Kolumny są umiejscowione tak, że człowiek mający 180 cm wzrostu ma wysokie na wysokości uszu, słucha dokładnie na wprost centrala i w środku pomiędzy nimi. Gorzej jest z surroundami.
Zresztą to widać na zdjęciu. Wysokość umiejscowienia głośników jest, to efekt psa. Tak tak te fotel, który widać na zdjęciu do niego należy i jest nienaruszalny. Niżej umiejscowione głośniki zniknęłyby za fotelem.
http://img127.imageshack.us/my.php?image=phot00385fn.jpg
http://img20.imageshack.us/my.php?image=zdj0148vb.jpg
http://img20.imageshack.us/my.php?image=zdj0158nx.jpg
A teraz kilka uwag o założeniach. Są one efektem kilkumiesięcznego testowania wzmaka na zupełnie przypadkowych kolumnach ( dwa Philipsy po bokach, jakiś starożytny tonsil w środku i dwa małe skrzekotki z tyłu ). Ale posłuchaj Zguba i tak twierdzę, że ten przypadkowy zestaw grał lepiej, niż Twoje wyliczone stereo.
Wzmak pracuje w trzech podstawowych trybach: stereo, sim surround i surround. Stereo, to wiadomo o co chodzi. Dźwięk wyraźnie daje się przypisać do każdej kolumny. Taki już urok tego systemu i trzeba naprawdę odsunąć się ładnych kilkanaście metrów, żeby ten dźwięk się zlał, dając wrażenie naturalności. Sim surround też raczej czytelne, podwójne stereo też dające możliwość łatwego zlokalizowania dźwięku. Dramatyczna zmiana sposobu pracy kolumn następuje przy włączeniu trybu Surround. I TO TRZEBA WIEDZIEĆ I UWZGLĘDNIAĆ. Pamiętając, że są różnice między trybem Pro Logic i czystym 5.1. Niezależnie od tego, czy w trybie D.D. 5.1, czy DTS. A tu jeszcze występują różnice, w zależności od tego, czy słuchamy dźwięku z filmu, czy słuchamy muzyki. Ditomek ma rację, że wmontowanie dwóch wysokich do centrala nie odpowiada założeniom. Zgodzę się, ale pod jednym warunkiem – to dotyczy tylko dźwięku ze ścieżki filmowej, ale niekoniecznie i nie zawsze muzyki. Gwarantuję przy tym, że każdy kto posłucha muzyki, korzystając z funkcji Pro Logic raz na zawsze porzuci stereo. Ta dramatyczna zmiana, o której pisałem polega na tym, że dźwięk zaczyna być słyszalny zewsząd i jeżeli producent w konkretnym momencie nie zechciał wyróżnić któregoś z nich, nie da się precyzyjnie zlokalizować Nie dotyczy to centrala, który w tym systemie pracuje, jako główny. I tu w odsłuchach wyraźnie brakowało mi wysokiego. Na nic się dały regulacje, bo wzmak daje możliwość regulowania odrębnie tylko centrala, obu tyłów i Sb. Między bokami można ustawiać tylko balans. Pomyślałem, że nie będzie mi tu jakieś głupie pudło dyktować warunków rozbebeszyłem trochę tego tonsila i dołożyłem mu dodatkowo wysoki, no i okazało się, że to jest to, o co mi chodzi. Odsłuch muzyki zdecydowanie się poprawił, a przy filmach, to nie przeszkadza.
Podaję wymiary skrzynki : zewnętrzne – wysokość 100 cm, szerokość – 26 cm, głębokość – 29 cm. W środku jest przegroda, tak że rzeczywista wysokość to 80 cm, szerokość należy pomniejszyć o 3,6 cm, czyli grubość ścianek, i tak samo głębokość.
I proszę Panowie krytykujcie, nawet naśmiewajcie się, ale nie opowiadajcie bzdur w rodzaju, że jakikolwiek zestaw stereo ma z tym jakiekolwiek szanse. Wynika to nie ze znakomitej jakości moich kolumn, ale po prostu porównania systemów. Stereo nie ma żadnych szans z surroundem i należy je uznać za przeżytek, szczególnie że wyprodukowanie płyty dvd – audio w AC – 3 ( ok. 48 godzin muzyki przewyższającej o niebo jakość CD na jednej płycie DVD 4,7 GB ) lub PCM ( 4 godziny) w warunkach domowych wymaga zakupu oprogramowania ( licencji ) za ok. 40 bugsów.