• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Altus 110 diy - pytania

Reakcji
0
Witam.Chce zrobić sobie Altusy 110.Mam głośniki gdn 25/80, gdm10/60 z zamkniętym koszem i gdwk(modelu nie pamiętam podam potem). Tylko jaką budę muszę zrobić pod te głośniki ? Wymiary itp. Dziękuje za odpowiedź :)

Dzięki ;) Tylko jaka grubość płyty i czy taka oryginalna buda nie będzie zbyt mała do głoćnika o 2 razy większej mocy ?

jeśli parametry TS są takie same to moc nie ma znaczenia ,przy grubości ok 2 cm nie powinno być znaczącej różnicy w objętości . w originale są jeszcze 2 otwory na froncie niestety nie znam ich wymiarów.

---------- Post dodany o 14:51 ---------- Poprzedni post o 14:47 ----------

jeśli ten GDN jest także tonsila to parametry porównaj na stronie producenta .

GDN 25/80:
QMS 2,6
QES 0,49
QTS 0.41

GDN 25/40
QMS 2,76
QES 0,42
QTS 0,36

Czyli mogę robić budę taką jak mają oryginalne Altusy ?

musisz zaprojektować obudowę pod głośnik który posiadasz na stronie głównej tego forum znajdziesz porady jak to zrobić , jak i program do symulacji obudów

pod 25/80 ja kiedys zrobiłem obudowę podobną jak w oryginalnych altusach, czyli 60L netto @ 44Hz.
Symulowałem ją w programie, ale proponuje wygrzać twojego GDNa i zmierzyć mu TSy i obliczyć nową budę.

Tu jest właśnie problem bo ja nie umiem wyliczać budy ;) A czemu zamknięta ? chciałem sobie zrobić BR w takim miejscu jak w A200 czy A300.

Bo miałem go i w br i w clozecie i bardziej podobał mi sie w clozecie jesli dasz mu ponad 80wat to go konkretnie ruszy.
Koledzy na poczatku powiedzieli jak wyliczyć odbudowe,jesli nadal niepotrafisz tego zrobić to daruj sobie budowe czegokolwiek...

Jak nie dajesz rady rozkminić WinISD-a ze stromy głównej to zapoznaj się z tą stroną http://kolumny.prv.pl/obudowaz.php jest tam prosty kalkulator w okienka podstawiasz wartości z katalogu producenta ,jak nie masz możliwości zrobić pomiarów .
PS. to tak na skróty - no ale na początek jak chcesz to próbuj. Chodź zdobycie wiedzy w tym temacie i zrozumienie jej było by chyba bardziej owocne
pozdro

Dzięki wszystkim za odpowiedź ;) A co do gdn 25/80 to one siedziały kiedyś w Altusach 75 potem w diy, więc myślę że oryginalna buda od A110 da radę.

Np. stare stojące w piwnicy szafy z płyt wiórowej. Jak nie masz popytaj wśród rodziny-znajomych.

25/80 ma takie własnie parametry. To był zdaje się głośnik do subbasu w Bolero 300.
Sposób na to jest moim zdaniem taki żeby dokleić dodatkowy magnes do nabiegunnika. Qts powinien się nieco obniżyć.
Obudowa do tego głosnika powinna byc jakieś 60-70 litrów mysle nie więcej i strojona na 40-45 Hz.
Przy takich wielkościach lepiej zrobić obudowę stojącą.

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 12:54 ----------

poprawka - te parametry to są z GDN 25/80/1
W Altusach 75 to raczej były GDN 25/60/1
A obudowy dla tych samych głośników były różne w róznych modelach. Dla tego głsnika objętości stosowano od 36 litrów do 54 litrów w BR

Więc jeszcze raz. Trzeba poszukać magnesu pierścieniowego ferrytowego o wymiarach zewnętrznych fi120mm wewnętrzych fi 60mm i wysokości 15mm. Dokleić do przeciwnym biegunem do nabiegunnika obwodu głośnika GDN 25/80/1 - na początek mozna przymocować taśmą klejącą. I zmierzyć taki głośnik w docelowej obudowie np. 60 litrowej.

25/80 ma takie własnie parametry. To był zdaje się głośnik do subbasu w Bolero 300.
Sposób na to jest moim zdaniem taki żeby dokleić dodatkowy magnes do nabiegunnika. Qts powinien się nieco obniżyć.
Obudowa do tego głosnika powinna byc jakieś 60-70 litrów mysle nie więcej i strojona na 40-45 Hz.
Przy takich wielkościach lepiej zrobić obudowę stojącą.

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 12:54 ----------

poprawka - te parametry to są z GDN 25/80/1
W Altusach 75 to raczej były GDN 25/60/1
A obudowy dla tych samych głośników były różne w róznych modelach. Dla tego głsnika objętości stosowano od 36 litrów do 54 litrów w BR

Więc jeszcze raz. Trzeba poszukać magnesu pierścieniowego ferrytowego o wymiarach zewnętrznych fi120mm wewnętrzych fi 60mm i wysokości 15mm. Dokleić do przeciwnym biegunem do nabiegunnika obwodu głośnika GDN 25/80/1 - na początek mozna przymocować taśmą klejącą. I zmierzyć taki głośnik w docelowej obudowie np. 60 litrowej.

W altusach 75 i 110 są gdn25/40 ;) A te moje gdn'y 25/80 siedziały kiedyś w altusach i mają wentylowany magnez.Z tego co wiem nie było takich ale podejrzewam że jest to sprawka protonsila :)

Powrót