• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 way by Krystian Markow

slipknot1989 a jak ma się impuls tego gdn'a? Czy przy głośniejszym słuchaniu czuć go na klacie - że się tak wyrażę trochę po dresiarsku :razz:

A jak PJ'ka nie sypie piachem, chodzi mi o to czy nie wybija się za bardzo ponad średnie tony?

I jeszcze jedno czy mógłbyś powiedzieć jakiego zestawu słuchałeś wcześniej... Pytam ponieważ chcę wiedzieć jakie masz odniesienie do tego zestawu na Stx'ach...

Ja mam sub'a na Alfredzie 10'' SW (kupiłem jak byłem mały i głupi)... Jedyne co mogę o nim powiedzieć to, że potrafi przywalić... Szafy się przesuwają i szyby drżą... ehh... Niestety wciągu jednego uderzenia tego SW, można wypić filiżankę kawy... Poprostu impuls ślimaczy :lol: :cry:

Mówię o tym, dlatego że boję się, iż GDN może mnie rozczarować co do zejścia i siły uderzenia....

amdpatryk napisał:
slipknot1989 a jak ma się impuls tego gdn'a? Czy przy głośniejszym słuchaniu czuć go na klacie - że się tak wyrażę trochę po dresiarsku
bas jak dla mnie jest tam gdzie ma byc i nie jest na jedno kopyto jak w altusach 140 ktore mialem wczesniej, potrafi zagrzmiec i przywalic ;p masaz nerek murowany jak go wysterujesz odpowiednim wzmakiem:)

amdpatryk napisał:
A jak PJ'ka nie sypie za bardzo piachem, chodzi mi o to czy nie wybija się za bardzo ponad średnie tony?
nic sie nie wychyla, jak dla mnie ejst ich tyle ile ma byc, jak na kopulke za 27zeta mysle ze gra calkiem przyzwoicie :)

amdpatryk napisał:
Ja mam sub'a na Alfredzie 10'' SW (kupiłem jak byłem mały i głupi)... Jedyne co mogę o nim powiedzieć to, że potrafi przywalić... Szafy się przesuwają i szyby drżą... ehh... Niestety wciągu jednego uderzenia tego SW, można wypić filiżankę kawy... Poprostu impuls ślimaczy
suba bedziesz mogl wywalic :razz: co uzupelnia gore?

amdpatryk napisał:
Mówię o tym, dlatego że boję się, iż GDN może mnie rozczarować co do zejścia i siły uderzenia....
o to sie martw ;)

suba bedziesz mogl wywalic :razz: co uzupelnia gore?

Suba na pewno nie będę używał jak zrobię te 3 drogi :grin:
Górę uzupełniają dwie satelity na głośnikach dwudrożnych takich jak się używa często w autkach :razz: Prawdę mówiąc to się męczę słuchając muzyki... Chociaż kilka lat temu podobało mi się brzmienie mojego zestawu pseudo 2.1 :roll: Dawne czasy...

Nie odpowiedziałeś czego słuchałeś wcześniej :razz:

[ Dodano: 2009-08-24, 23:25 ]
slipknot1989 napisał:
masaz nerek murowany jak go wysterujesz odpowiednim wzmakiem:)

A na tym wzmaku, który obecnie posiadasz, da rade troche nerkę przesunąć? :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-24, 23:27 ]
A i najważniejsza sprawa jak się ma słuchanie muzyki na małej głośności? Słychać przyjemne dla ucha mruczenie niskich tonów czy nie da rady przy tak ekonomicznym przetworniku? :neutral:

amdpatryk napisał:
Nie odpowiedziałeś czego słuchałeś wcześniej
slipknot1989 napisał:
jak w altusach 140 ktore mialem wczesniej
odpowiedzialem :razz: nie czytasz uwaznie ;)

amdpatryk napisał:
A na tym wzmaku, który obecnie posiadasz, da rade troche nerkę przesunąć?
masaz jest :)

A i najważniejsza sprawa jak się ma słuchanie muzyki na małej głośności? Słychać przyjemne dla ucha mruczenie niskich tonów czy nie da rady przy tak ekonomicznym przetworniku?
widze non stop chodzi Ci po glowie kwestia basu :) powiem Ci ze zanim je zbudowalem myslalem, o boze taki maly glosniczek co on moze zdzialac, przeciez wczesniej mialem
w pokoju 18m kw cztery 12calowki :cool: a tu tylko dwa 8 cali.. martwilem sie az do czasu podlaczenia :mrgreen: basu jest jak dla mnie czasem nawet za duzo przy galce BASS na polowie jak juz mowilem:) nawet przy cichym sluchaniu ladnie gra ..najlepij brzmi stopka perkusji :lol:
a co bedziesz mial za zrodlo dzwieku?

