• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] ala TIDAL Contriva Toxic

Reakcji
0
ala TIDAL Contriva (SS R3004/662000, Excel W18EX001, Seas L26RFX/P) - TOXIC
Wstęp:

Witam
Chciałbym przedstawić swoją pierwszą w życiu konstrukcję.
Inspiracją od strony wizualnej były kolumny firmy - TIDAL.
Jeżeli chodzi o stronę akustyczną miałem możliwość odsłuchy poniższych przetworników w różnych kombinacjach. Czystość, barwa i sposób grania bardzo przypadły mi do gustu, mało która konstrukcja na AudioShow 2012 potrafiła tak to zrobić.
Cały projekt od strony elektro - akustycznej jest produkcji Yoshiego.

Przetworniki:

ScanSpeak Illuminator R3004-662000
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/r3004-662000.pdf

Seas Excel W18EX001
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=92

Seas Prestige L26RFX/P
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=138

Obudowa:

Obudowa wykonana jest z MDFu 22mm, oklejona HDF 3mm, klejona na Rakoll i lamelki (poszło koło 120szt). Przednia ścianka ma 7cm grubości. W środku jest dużo wzmocnień wzdłuż i w poprzek takie kratownice ala „matrix”. Przetworniki pracują w oddzielnych komorach, które są wygłuszone w zależności od potrzeb filcem i/lub naturalną wełną owczą. Wszystkie ścianki wyklejone matami bitumicznymi (2,2mm), miejscami 2-3 warstwy.
Na dole znajduje się oddzielna komora przeznaczona na zwrotnice. Dodatki wykonane są ze stali nierdzewnej. Całość ofornirowana naturalnym fornirem Palisander Santos. Niestety dla mnie „TOKSYCZNY” (czyt. alergizuje). Klejony na Rakoll GXL3 w ściskach.

Kosztorys:

Ciężko mi pisać o kosztach tym bardziej, że straciłem w pewnym czasie rachubę.
Większość, rzeczy kupowana normalnie w sklepach. Przetworniki kupowałem w tamtym roku czyli przed obniżką więc tanio nie było. Jedynie za SS Illumiatora muszę podziękować Lusztiemu.
Wszystko typu: klej, papier ścierny, nożyki, wałki, lamelki itp. musiałem sam sobie kupić bo nic nie miałem.

Wrażenia z odsłuchu:

Myślę, że nikt nie będzie miał mi za złe jak napiszę: gra to jak grać powinno. Z racji tego, że upodobania dźwiękowe są różne, konstrukcja jest moja i ja mógłbym być mało wiarygodnym w opisie jak to gra pozostawię to Tym, którzy będą lub mieli możliwość odsłuchu owej konstrukcji.

Podsumowując:

Warto, warto i jeszcze raz warto spędzonego czasu, trudu i pracy.
Zaowocowało to świetną konstrukcją.

Podziękowania:

Chciał bym jeszcze raz podziękować Wszystkim zaangażowanym w projekt a w szczególności Yoshiemu i bingantowi (Oni chyba tylko wiedzą jakie mieli ze mną urwanie d..y).

I oto takim sposobem powstała oto taka konstrukcja DIY:

DSC01400.JPG DSC01415.JPG DSC01430.JPG DSC01408.JPG DSC01421.JPG

DSC01422.JPG DSC01418.JPG DSC01405.JPG

DSC01429.JPG DSC01401.JPG DSC01402.JPG

Załączniki

• DSC01403.JPG
    DSC01403.JPG
    63.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Fajne paczuszki. Podobają mi się, chociaż mocowanie terminala moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia ;)

"Jak" i czym lakierowałeś

Przepraszam zapomniałem dodać.
Z wielką przykrością ale to nie jest lakier.
Kolumny potraktowane woskiem twardym Osmo.
Pewne niuanse pewnie do po prawy :razz:

Jakby nie było to moja pierwsza konstrukcja ;)

widzac zdjecia z budowy to te kolumny mi sie kompletnie nie podobaly
ale jak widac odpowiedni fornir potrafi czynic cuda ;)

formatki forniru miales szyte w lustrzane odbicie czy sam tak laczyles?

jedyne co bym zmienil to wkrety z tylu na nierdzewke

teraz czekam na yoshiego ;)

Z racji, że widziałem wcześniej parę fotek i znałem całą koncepcję to nie jestem aż tak bardzo zaskoczony.
Świetna robota. Fajny, świadomy wybór głośników. Warto docenić, że na pierwszą (a jak wiem - nie ostatnią) konstrukcję kolega wieniu26 zdecydował się na naprawdę wysokiej klasy głośniki.

