• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] ala TIDAL Contriva Toxic

No tak , wieniu się narobił jak głupi przez parę miesięcy. Chciał sie pochwalić tym co samodzielnie zrobił, zrobił ładne zdjęcia swojej pracy, zrobił opis budowy i został zjechany bo nie wrzucił jakiegoś wykresu z którego i tak mało kto coś rozumie :lol: .

Dziwne jak ktoś buduje kopie kolumn akustyka, troelsa, zpaha, stx'a to nie musi wrzucac wykresów. Nikt pewnie nawet nie docieka jak on wygląda :D

Dlaczego na mnie czyli nowicjusza jest tyle bluzg, że nie udostępniłem projektu, zworki itp?
Zaoferowałem swoja pomoc. Czy to mało?
troche zacofany jestem z tematami... ale doskonale ciebie rozumiem. zaplaciles zapewne nie mala sumke za pozadny projekt zwrotnicy, ktory i tak malo kto by wykozystal!
wiec wydaje mi sie ze zainteresowane osoby i tak sie odezwa na PW

Niektorzy mysla, ze jak jest w gotowych konstrukcjach, to od razu ma byc GOTOWE do sklonowania/skopiowania ze wszystkimi detalami oraz pomiarami :)

Witam Wszystkich. Nazywam się Rafał, jestem nowy na forum.
Piękne kolumny. Sam właśnie głęboko zastanawiam się nad budową jakiś kolumn, a ten projekt jak już ktoś powiedział jest docelowy i pewnie wystarczy na wiele, wiele lat.
Proszę mi wybaczyć brak doświadczenia, być może moje pytania wydadzą się Wam śmieszne.
Generalnie póki co mam mam ampli yamaha r663 + jamo 606 hcs. U mnie 70% muzyka, 30% kino. Generalnie marzy mi się aby wymienić kolumny na coś, co generalnie w końcu zagra. Nie mam w chwili obecnej zamiaru zmieniać ampli, z kina tez nie zrezygnuje. Myślicie że warto porywać się na taki projekt, zwłaszcza do apmli kina domowego? Czy jednak skupić się na czymś tańszym? Chciałbym aby projekt był tak jak napisałem docelowy:)
Pozdrawiam

Nie na temat...
Wpadnij do mnie za jakieś 2 tygodnie, posłuchasz sobie różnych rzeczy (będę miał na stanie 3 różne konstrukcje 3-way za różną kasę) i będziesz wiedział co i jak, ampli też możesz wziąć ze sobą.

Nie na temat...
taka paro godzinna wizyta u LuSzTi'ego da ci wiecej niz miesiac czytania forum!
wiec umawiaj sie na konkretny dzien, pakuj ampli + plyty z muzyka i jedz ;)
aha - nie zapomnij o odpowiednim zalczniku ;)

Panowie, nie spodziewałem się tak pozytywnego odzewu, naprawdę! Jeżeli będę mógł posłuchać 3 konstrukcji i pogadać z kimś, kto się na tym zna to rewelacja:) odezwę się na pewno, LuSzTi .Pomogliście mi tylko podjąć decyzję że warto coś samemu (ostatnio już miałem chwilę zwątpienia i myślałem nad zakupem gotowych Paradigm monitor 9V7.)

ostatnio już miałem chwilę zwątpienia i myślałem nad zakupem gotowych Paradigm monitor 9V7

Wszystkie kolumny paradigm jakie słuchałem grały dla mnie beznadziejnie. Nie mogę zdzierżyć ich manierowatych i kłujacych wysokich tonów, jakiś głuchy koleś im to projektuje albo trafiałem na takie "modele".

Wszystkie kolumny paradigm jakie słuchałem grały dla mnie beznadziejnie. Nie mogę zdzierżyć ich manierowatych i kłujacych wysokich tonów, jakiś głuchy koleś im to projektuje albo trafiałem na takie "modele".

Bo to strojone na rynek niemiecki jest. Oni lubia jak daje po uszach.

Gratulacje, piękne kolumny.

Ostatnia edycja:
wieniu26,
gratuluję świetnej roboty. Ciekawi mnie jak to gra na górze? Duże różnice w porównaniu do morela? Zakładam, że zakres średnio- i niskotonowy podobny.
Pozdrawiam i gratuluję decyzji bez kompromisów.
Pzdr. Wojtek

mirfak co tu dużo pisać gra tak samo dobrze jak u Ciebie. ;)
Różnice są jak najbardziej, ale myślę, że nie ma co pisać czy lepiej czy gorzej bo klasowo przetworniki są takie same.
Upodobania są jak wiadomo różne. Myślę, że też ta "szpilka" by Ci się spodobała.
Może kiedyś obie konstrukcje staną obok siebie. Na co po cichu liczę :rolleyes: więc będziemy mogli to sprawdzić.

Pozdrawiam

Dzięki gościnności i uprzejmości Artura:
widziałem, macałem i słuchałem tematowe grzmoty ;)
Na żywo robią wrażenie - zdjęcia to nie to samo ;)
Brzmienie : szpilka + magnezowy w18 w aplikacji Yoshiego to jeden z lepszych zestawów w tej galaktyce :)

Dzięki raven1985 za spotkanie.

Następnym razem zapraszam ze swoim wzmacniaczem no i płytkami ;)
Może napisz coś więcej o brzmieniu bo pewnie ludzie czekają na takie informacje.
Pozdrawiam

Powrót