• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

5.1 na stx

Reakcji
0
Miało być tanio, dobrze i bez zbędnego wysiłku. W stx wydałem ok. 1000 zł ( łącznie z kosztami przesyłki) Wszystkie kolumny wytłumione od środka gąbką. Subwoofer przystosowany do współpracy ze wzmakiem posiadającym wyjście dedykowane, jak i pozbawionym takiego wyjścia. Szczegóły wraz ze zdjęciam podam w późniejszym czasie. Zestaw współpracuje z ampli Technicksa do kina domowego. Przetestowałem na filmach, oraz muzyce ( od jazzu, przez rocka do muzyki klasycznej i opery ) w pro logic i DS 5.1. Brzmi rewelacyjnie, czysto, z niesamowitą dynamiką.
Porównanie z kolumnami firmy B-W wypadło zdecydowanie na korzyść moich kolumn, co wprawiło kumpla w deprechę, bo wydał na dwie sztuki 2.700

[ Dodano: 2006-04-13, 10:46 ]
Więcej szczegółów wraz ze zdjęciami z okresu budowy podam później, jak to sobie zbiorę.

witam,bardzo fajnie Ci wyszły nawet te kolumienki tylkoczy nie za duże skrzynie na te przednie kolumny,i czy opłacało sie dać po dwa średniotonowe głośniki?? a i subwoofer to naprawdewymiękam przy nim bardzo ładny bo taki malutki pozdrawiam:)

a co to byly za B&W?? slyszalem i stx i rozne bowersy i jednak te drugie graja owiele bardziej naturalne co nie znaczy ze beda sie podobac...

brzmienie rewelacyjne, czysto z dynamiką, heh oj niezła opinia, gdybys np wział stxa 18stke lub arn150 i visatona na front to ty bys w depreche wpadł bo zrobiłes duzo projekt akustyczny skopany na maksa :)

- centralny - poco tyle głosników ?
- kolumny za szerokie jak na takie głosniki, widze tam 14stke i jakies małe 2 średniaki - na front 14stka ???, a do niej śrendi i to jeszcze 2 ???? no i te kopułki najtansze tsxa w każdym podzespole, to musi nieźle uszy kaleczyc :P

ps słuchałem fajnych monitorów B&W za niewiem jaka sumke ale mniejszą niż 2.700 i założe sie ze zagraja one lepiej od tego zestawu heh :]

Mogłeś dobrać znacznie lepsze przetworniki! Ogólnie konstrukcja średnio przemyślana, za te pieniądze skusiłbym się na Visatony. Porówania do Bowersów - bardzo ciekawe i wątpię, czy obiektywne.

[ Dodano: 2006-04-13, 11:03 ]
Budzik dobrze mówi :)

akurat porownanie do bowersow moze byc... z tym ze ich dzwiek musi sie poprostu podobac... odzwierciedlaja to co bylo nagrane... nie dodaja zbyt wiele od siebie a ludzi lubi jak ma korektor w pozycji "smile"...bowersy to takie glosniki mozna powiedziec do studia...a to czy twoje glosniki graja lepiej od tamtych hmm... faktycznie mozna pozostawic bez komentarza... wazne ze to bie sie podoba

Oj....zawsze bardzo szanuję ludzi, którzy nie widzieli, nie słyszeli, ale wiedzą lepiej...Każde kolumny, jeżeli robi je sie dla siebie mają do spełnienia jakieś zadanie. Te stoją w . niedużym pomieszczeniu i to pomieszczenie mają nagłośnić. I to nagłośnić według moich preferencji, to jest ze szczególnym uwzględnieniem dźwięków wysokich. Tzn. mają być czyste, bez piachu i słyszalne nawet bez specjalnej funkcji wzmaka cichutko. I ten warunek kolumny spełniają o wiele lepiej niż B-w ( ustalę dokładnie o jakie chodzi - kupowane jakieś 5 lat temu ). Drugi warunek - to one muszą niestety być po trosze meblem. A co wielkości skrzynki? Pokazuję zdjęcia, z których wynika, że na głośniki, to skrzynka nie jest aż tak duża.
http://img81.imageshack.us/my.php?image=zdje0140rl.jpg

http://img89.imageshack.us/my.php?image=zdjec0427or.jpg

Przy uwzględnieniu przegrody (tam jest przetwornik z filtrem) i gąbki rozmiary już tak nie przerażają. oczywiście opiszę konstrukcję z wymiarami, ale bez przesady. Mojej inwencji tam zbyt dużo nie ma. Wszystkie elementy, z wyjątkiem stolarskich zakupiłem w stx

hmm ja znow zaswiece przykladem <lol> NIe podoba mi sie. Za szerokie to, br jak cip.... Twitiego lepiej bylo dac jeden a wiekszy... Za 1000 zł ( jak wyzej napisali ) mozna bylo cos lepszego stworzyc..

Konstrukcja chyba nei przemyslana.
Centralny porazka... wogole te br tez.

Block, stx 14 mają spl poniżej 80dB, PJ powyżej 90dB, zwrotnice masz uniwerslane...
I jak tu mówić o brzmieniu wogóle ?