Co do terminali - nie podoba mi się ilość śrub, ale to, że są czarne jak najbardziej. Kontrastuje to ze sobą i nie zlewa się. Z przodu są "srebrne" głośniki z czarnymi koszami, z tyły jest "srebrny" terminal z czarnymi śrubami.

Gratuluję ukończenia projektu!!! Wiem, że nie było łatwo.

Byłem, widziałem, słyszałem :)
Zdjęcia nie prezentują tego majestatu, jaki bije od tych kolumn w realu. Są duże, ale nie przytłaczają optycznie, a kiedy już płynie z nich muzyka, znikają zupełnie. Za to dźwięk jest pełny, okrągły, zupełnie oderwany od tego, co go generuje. Fruwa po pokoju i czaruje. Skróciłeś sobie na maxa ścieżkę diy ;) nie było monitorków, dwudrożnych podłogówek, kombinacji alpejskich z TLkami itp. :) Konstrukcja jest docelowa dla wielu tutaj obecnych, teraz pozostaje czysta radość, ze słuchania muzyki. Znam konstrukcje oparte na zwrotnicach Yoshiego, dlatego na odsłuchu nie musiałem szukać szczęki po podłodze :)
Gratki!!!

...
formatki forniru miales szyte w lustrzane odbicie czy sam tak laczyles?
Liście tak łączyłem aby nie było symetrii.
Część liści była przecięta na pół i tworzony tzw. miszmasz.
Oczywiście wszystko kontrolowane :)
Kolumna jest jakby lustrzanym odbiciem drugiej. Boki środkowe są takie same.

Co do "terminali" miała być czarna blacha jak w Tidalach.
Jest na chwilę obecną co jest i też gra pięknie :flapper:
Dziękuję i pozdrawiam

Niestety nie spotkałem palisandru o szerokości 50cm ;p

Górna ścianka jest przedłużeniem przedniej.
Jestem na wyjeździe i nie mogę zrobić fotki.
Nie umiem opisać jak brzmi ale pomimo swoich gabarytów zostaje (biorąc pod uwagę WZŻ) czyli gra extra. Dla mnie najważniejsze, ze muzyka nie męczy i ciagle sie chce słuchać .

to ze gra to dobrze to wiem. ale chodzi mi o szczegoly
ja bym tutaj widzial inna wysokotonowke jedynie. nie ze wzgledu na jakosc a na preferencje. "morelowe" brzmienie mi bardziej odpowiada

a sluchales tego scana w takim zestawieniu ze tak piszesz?:) Sam osobiscie posluchalbym obok siebie tych kolumn i Yoshiego na morelu a nastepnie ocenilbym co bardziej mi pasuje :)

tego scana nasluchalem sie w roznych kolumnach. i NIGDZIE mi nie podchodzily te glosniki. graja dobrze, ale nie moj styl. wole klasyczne kopulki
no chyba ze yoshi odprawil tu takie czary ze az mi sie spodoba... ;)

Nie za niskie? Takie grubaski ci wyszły ale i tak zajebiaszcze.
Wlasnie mialem to samo napisac, ale balem sie, ze mnie zjedza zaraz :P Patrzac na foty caly czas mam wrazenie nieco zaburzonych proporcji w stosunku do oryginalu Tidala, ktory wg mnie jest perfekcyjny.

Tak czy owak kolumny wysokiej klasy, nie ma co.

Przy takim wooferze nie da rady zrobic skrzynek jak u Tidala, rzecz jasna że muszą być szersze. :)

Powrót