• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3D SB Acoustics

Powstał dylemat jaką wydzielić objętość dla średniaka. Ponoć powinno się celować w Qtc = 0.5 ale na wykresie SPL lepiej wygląda wg mnie z Qtc=0.7.
Płaska charakterystyka do ok. 250Hz, poniżej 250 szybsze opadanie charki - tam gdzie już średniak nie musi się wysilać ...

Zrób dużo większą. Pisane już było dlaczego. Lepiej głębszą niż wysoką. Ja też mam przewymiarowaną.ł

Tak z 10 - 12 litrów bym zrobił.
W naszym wspólnym projekcie z Piotrem F. w Satori 3-way dla MR16 zaprojektowałem to tak:

Może Ci to coś pomoże. Wrzucam, bo i tak cały ten projekt będzie udostępniony, tylko Piotr jeszcze musi posłuchać...

Tak z 10 - 12 litrów bym zrobił.
W naszym wspólnym projekcie z Piotrem F. w Satori 3-way dla MR16 zaprojektowałem to tak:

Może Ci to coś pomoże. Wrzucam, bo i tak cały ten projekt będzie udostępniony, tylko Piotr jeszcze musi posłuchać...

Fajny super projekt... Napisz co nieco w temacie grania Waszego zestawu.
Jak widzę masz 12 litrów na MR16, ja mam mniejszego średniaka - MR13 to sądzę, że wystarczy te 5,5 litra netto.

MR13 teraz gra w takiej objętości i nie narzekam...
Wysokotonówka TW29R-NB też gra super.

Powoli do przodu. Obudowy oklejone HDF-em oraz fornirem, oraz polakierowane akrylowym lakierem do drewna. Fornir to Aragon Walnut na fizelinie.
Fornir klejony klejem do drewna Pattex, z użyciem żelazka ( żelazko użyte po wyschnięciu kleju na fornirze i obudowie)

Ostatnia edycja:
No to spoko, działaj :)

Jak zakończysz to wpadnę posłuchać :)

Bardzo mnie ciekawi jak grają te satori, może sam się pokuszę na coś podobnego :)

wiesiek99000
Bardzo ladnie udalo ci sie schowac tego sb23 !! Faktycznie nie widac tej szerokosci.
Jeden z kolegow z forum zrobil tez bardzo fajny patent z specjalnymi pierscieniami pierscieniami na woferkach, tez ladnie to wygladalo.
Pozdr

Zazwrotkowany jest zestaw w innej obudowie - mniejszej (90 cm), gra jak dla mnie b dobrze (teraz tylko 1 kolumna bo głośniki są z drugiej przełozone do nowej),
zwrotnica b podobna do Full Satori.
Tutaj spodziewam się lepszego basu, a dodatkowo kolumny są wyższe i lepiej wyglądają od "starych".

A ja się spytam jak już jesteśmy w temacie pomiarów o taką gryząca mnie pierdołę :) . Takie wyciąganie kabelków przez tunel b-r nie ma wpływu żadnego na pomiary? Sam się niedługo będę zabieral i się zastanawiam :) . Tak mnie to trochę zastanawia bo jak mam dosyć grube kabelki (dajmy na to 2x2,5 na przykład) i mały port to zabiera to trochę z jego powierzchni jakby nie patrzeć :???:

Ostatnia edycja:
Takie różnice mniej więcej wychodzą

tylko już nie pamiętam, który wykres był z kablami, a który bez.

BTW: ten pik przy 73-75 Hz to była przegroda zmniejszająca litraż z płyty pilśniowej wciśnięta na wcisk :biggrin:

No to różnice na granicy błędu pomiarowego. Mam gdzieś i robię jak wszyscy z kablami w porcie ;) .

Samo strojenie BR to jednak warto zrobić bez kabli i podłączyć je do terminala, bo wyjmowanie portu z kablami i sprawdzanie różnych długości jest z natury rzeczy upierdliwe. :)

Możesz bardzo łatwo przeskalować wykres przez podanie offsetu dB w okienku "Scaling" w zakładce "Drivers".
Oczywiście trzeba to zrobić dla każdego głośnika.

Powrót