• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 way by Krystian Markow

Im więcej czytam pozytywnych opinii na temat tych kolumienek, tym bardziej chce mieć takie u siebie w pokoju :razz:

Na szczęście niedługo ruszę z robotą, dziś zamówiłem płyty wiórowe.

ja mam pytanie odnosnie strojenia.. zestroilem je na 38Hz i mam jakos malo basu.. stroic wyzej? chcialbym uzyskac troszke kopiacy bas ale nie zmniejszajac za duzo zejscia :roll:

slipknot1989 napisał:
ja mam pytanie odnosnie strojenia.. zestroilem je na 38Hz i mam jakos malo basu.. stroic wyzej? chcialbym uzyskac troszke kopiacy bas ale nie zmniejszajac za duzo zejscia :roll:
Wątpie czy to raczej wina strojenia. Ale możesz spróbować zestroić na 42 Hz bo wtedy zejście i charakterystyki impulsowe są lepsze (Bass Box 6).

Wallker napisał:
Co zauważyłem, skrzynki muszą być ekstremalnie szczelne, przed skończeniem pierwszej wrzuciłem głośniki do niej żeby zobaczyć jak to gra i przeżyłem zawód....basu było na lekarstwo... Co się okazało z boku obudowy miałem jakieś otworki po wkrętach i z nich dmuchało, po ich zatkaniu basu przybyło. Nie myślałem, że 3-4 tak małe otworki mogą zrobić taką różnicę... Tak więc bardzo ważne jest dokładne sklejenie skrzynek oraz dobra uszczelka pod głośnik niskotonowy. A jeśli komuś śruba mocująca basówkę przechodzi na wylot przez przednią ściankę(jak mi) to musi jakoś też uszczelnić te otwory.

Sprawdź szczelność!

basu jest jak dla mnie czasem nawet za duzo przy galce BASS na polowie jak juz mowilem:) nawet przy cichym sluchaniu ladnie gra

slipknot1989 mógłbyś się wreszcie zdecydować co do tej konstrukcji.... :???:

amdpatryk, marudzisz :razz: jestem zdecydowany, tylko zmienilem strojenie na nizsze, bas sie zmniejszyl i chce wiedziec czy to wina tego strojenia, czy to normalne i wogole, nie wiem czego sie czepiasz :???: pytam jak stroic zeby uzyskac maly kompromis miedzy kopiacym basem i zejsciem

slipknot1989 napisał:
amdpatryk, marudzisz :razz:
marudze :mrgreen:

slipknot1989 napisał:
nie wiem czego sie czepiasz :???:
nie czepiam się :mrgreen: , tylko u mnie robota ruszyła, a tu wypowiedź, ze basu nie ma :sad:

Swoją drogą to dziwne, że zmieniając strojenie na kilka Hz niżej, aż tyle basu potrafi zniknąć :roll:

amdpatryk, zestroilem na 45Hz i jest znaczna poprawa :) bas stal sie bardziej punktowy, no tez sie dziwie dlatego, nie wiem moze to wina slabego wzmaka, oglupialem juz sam :razz: a jak stoisz z robota? ja moze jutro wkoncu skoncze swoje podstawki :roll:

I zostawisz strojenie na 45Hz?

Slipknot1989 w jaki sposób testujesz różne częstotliwości strojenia? Kombinujesz z jakąś pcv'ką powoli ją skracając?

slipknot1989 napisał:
a jak stoisz z robota?
U mnie można powiedzieć, że powoli, ale do przodu. Na razie wyciąłem płyty na ścianki wewnątrz kolumny. No i skleiłem, skręciłem dwie ścianki :razz:

slipknot1989 napisał:
ja moze jutro wkoncu skoncze swoje podstawki :roll:
Jak ukończysz swoje to umieść foty i porządny opis, jestem bardzo ciekawy końcowego efektu :mrgreen:

amdpatryk napisał:
Jak ukończysz swoje to umieść foty i porządny opis, jestem bardzo ciekawy końcowego efektu
no jesli jutro skoncze je to pojutrze mysle sie nimi pochwale :)

amdpatryk napisał:
I zostawisz strojenie na 45Hz?
Slipknot1989 w jaki sposób testujesz różne częstotliwości strojenia? Kombinujesz z jakąś pcv'ką powoli ją skracając?

ostatecznie zostawie takie strojenie. mam rozne dlugosci PCVki, no i oczywiscie winisd. potem porownuje na sluch co dla mnie lepiej brzmi :)moje Br-y wygladaja tak:

oryginalny br uciety prawie caly i dorobiona rura fi70 :)

bingant, przy odcieciu je na ok 300Hz w korektorze karty graficznej slychac bylo swisty :roll: ale przy puszczonym calym pasmie nie bylo ich. dla pewnosci dalem szersze :)

[ Dodano: 2009-08-29, 08:21 ]
bingant napisał:
slipknot1989 takie tuby b-r jak Twoje są lepsze od tych moich ze zdjęcia?
one sa dobre, tylko ja jak zwykle za duzo kombinuje :wink:

Moim zdaniem te b-r z polinka są lepsze, gdyż dzięki rozszerzonemu wylotowi (i wlotowi) niwelowana jest część świstów. slipknot1989, Twoje też mają te wyprofilowania. Ale i tak predkość powietrza w tym tunelu jest ogromna.

slipknot1989, jutro opublikujesz swoje cuda???

Powrót