Nie na temat...
Te wasze podziały są identyczne, tylko pogromca nie podał proporcji | |
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Te wasze podziały są identyczne, tylko pogromca nie podał proporcji | |
Arwas
Dalej nie do konca rozumiem Twoje obawy o zgranie fazowe dla monitorow studyjnych. Mnie nie budowanie tego projektu z pochylona scianka, tylko ze scianka stopniowana. Przy sciance stopniowanej mozesz sam zdecydowac w jakim miejscu na osiach glosnikow bedziesz mial zgranie fazowe. Jesli zaprojektujesz zwrotnice w oparciu o pomiary na wysokosci tweetera, to istotnie glosniki tylko na okreslonej odleglosci beda graly poprawnie. Natomiast mozesz wybrac projektowanie zwrotnicy w oparciu o pomiary pomiedzy osiami glosnikow. W takim przypadku zgranie fazowe i czasowe wystepuje wlasciwie na dowolnej odleglosci od kolumny.
Dlatego po zaprojektowaniu takiego modelu, trzeba wskazac jaka jest os odsluchu glosnikow, tak jak np robi to Genelec dla swoich produktow http://www.genelec.com/documents/other/acousticaxis.pdf kazdy z monitorow ma swoja precyzyjnie zaprojektowana os odsluchu, i tak tez nalezy go uzytkowac.
Jest w pelni mozliwe i bezproblemowe zrobienie glosnikow studyjnych z filtrami 1 rzedu, ktore beda w pelni uzytkowe w warunkach studyjnych.
Szkoda, ze poraz kolejny probujecie zgniesc w zarodku jakas odmienna intencje diy, dajac wyraznie do zrozumienia, "ze istnieje tylko jedna droga i to ja ja znam, a Ty nie". A moze po prostu najlepiej nic nie robic, bo co by nie robic i tak nie zagara?
http://www.humblehomemadehifi.com/download/Humble Homemade Hifi_The Monitor_copy.pdf da sie? da
. Czesto nabijacie sie z Paculy, ze leje wode o bzdurach, ktore nie moga miec wplywu na brzmienie, ale co jesli w pewnej czesci ma racje i slyszy zmiany? Zupelnie nie bierzecie tego pod uwage.
Chodziło o to, ze w takiej konfiguracji mozna zbudować filtr o dowolnej stromosciPM napisał:Nie chce mi sie szukac po forum wypowiedzi, jak to zwrotnice Harpi czy RLS nie sa zwrotnicami 1 rzedu, bo nie maja tylko cewki i kondensatora, a mase innych elementow. Generalnie mi to lata, ale takie slowa padaly czesto, i to z klawiatury zaawansowanych forumowiczow.
Ale nie na dowolnej wysokości. Odchyl głowę i od razy z łagodnym filtrowaniem jest rozbieżność od pomiaru w tak szerokim zakresie że głuchy miłośnik techno to usłyszy. Precyzja jest bardzo ceniona w monitorach bliskiego pola co oznacza ostre filtrowanie. Oczywiście to nie zmienia faktu że podział jest robiony z pomiaru na określonej wysokości - z tego korzysta Genelec który raczej stosuje typowe na rynku rozwiązania.
moim zdaniem usiłowanie (bo nie wiadomo czy będzie udane) zrobienia zwrotnicy bez kondensatorów albo akustycznego I rzędu jest sztuka dla sztuki. Nie wnosi niczego praktycznego. Co do meritum problemu to w każdym głośniku już jest cewka - można więc darować ja sobie w torze a za to zostawić kondensator na wysokotonowym. Wyzwanie inżynieryjne równie wielkie
I oczywiście nadal pozostaje pytanie "po co?".
Niestety, ale gdyby byl takim "slyszacym" to podjalby ten slynny zaklad slepego testu i zgarnalby zwyciesko milion(?) zielonych.
Chodziło o to, ze w takiej konfiguracji mozna zbudować filtr o dowolnej stromosci
A ty wymodelowales ta wypowiedz pod siebie
PM tu nie ma sie co klucic i denerwować
Wybierz głośniki, zbuduj i udowodnij, ze mozna
Chyba nie moge sie z tym zgodzic. Na kazdym forum diy jakie wchodzilem, chca montowac najlepsze kondensatory na jakie ich stac.
Czesto nabijacie sie z Paculy, ze leje wode o bzdurach, ktore nie moga miec wplywu na brzmienie, ale co jesli w pewnej czesci ma racje i slyszy zmiany? Zupelnie nie bierzecie tego pod uwage.
Panowie, nie znacie się. Takie z Was duże chłopy, a nie macie zielonego pojęcia o audio, wstyd! Kondensator MUSI być 2x drozszy niż głosnik. Wtedy tani głośnik "zje" drogi głosnik. Oto opinia eksperta:
Co ciekawe, jak zapytałem eksperta na priv o zwrotnice ktora ma byc w tych jego kolumnach na seasie to zaczał tak kręcić, że mam podstawy podjerzewać, że bedzie to zwrotka z kalkulatora, albo jej ultra hi-endowa odmiana "na słuch". Sorry, naprawde, ale nie moglem sie powstrzymac, wybaczcie | |
Tak tak, Pogromco, równa faza, która nigdy równa nie będzie i słuchanie przebiegów kwadratowych to sa na pewno priorytety przyświecające budowniczym filtrów I rzędu. Tylko jakoś zawsze im z tego guzik wychodzi. I pewnie przypadkiem się tak składa że większość rozwiązań monitorów odsłuchowych bliskiego pola jest na filtrach maksymalnie stromych jakie się da zaaplikować. Na pewno nie dlatego że takie konstrukcje lepiej grają.
zwrotkowałem tego ss 66k, nie jest to łatwy głośnik w aplikacji. Trzeba dać korektor impedancji inaczej może dzwonić . I nie można dzielić poniżej 2k LR4. Po za tym zamiata tego metalowego seas-a . Jedyna przewaga sesa że można niżej zejść z podziałem albo zastosować LR2 an 2k. od 2 k w górę ma dużo mniejsze zniekształcenia niż seas. | |
Z czego ? to jakieś pitolenie marketingowe.
A ta vifa się nie nadje do 1 rzędu i tyle.
bredzisz arwas
http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0402/earthworkssigma62.htm edukuj sie