• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi scan speak/vifa

Panowie i jak to wygląda? Symulacja z pomiarem OnAxis się pokrywa. Czy o to chodziło? Przy próbie modyfikacji projektu LuShTiego doszedłem to takich wartości jak powyżej. Impedancja całości nie spada poniżej wartości niskotonowego. Jak to wygląda według was?

Środek tak jakby za dużo przytłumiony. Pokaż wykres z odwróconą fazą na średnim.

Środek tak jakby za dużo przytłumiony

Tłumienie to już na słuch dobierze :)

Mnie bardziej nie podoba się podział pomiędzy wysokim a średnim. Jak dla mnie to masz tam zbyt dużą dobroć, przez co w miejscu podziału jest podbicie. Nałóż na to goala LR4 na poziomie -15 albo -16 z podziałem w okolicach 2100. Wydaje mi się, że charka będzie podniesiona w stosunku do goala w okolicach 3kHz.
Sam punkt podziału na ok 2kHz nie wiem czy jest najlepszy dla tej vify. lklukasz pisał Ci żeby trzymać się raczej zakresu od 2.5kHz w górę.
No i to samo na dole, 30 z podziałem około 500Hz ? To chyba trochę zbyt dużo jak na tak duży i ciężko głośnik. W projektach na forum 8-calowce są cięte nie wyżej niż 300-350Hz.

Wg mnie kiepskie wybrałeś wartości filtrowania średnio tonowego. Cewka powinna być większa a kondensator mniejszy dla filtracji wysokich. Dla wysokotonówki też bym zrobił inny filtr.
To co jest obecnie będzie kiepsko raczej grało.

Powrót