Pawel jestes modem wiec do ciebie pytanie - moge kontynuowac tutaj moj watek czy zalozyc nowy temat? Bo mam jescze kilka pytan.
W sumie to juz robilem kolumny dla siebie, ale litosciwie nie pytajcie jakie - tak to jest jak sie najpierw robi a dopiero potem czyta :/ Teraz hcialbym zrobic cos na przyzwoitym poziomie.
jako ze nie dysponuje cala kwota (tj ok350 zl) od razu, ale moge odkladac co miesiac 50 zl planuje zrobic tak:
Zrobic obudowe z mdfu wymiarami na kolumny "zbysia" (wiem ze wieleosob takie robilo, nie on pierwszy), przelozyc te chinskie grajki do tej obudowy, a z czasem (np co 1-2mce) wymieniac parami glosniki. I tu pytanie, najpierw wymienic zwrotnice, potem glosniki, czy zwrotke zamienic w momencie gdy wloze ostania pare glosnikow do kolumn?
Wiem ze oba rozwiazania nie najlepsze, ale odpada opcja "sprzedaj te dozbieraj i zrob od razu", tych kolumn nikomu nie wcisne

Nie zalezy mi za bardzo jak to bedzie gralo tymczasowo te chinskie glosniki w nowej obudowie, jakos to przezyje (a moze zagraja lepiej niz w obecnej? <lol> )
Drugie pytanie: czy te dwa srednio-niskotonowce nie domiuja nad wysokotnowcem?
Trzecie: Czy nie warto zmienic wysoktonowki? (wiem, na vife warto, ale czy istnieje inny w nieconizszej cenie wysokotonowiec ktory bylby tutaj dobry, czy ten stx wystarczy?)
Wielkie dzieki za rysunek, a daloby rade jescze podrzucic mi linka do zwrotnicy do tego zestawu? W teamcie ze zwrotnicami nie znalazlem takiej zeby byla w tym zestawie (do arn150 jest wiele ale z innymi wysokotonowkami). A moze slabo szukalem? (ok, juz znalazlem, jest schemat na jednym ze zdjec, malo widoczny, ale chyba wystarczy)
Jaki wplyw na dzwiek maja podstawki granitowe pod kolumna? jakby byly nad to rozumiem - dociazaja cala, ale pod??
ostatnie pytanie (naprawde ostanie

) To sa 8 Ohmowe kolumny.?