Dziś jaro4444 odebrał swoje kolumny, wyglądał na dość zadowolonego

Może coś napisze
Zadowolony był, jest i raczej będzie:biggrin:
Marcin oczywiście zapraszam jak tylko polutuje zwrotnice.
Teraz coś o brzmieniu - kolumny brzmią zajebiście

Największe wrażenie zrobił na mnie bas. Nie jest istotna jego ilość a
JAKOŚĆ. Jest go dość przy każdym poziomie głośności, potrafi zamruczeć i zawarczeć, przypierd.... kiedy trzeba jednak nigdy nie buczy i nie przeciąga. OZ pokazuje swoje zalety. Jest szybki, zwarty, schodzi dostatecznie nisko by pokazać co jest w nagraniu, jednak nie dominuje w muzyce a daje solidną podstawę. Fenomenalny jest sposób, w który różnicuje basowe motywy i pokazuje doskonale z jakiego instrumentu ten bas pochodzi. Lepszego basu jeszcze nie miałem w moich kolumnach - podkreślam lepszego a nie większej jego ilości. Dwa dobre woofery 18 cm w BR dają podobną ilość basu, może nawet zejdą minimalnie niżej. Jednak to nie jest takiej jakości bas jak mam obecnie. Szkoda, że tych Usherów nie ma już w sprzedaży.
Średnica - doskonale zszyta z górą i dołem, jasna, pełna powietrza, świetnie przekazuje wokale męskie i damskie. Znałem już MR16P z innych konstrukcji - obecnie mnie niczym nie rozczarował a pokazał, że można jeszcze trochę lepiej i bardziej kompetentnie. Doskonały głośnik za rozsądne pieniądze, pokazujący bezlitośnie, kto potrafi aplikować go a komu się tylko wydaje, że potrafi.
Beryl na górze - spodziewałem się fajerwerków i mocnego nalotu twardej membamy a jest bardzo spokojnie, równo rzekłbym, że łagodnie. Ten głośnik gra "kremowo" gładko ale z odpowiednią ilością szczegółów. Bardziej "charakterny" w dźwięku jest od niego "szmaciany" Satori, ale nie gra tak równo, neutralnie, rozdzielczo i miło.
Podsumowanie - kolumny nie dają natychmiastowego efektu "wow", ale doskonale oddają to o jest na dobrym nośniku i można je bez zmęczenia i z czystą przyjemnością słuchać godzinami. O to mi właśnie chodziło.