A jaśmieszniejsze jest to, że nieprzemyślana, a gra jak cholera. Wy chyba nigdy nie słuchaliście DS 5.1 i stąd nie potraficie zrozumieć roli centralnego w takim zestawie. Obawiam się. Acha, zanim się tu zarejestrowałem, to poczytałem i doskonale wiem, że to forum jest przez zdecydowaną większość wykorzystywane komercyjnie ( jako okazja do sprzedaży swoich konstrukcji ). Nie obawiajcie się. Nie jestem żadną konkurencją. I jeszcze wyjaśnienia wymaga to 1000 zł. Chyba niektórzy uznają, że tyle kosztowały głośniki. No to nie tak. Tyle kosztowało wszystko - łacznie ze wzmakiem do sb, terminalami, gąbką, 6 przetwornikami itp, itd. Dlatego uznałem, że było tanio.

wiesz co... zamiesc jakies pomiary... to pogadamy jak to wyglada bo wybacz ale twoje ucho jakos mnie do nieczego nie przekonuje... po propstu to co zrobiles a co mowisz ze slyszysz wydaje sie byc absurdem...

block napisał:
Acha, zanim się tu zarejestrowałem, to poczytałem i doskonale wiem, że to forum jest przez zdecydowaną większość wykorzystywane komercyjnie ( jako okazja do sprzedaży swoich konstrukcji ). Nie obawiajcie się. Nie jestem żadną konkurencją.

Kudłaty napisał:
wiesz co... zamiesc jakies pomiary... to pogadamy jak to wyglada bo wybacz ale twoje ucho jakos mnie do nieczego nie przekonuje... po propstu to co zrobiles a co mowisz ze slyszysz wydaje sie byc absurdem...
No, rozbawiłeś mnie teraz do łez. Według pomiarów i wszelkiej maści " naukowców " bąk jest tak zbudowany, że nie powinien móc latać, ani nawet unosić się w powietrzu. Tylko bąk ma to gdzieś i lata.
Podobnie jest z wszelkimi pomiarami. Moje ucho ma tę nad nimi przewagę, że to ja ich słucham. Niby czym mam te pomiary wykonać? Te stx to moja druga robota, a pierwsza stoi do tej pory w innym pokoju. Może jeszcze kiedyś zrobię jeszcze jedną i to będzie koniec. Po co mi pomiary, kiedy wystarczy mi moje ucho? Pomyśl ciut - człowieku.

Langusta napisał:
Oj, coś mi się wydaje, że zaczynasz wkręcać. Sam pisałeś, że w samym STX'ie wydaleś 1000zł. Czyli wzmak i inne duperele dostałeś za darmo? Poza tym to wszystko wydaje mi się bujdą, to całe ich "super-granie". Jest prosta zasada - jeśli za tą samą cenę, przy tej samej (dobrej) aplikacji w kolumnie jest mniej głośników - zagra ona lepiej. W twoim kinie naliczyłem 17 (!) przetworników. Nie uważasz, że to przesada? Jeszcze raz mówię - za 1000zł nabyłbyś w Greltonie kupę duuuużo lepszych Visatonów. I wtedy to chyba mówiłbyś, że dźwiękiem biją Jamo R909 :) <lol>
Dokładnie czytaj, zanim napiszesz. Oczywiście, że wszystko - w tym wzmaka - kupiłem w stx. Teoretycznie wzmak mogłem kupić tańszy ( zapłąciłem 276 zł i ta kwota skłąda się na ten 1000 ), ale akurat przystosowanego tylko do współpracy z amplem do kina domowego ( za 129) nie mieli.

Przeliczmy:
licząc średnio 30zł za głośnik - mamy 510zł
wzmak 276zł
terminale 30zł
zwrotki no nie wiem, liczę 100zł

Hmm.... A dechy, wkręty, kleje, wytłumienie, nóżki, BR'y i cała reszta?
A zauważ, że liczyłem średnio 30zł za głośnik.
Jeśli możesz podaj, jakich użyłeś przetworników.

Narazie cieszysz się za 1000zl wydałeś, ale nic pozatym nie napisałeś ...
Opisz konstrukcje tych kolum i suba !
Po to jest ten dział - napisz jakie pojemności, strojenia, zwrotnice itp...
Czym się kierowałeś przy projektowaniu itp.

Ludzie kochani, no przecież powiedziałem, że opiszę wszystko i dam zdjęcia, ale muszę to wszystko zebrać, a Wy mnie atakujecie ciągle, a ponieważ jestem dobrze wychowany, to staram się na bieżąco odpowiadac.
Wyraźnie napisałem, że ok. 1000 zł wydałem w stx, nie licząc stolarki. Jedna duża płyta wiórowa - 100 zł grubości 18 mm. Do tego pół płata sklejki 10 mm, którą miałem.
Z głośnikami średnitonowymi muszę ustalić - bo już nie mam pudełek.
sub - GDN - 25 -100- 8 Sc
pozstałe niskie : GDN -14-50-8-sc
wysokie - GDWK - 9 - 150 - 8 PJ
Teraz radzę wejść na stronę stx i sprawdzić.

Powrót