• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi scan speak/vifa

Rzeczywiście wszystkie są w fazie. Wypadałoby zadać pytanie czy pomiary zostały wykonane poprawnie :)

Sir pokazałeś IR do 10ms ... a pomiary wykonywałeś w przedziale 4-30. Nie musisz pokazywac jak nie chcesz ale sprawdź czy są mocne odbicia w zakresie 4-30ms bo jak są to musisz je ominąć

- - - - - aktualizacja - - - - -

LuSzTi odwalił kawałek dobrej roboty ale dał ci tylko szybki zarys jak masz filtrować - Teraz musisz wykazał inicjatywę i popracować nad filtrami dalej sam

Już daję cały zakres - jakoś na około 12-14ms miałem odbicia, które wytłumiłem grubymi kocami - mam nadzieję, że w miarę.

Czyli mówisz, żeby popracować nad filtrem tak, aby uzyskać taki wykres i nie musieć dawać nisko tonowy w przeciw fazę? Oczywiście wiem bardzo dobrze, że nisko tonowy nie daje się w przeciw fazę - zaznaczam to żeby nie było niedomówień. Ja tylko poprzednio tak dałem żeby sprawdzić co jest grane z tym dołkiem między wykresami.

Mam zaznaczone kolorami. A jak faktycznie pomyliłem (na szybkiego). Zasiałeś ziarno niepewności.

Ja myśle że LuSzti dał Ci bardzo dobry materiał do drobnych ( drobnych - nie zmieniaj radykalnie ) korekt aby je wykonać - zmontować - pomierzyć i posłuchać itd

Ja myśle że LuSzti dał Ci bardzo dobry materiał do drobnych ( drobnych - nie zmieniaj radykalnie ) korekt aby je wykonać - zmontować - pomierzyć i posłuchać itd

No na pewno tylko dla czego te fazy się nie trzymają? Sprawdzałem podstawiając dane do moich poprzednich pomiarów - głośnikami w górę i tam jest tak samo czyli dołek między nisko a średnio tonowym. To nie możliwe, żebym pomylił kable 2 razy z rzędu - zresztą kolory mam poznaczone.

Abyś bez sensu nie robił tych pomiarów w kółko jest prosty sposób na weryfikację .
Zanim zaczniesz robić pomiary każdego głośnika osobno zepnij wszystkie i zrób pomiar on axis (utwórz w tym celu jakiś dodatkowy głośnik np. "test")
Teraz (nie ruszając już mikrofonem to bardzo ważne !) zrób normalnie pomiary .
Po wszystkim za symuluj to . (trzy głośniki prosta sprawa )
Nałóż pomiar test na wynik symulacji .
Wykresy muszą się niemal pokryć !
Inaczej pomiary są do luftu .
Jak się nie pokrywają jeszcze możesz spróbować poodwracać fazy ale jak dalej jest kupa to masz pływającą latencję kary i albo musisz powtarzać pomiary aż do skutku (tak jest u mnie czasami muszę kilka razy nawet ) albo nigdy nie będziesz miał stałej latencji i możesz robić pomiary w nieskończoność ;)
Inaczej - na sowiej karcie nie zrobisz pomiarów SW .

Czy masz stałą latencję możesz też spr .
Otwierasz sobie plik z nagranym impulsem .
Robisz pomiar i zapamiętujesz gdzie (na ilu ms ) zaczyna się wykres .
Następnie robisz kilka pomiarów pod rząd i spr czy jest dokładnie w tym samym miejscu .
Jeśli "pływa" nawet niewiele a nie ma w tym żadnej prawidłowości to niestety nic nie wymyślisz :)

Mam zaznaczone kolorami.
Spr . jeszcze dla pewności baterią 1.5V czy membrany się wychylają do przodu jak podłączysz plus do plusa ;)

PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
A to niby dlaczego nie?

o Ok niech Ci będzie . Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie - nazwij to moją Fanaberią jak chcesz .
A co za różnica czy bas gra w przeciwfazie czy sredniak z wysokotonowka
Mozna to odwrocić i nadal bedzie w 100% poprawnie

A wiesz dlaczego?

Ponieważ elementy w zwrotnicy odwracają fazę, odpowiednio do rzędu filtracji.

Nie do konca

Chodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza
I nie ma znaczenia czy woofer gra zgodnie czy odwrotnie bo wartość jego sygnału jest równa ILE?
Czekam na odpowiedz!

I tak Hermes! Będę zadawał dalej pytania a nie pisał wprost dopóki nie zaczniecie mysle!

Chodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza

No tak, jeśli się zgadza.
Jeśli się nie zgadza to można to "poprawić" zwrotnicą, położeniem głośnika/pochyleniem frontu, lub zmianą polaryzacji głośnika, lub wszystko na raz.
Czy w ostateczności będzie on w fazie zgodnej z innym głośnikiem nie ma to znaczenia.

Ostatnia edycja:
Tak

Dla ułatwienia zadam jeszcze jedno pytanie

W tym momencie macie swoje kolumny (prawidłowo zaprojektowane ) podłączone do wzmacniacza plus do plusa, minus to minusa
Odwracacie podłączenie OBU kolumn
Plus minus- munus plus ( odwrotnie)

Co sie zmienia?

Co sie zmienia?

Dźwiękowo - nic.
Technicznie - wszystkie głośniki nadal pracują w fazie zgodnej między sobą, jedynie zmienia się polaryzacja całej kolumny, a że polaryzacja została zmieniona w obu kolumnach dźwiękowo nic się nie zmienia.

Ostatnia edycja:
Powrót