• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

AKKUS 35A-30 ala V2 w TL

Status
Ten wątek został zamknięty.
no i git podsumowanie....

Ciekawi mnie to Sd...wynik testów? Czy nie chciałeś może zbyt dużej obudowy? W sumie dość długi tunel...ciekawe by było porównanie na pomiarze impedancji rezonansu własnego tunelu czystego i wytłumionego.

Tak,miałem obudowę testową którą kilka razy przerabiałem,jednocześnie obudowa miała mieć off set,no i wyszło to co wyszło :) obudowy nie są aż tak gigantycznie duże zważywszy na długość linii,off set i grubość płyty 18mm. Teraz jest jednolita,jak przyjdzie na to fornir to wizualnie się skurczą gdyż słoje będą szły wzdłuż.

Jest niedziela,wiem,ale nie mogę się powstrzymać :razz: zaraz idę szlifować drugą a jutro już fornir przyklejam :)

Niestety w tygodniu nie miałem czasu na przyklejenie forniru,miałem zamiar przykleić go dzisiaj... niestety,zdołałem tylko pociąć fornir na odpowiednie płaty:

Na zdjęciu front i kawałek boku,czoło składa się z dwóch pasków,no niestety nie zdołałem zrobić tak (słoje) aby na froncie był jeden nie łączony płat. Zobaczymy,może wyjdzie a może nie,pierwszy raz łączę fornir naturalny (modyfikowany łatwiej połączyć,a nie raz nawet nie trzeba gdyż można go dostać w szerszych płatach i jednolitej strukturze). Ten fornir naprawdę mnie dziś wkurzył,myślałem godzinami jak by tu go przyciąć :mellow: Prawdopodobnie nie zdecyduje się ponownie na jabłoń indyjską... choć w sumie... :glare:

Niestety w tygodniu nie miałem czasu na przyklejenie forniru,miałem zamiar przykleić go dzisiaj... niestety,zdołałem tylko pociąć fornir na odpowiednie płaty:

Na zdjęciu front i kawałek boku,czoło składa się z dwóch pasków,no niestety nie zdołałem zrobić tak (słoje) aby na froncie był jeden nie łączony płat. Zobaczymy,może wyjdzie a może nie,pierwszy raz łączę fornir naturalny (modyfikowany łatwiej połączyć,a nie raz nawet nie trzeba gdyż można go dostać w szerszych płatach i jednolitej strukturze). Ten fornir naprawdę mnie dziś wkurzył,myślałem godzinami jak by tu go przyciąć :mellow: Prawdopodobnie nie zdecyduje się ponownie na jabłoń indyjską... choć w sumie... :glare:
Fornir piękny. Ja bałem się łączenia i szukałem forniru o szerokości 32cm. Czym ciąłeś paski, nożyk do tapet czy może jakaś gilotynka aby było równo ?
Co do niedzieli to najlepszy dzień na pracę. Można kilka godzin spokojnie popracować. Właśnie wybieram się do garażu, planuję wyfrezować otwory.
P.S. Następna moja konstrukcja to na 90% będzie TL. (przekonałeś mnie :))

Tak,niestety. Jeszcze daje radę ale z niektórych konstrukcji rezygnuje gdyż brak miejsca uniemożliwia pracę. Te kolumny są standardowej wielkości kolumn "kominowych",i niby większych problemów z nimi nie ma prócz jednego,są ciężkie :) Z jednej strony to dobrze ale w tak wąskich korytarzach z takim klamotem ciężko się poruszać,zwłaszcza gdy trzeba uważać aby nie puknąć kantem w podłogę. Podejrzewam że po złożeniu do kupy jedną kolumnę trzeba będzie wnosić w dwie osoby na 3 piętro na którym mieszkam :)

Nie na temat...
A sąsiedzi z parteru nie pieklą się, że frezarka chodzi, że wióry się sypią ? :) Może posprzątam w piwnicy, zainspirowałeś mnie :D

Nie na temat...
Raz musiałem szybko uciekać,zadymiłem piwnicę dymem z palącego się wiertła frezarki :D frezarka to najgłośniejsza rzecz jaką posiadam,nie często jej używam.

Po 4 miesiącach od ofornirowania pierwszej kolumny miałem czas i chęci aby dokończyć obie obudowy. Zdjęcie nie za ciekawe,może jutro coś lepszego cyknę. Lakierować będę wczesną wiosną,na święta zdążę :)

Załączniki

• 2012-02-16 17.53.41.jpg
    2012-02-16 17.53.41.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 0
No i to by było na tyle,teraz czekać do wiosny na lepszą pogodę i lakierowanko :) do tego czasu kolumny będą w takim stanie umilały mi czas ;)

Załączniki

• 2 (2).jpg
    2 (2).jpg
    51.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2 (1).jpg
    2 (1).jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 0
Można było zrobić obudowę testową bez off setu,spłycił bym wtedy obudowę o jakieś 10cm... ale kij tam,może innym razem :)

Witam po przerwie,postanowiłem jednak polakierować te obudowy i jak na razie je sobie zostawić.

Zrobiłem próbę z lakierem poliuretanowym i akrylowym. Zauważyłem że akrylowy nie przyciemnia forniru (a chciałem to uzyskać) więc pod akrylowy nałożyłem jedną warstw poliuretanowego.

Tak to wygląda na próbce:

Dlaczego akurat akrylowy? ponieważ nie śmierdzi i można go nakładać w pokoju :) Nie będzie to lakier de lux,ale z metra nie widać że to jest nakładane pędzlem. Na próbce jest lakier połysk,dziś jeszcze zrobię próbę z półmatem.

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    41.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz 1189.jpg
    Obraz 1189.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 0
Akryl nie przyciemnia ale struktura słojów nie jest tak uwidoczniona i sam lakier wygląda jak woda z mydłem po nałożeniu u Ciebie. Przerabiałem to na tanich lakierach też przy jabłoni i niestety nie służy jej ten lakier.. :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót