• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] ala TIDAL Contriva Toxic

Jak fornirowałeś ?? Znaczy się fornir na klej kontaktowy czy może wikol i ściski ??

W pierwszym moim poście widnieje opis co i jak.
Napisałem, że fornir klejony na Rakoll GXL3 w ściskach i też taka sytuacja miała miejsce :cool:
Poniższa fotka powinna rozwiać wątpliwości ;)

IMG_0028.JPG

ja terrarium fornirowalem palisandrem po 2 latach odstal tylko w miejscu gdzie otwieram drzwi zapewne od ciaglego jego podwaznia ale to tez niewielki fragment ktory z latwoscia da sie podkleic

Panowie jak zwykle gdy ktoś pokaże coś fajnego to szukacie dziury w całym. Prawda jest taka, ze jest to doskonała konstrukcja i nie ma czego się przyczepić. Zastosowane głośniki są klasą same dla siebie, wykonanie jest super, gra wspaniale. Widać, że wieniu włożył w to mnóstwo serca i cieżkiej pracy bo sam chciałbym mieć tak wykończone skrzynki. Chyba tylko konstrukcje binganta robią większe wrażenie ale to jest inna para kaloszy. Nie ma co porównywać doświadczenia i zaplecza obu kolegów. To co uczynił wieniu jako swoje pierwsze kolumny to po prostu miażdży wszystko i koniec tematu.

Pamietajcie że tam siedzi 10" na basie, nie wiem czy da sie uzyskać lepsze proporcje. Poza tym to miało być inspirowane Tidal Contriva a nie miało być klonem.
Zainspirowany tym co zrobił wieniu 26, wróciłem do pomysłu klonu Contrivy, tylko na tańszych głośnikach. Yoshi_80 - czy takie coś jest możliwe i warte zachodu. Chciałbym klony Contrivy, bo po prostu bardzo mi się podobają. Dla mnie to najładniejsze kolumny. Jeżeli chodzi o zrobienie obudów, to jestem praktycznie przygotowany, żeby zacząć działać od zaraz. Oczywiście wszystkie elementy zewnętrzne kolumny łączone pod odpowiednimi kątami, nawet przednie kliny. Technologia, rysunki i przyrządy gotowe do wycinania formatek. Boki obudowy to MDF 30mm, a front 60mm. Tylko czy warto robić ?

ala TIDAL Contriva Toxic

Warto
Tylko przetworniki weź raczej dobre.
Tańsze czyli jakie?
Skrzynka tyle samo wyjdzie cenowo czy dla tańszych czy droższych.
Oczywiście to tylko moja uwaga.
I konstrukcja lepiej zagra ;)

Ostatnia edycja:
Zainspirowany tym co zrobił wieniu 26, wróciłem do pomysłu klonu Contrivy, tylko na tańszych głośnikach. Yoshi_80 - czy takie coś jest możliwe i warte zachodu. Chciałbym klony Contrivy, bo po prostu bardzo mi się podobają. Dla mnie to najładniejsze kolumny. Jeżeli chodzi o zrobienie obudów, to jestem praktycznie przygotowany, żeby zacząć działać od zaraz. Oczywiście wszystkie elementy zewnętrzne kolumny łączone pod odpowiednimi kątami, nawet przednie kliny. Technologia, rysunki i przyrządy gotowe do wycinania formatek. Boki obudowy to MDF 30mm, a front 60mm. Tylko czy warto robić ?

Jak masz zamiar wydać na głośniki 1000zł i drugie 1000 na obudowy to oczywiście nie ma to sensu, lepiej zrobić obudowy za 500 a reszte władować w głośniki. Z grubosciami płyt chyba troche przeszadzone, przecież mozna dać wzmocnienia.

Jak masz zamiar wydać na głośniki 1000zł i drugie 1000 na obudowy to oczywiście nie ma to sensu, lepiej zrobić obudowy za 500 a reszte władować w głośniki. Z grubosciami płyt chyba troche przeszadzone, przecież mozna dać wzmocnienia.
Takie grubości są w Contrivach i oczywiście bardzo solidne użebrowanie. Koszt obudowy się nie liczy. Głośniki stosowane w Contrivach kosztują kilkadziesiąt tysięcy - najlepsze Accutony. Ja mogę wydać kilka tysięcy PLN. Potrzebne są następujące głośniki -2 niskotonowe 22cm , 1 średniak 17cm i wysoko tonowy - to na jedną kolumnę. W oryginalnych Contrivach dwa porty BR są wyprowadzone z tyłu - jeden u góry a drugi na dole. Też tak chciałbym zrobić.
Yoshi_80 - czy przy takich założeniach da się zrobić dobre kolumny?
Pozdrawiam

Kilka to 2000zł czy 9000zł? Duży średni 17cm do 22cm nie pasi, max 15cm. Sugerowałbym nawet 12cm (Illuminator?).
Takie średnice głośników występują w oryginalnych Contrivach. Średniak nie może być mniejszy niż 15cm , bo popsuje wygląd. Jakby głośniki ze zwrotnicami zmieściły się w 4000zł to byłbym zadowolony.
Oczywiście, ze się da.
A może byś podał jakiś konkretny zestaw - w miarę możliwości sprawdzony.
Pozdrawiam

Wybierz faworytow i jedz na audio show. W jednym miejscu odsluchasz interesujace cie glosniki i wybierzesz swiadomie

Wybierz faworytow i jedz na audio show. W jednym miejscu odsluchasz interesujace cie glosniki i wybierzesz swiadomie
Paweł S. - chyba żartujesz. Tu chodzi o dobór głośników o określonych wymiarach do konkretnego rozwiązania obudowy. Kolumny są pochylone 6st., mają wysoką ściankę nad wysokotonowym i ścięcia skośne. Tu trzeba naprawdę dużego doświadczenia , żeby dobrać wstępnie głośniki tak aby dało się zrobić się zwrotnicę i żeby kolumny dobrze grały. Byłem na trzech ostatnich Audio Show i nie widzę możliwości wykorzystania pobytu tam do tego projektu. Cała nadzieja w Yoshim.
Pozdrawiam

Paweł S. - chyba żartujesz. Tu chodzi o dobór głośników o określonych wymiarach do konkretnego rozwiązania obudowy. Kolumny są pochylone 6st., mają wysoką ściankę nad wysokotonowym i ścięcia skośne. Tu trzeba naprawdę dużego doświadczenia , żeby dobrać wstępnie głośniki tak aby dało się zrobić się zwrotnicę i żeby kolumny dobrze grały. Byłem na trzech ostatnich Audio Show i nie widzę możliwości wykorzystania pobytu tam do tego projektu. Cała nadzieja w Yoshim.
Pozdrawiam

Za bardzo dramatyzujesz. Każdy głośnik zagra. Pochylenie przydaje się żeby wyrównać fazowo głośniki (choć czasami i przeszkadza, zależy od f podziału) i po to aby zmniejszyć wpływ rezonansów membrany. Trzeba dobrać głośniki tak aby pasowały wizualnie i aby były dobre jakościowo, z czego najtańszym głośnikiem wg mnie powinien być niskotonowy. Duża ważniejsze są midrange i tweeter. Oczywiście musi też się zgadzać kasa.

z tym najtańszym niskotonowcem to jest problem jeżeli ma być z tej samej serii co średniak i wizualnie się zgadzać bo jak z innej to nie problem

Nie na temat...
Czy ja wiem...magnezowy Excel na średnich i aluminiowy Prestige na dół.
Papierowy Illuminator na średnich i papierowy Revelator na dole,

Zasadniczo wystarczy aby miał ten sam kolor - czarny z czarnym, srebrny ze srebrnym itp.
Przynajmniej ja tak uważam :)

Nie na temat...
excele jak dla mnie znacząco się różnią od prestige a żaden illuminator nie jest tańszy od woofera revelatora, trzeba iść na kompromis

Powrót