odsluchane byly dwie wersje zwrotnicy, jedna rownolegla, 2/3 rzedu 2400Hz oraz szeregowa 2/1 rzad@4300Hz. Charakterystyki byly bardzo zblizone, ale jednak bardziej brzmieniowo podpasowala wersja ze zwrotnica szeregowa. Nastepnie zostaly jeszcze przesluchane ze trzy wersje zwrotnicy szeregowej az zdecydowano sie na wieksza kompensacje BS oraz minimalnie podbite soprany. Nie bede ukrywal, ze wg mnie szeregowa zwrotnica w tej aplikacji gra w kazdym aspekcie lepiej niz rownolegla. W rownoleglej zwrotnicy nawet mundorfy supreme nie pomogly. Inzyniersko nie jest to do konca poprawne ale przeciez liczy sie efekt koncowy, czyli brzmienie
Wykonanie kolumn jest kapitalne, nie wiem czy ktos kiedykolwiek cos podobnego tutaj prezentowal....