Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie żartuj sobie.
Zapytaj jak długo robią zwrotnice Ci, którzy to ogarniają, od choćby z forum (specjalnie nie będę wypisywał nicków).
To, że się jakoś da i że kilka konstrukcji powstało na forumowym spocie w 2 dni, nie oznacza że tak jest idealnie i nic już nie trzeba grzebać w zwrotnicy (poczytaj w tych wątkach).
Konstrukcje trzeba osłuchać (najlepiej w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu), nawet jak wykonasz idealną zwrotnice z charakterystyka płaską jak stół.
Zajmuje to wiele godzin i nie obejdzie się bez modyfikacji (jak już koledzy wyżej wspomnieli).
I tak tez było z konstrukcjami ze spota.
A co robi Wilk?
Widać na filmie... zwrotnica z tego co pokaże program, ze zgrabowanych charakterystyk producenta a nie faktycznie zmierzonych (co naprawdę widać), nieosluchana i nie modyfikowana w razie potrzeb (bo zapewne nie ma czasu, jak to zawsze mówi w swoich filmach, a przecież program się nie myli), upchana w kolumny które na samym końcu są odsłuchiwane na korytarzu
I tak wygląda profesjonalizm za który płaci klient, czasem nie mało kasy.
Aż dziw że ludzie się na to nabierają.
P.Reduktorhttps://www.youtube.com/watch?v=Oz6Fct8u1bo
P. Inż. Łysek
Pan Wilk z tematu.
https://www.youtube.com/watch?v=PiIsqFnYZGQ
Tak się wspierają nawzajem wiec może też dzielą się swoją wiedzą!
I możliwe że Nie macie racji j.w. ;P
Na jednym z jego filmików widziałem, że sprzęt pomiarowy posiada ( a przybajmniej część sprzętu) więc nie wiem czy to lenistwo czy cwaniactwo w projektowaniu zestawów głośnikowych na podstawie zgrabowanych charakterystyk.
A ta książka to nie była przypadkiem reklamowana tu na forum już? Coś mi świta, że było to wielkie zaprzeczenie pomiarów i uparte dążenie do równej ch-ki impedancji jako najważniejszej rzeczy przy kolumnach...
Może i jest, tyle tylko, że ludzie mogą się przez to zrazić do diy jako sprzętu kiepskiego... Wyjdzie zwrotnica, przez którą nie będzie grało jak powinno i będzie płacz. Gdyby nie to, że szkoda mi marnować pieniądze to zrobiłbym dla śmiechu zwrotnicę według jego "wytycznych" dla porównania.
Mam ciekawsze wydatki. A tym bardziej nie mam zamiaru tracić kasy na robienie od zera kolumn ala altus 300 z głośnikami o których nie wiadomo czy w ogóle zagrają w tej obudowie - bo skoro głośniki są inne niż w oryginale to nie ma co porównywać.
Mam ciekawsze wydatki. A tym bardziej nie mam zamiaru tracić kasy na robienie od zera kolumn ala altus 300 z głośnikami o których nie wiadomo czy w ogóle zagrają w tej obudowie - bo skoro głośniki są inne niż w oryginale to nie ma co porównywać.