Na odwrót, jeśli co najmniej 6 krajów które podpisały ACTA nie ratyfikują jej to wtedy ACTA nie wchodzi w życie, ba jeśli Parlament Europejski jej nie ratyfikuje to też nie zaczyna ona obowiązywać.Jeżeli PE skieruje ACTA do Trybunału Sprawiedliwości to ten też może uznać ją za sprzeczną z prawem europejskim lub nie (wtedy PE może ale nie musi jej ratyfikować jeśli będzie zgodna). Polska nie musi ratyfikować ACTA w ciągu określonego czasu, może to zrobić za kilka miesięcy lub lat - tzw zamrażarka sejmowa. Tak mi to dziś tłumaczył znajomy który trochę w prawie siedzi.Martwi mnie natomiast inna informacja na którą się dzisiaj natknąłem, a nie mogę jej teraz namierzyć,że wystarczy podpis sześciu krajów z eu i nie będzie miało znaczenia jak zagłosują nasi posłowie,ustawa i tak będzie nas obowiązywała.Tylko tu zastrzegam, że nie wiem czy ta informacja jest pewna.Może ktoś z was się natknął na to info?
Mnie bardziej martwi to że prawdopodobnie po ratyfikacji płytek MFSL, Audio Fidelity itp nie będzie można przewieść z USA do EU - celnik zkonfiskuje.
Ciekawi mnie co będzie z zamiennikami części do samochodów - też istnieje zagrożenie że potraktują to jako podróbę.