Dzięki za odpowiedzi, moje obawy zostały rozwiane :cool:

Szczerze mówiąc to chciałem trochę powiększyć komorę na GDN'a, o jakieś 6L, ale przecież projekt ten tworzyli ludzie znający się na rzeczy. Tak więc zostawię wszystko w oryginale.

Na obecną chwilę posiadam Kenwood'a KA-56, jakieś 40-45W na kanał... Mam nadzieję, że tyle ma :razz:

Jak dobrze pójdzie to jutro wyposażę się w płytę wiórową i się zacznie...

amdpatryk napisał:
Szczerze mówiąc to chciałem trochę powiększyć komorę na GDN'a, o jakieś 6L, ale przecież projekt ten tworzyli ludzie znający się na rzeczy. Tak więc zostawię wszystko w oryginale.
projekt jest autorstwa Irka :) glowny konstruktor LDM'u wiec na rzeczy sie na pewno zna :)

amdpatryk napisał:
chodzilo mi czy bedziesz sluchal muzy z kompa czy jakiegos odtwarzacza :razz:

Wracając do strojenia to chyba najlepiej stroić w okolicach 40 Hz. Czyli tunel Φ68 o długości 160mm. Aby zniwelować świsty to koniec rurki trzeba wygiąć (ok 2cm)

a jak ja mam tunel 96mm i długość 22cm to ile trzeba przyciąć?
i jak to jest z tym zawijaniem końca tunelu? jak to robicie?
ma ktoś może jakieś fotki z tego zabiegu?
czy jego trzeba wywinąć jak golf pod szyją?

bingant napisał:
a jak ja mam tunel 96mm i długość 22cm to ile trzeba przyciąć?
dla Twojego tunelu 96mm strojenie 40 hz to dlugosc 39cm :roll:

bingant napisał:
i jak to jest z tym zawijaniem końca tunelu? jak to robicie?
wywijasz go tak samo jak poczatek, tunelu. ja go podgrzalem palnikiem na calym obwodzie i rozszerzylem metalowym lejkiem :wink:

ups, chyba wprowadziłem małe zmieszanie, mianowicie 96mm, to ma otwór w kolumnie a reszta wymiarów jak na fotce, przepraszam za swoje roztargnienie
no to w takim razie ile cm ma mieć ta rura?

img1579t.jpg
[/URL][/img]

Nie na temat...

Dziś cały dzień w pracy męczyły mnie kolumienki...chciałem wyjść wcześniej i zabrać się za robotę :razz:
Jak tylko wróciłem to zapuściłem tą jedna skończona, włączyłem Crystal Method i tak siedzę sobie i rozkoszuje się miłymi pomrukami gdn'a(a to tylko jeden gra), czytam forum i czuje jakieś dziwne powiewy powietrza na nogach, myślałem, że to wiatraki ze wzmacniacza ale to wylot b-r tak dmucha, na grubo ponad metr czuć.... Na szczęście świstów nie słychać bo reszta pasma je zagłusza ;)

amdpatryk napisał:
a jak ma się impuls tego gdn'a?

Impuls jest o wiele lepszy niż w jakiś chińskich przetwornikach(miałem wcześniej takie jakieś wynalazki, grały dobrze dopóki nie kupiłem tego GDN'a).

Jeśli chodzi o ilość basu to jest dobrze, co prawda jeszcze nie skończyłem tych kolumn ale tak się zapowiada.

Co zauważyłem, skrzynki muszą być ekstremalnie szczelne, przed skończeniem pierwszej wrzuciłem głośniki do niej żeby zobaczyć jak to gra i przeżyłem zawód....basu było na lekarstwo... Co się okazało z boku obudowy miałem jakieś otworki po wkrętach i z nich dmuchało, po ich zatkaniu basu przybyło. Nie myślałem, że 3-4 tak małe otworki mogą zrobić taką różnicę... Tak więc bardzo ważne jest dokładne sklejenie skrzynek oraz dobra uszczelka pod głośnik niskotonowy. A jeśli komuś śruba mocująca basówkę przechodzi na wylot przez przednią ściankę(jak mi) to musi jakoś też uszczelnić te otwory.

Powrót