• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Analogowe wskaźniki wysterowania MOCY - gdzie można kupić ?

Reakcji
0
Witam

Gdzie można dostać analogowe wskaźniki wysterowania Watt ?
Na "aledrogo" są tylko VU lub dB

PS może słabo szukam, ale naprawdę znaleźć nie mogę :/

A nie możesz wymienić kartki za szybką? To chyba to samo urządzenie, bo jest potrzebny układ żeby to działało jak należy.

Przecież te tabliczki możesz zrobić wg uznania... Możesz sobie zrobić z nich wskaźniki zaj...ści grającego sprzętu, oczywiście jak znajdziesz odpowiednią skalę :P

No dzięki słoik255 poszukam

Ale najbardziej mnie ciekawi czy można to gdzieś, wejść do jakiegoś sklepu (on-line) i kupić; od tak sobie, jak zwykły kondensator :) jako nowe. Czy takie coś jeszcze jest produkowane? Łatwo dostępne ? (bo jak na razie widzę to chyba raczej nie :/ )

BTW:
http://cgi.ebay.com/Pioneer-Sx-780-P...#ht_500wt_1156
super gdyby były jeszcze rozdzielone ;)

Przecież te tabliczki możesz zrobić wg uznania... Możesz sobie zrobić z nich wskaźniki zaj...ści grającego sprzętu, oczywiście jak znajdziesz odpowiednią skalę :P

Tzn. że np. mogę kupić takie VU i podmienić im tabliczki ? ((jak tablice "zegarów" w samochodzie ? :D ))

No właśnie tylko jak tu się wstrzelić w skalę (bo zrobić to chyba w takim razie nie był by problem tylko zrobić to tak by 1W pokazywało jako 1W a nie 5 np. :) )

Może uda ci się dostać uniwersalne, jak w radmorze 5100.
Nówki to nie wiem, ale ogólnie jest sporo nowych w jednym sklepie, ale żadnego Wata :D
Zrób dyskotekowe LEDy :)

Mi się wydaje, ze wszystko zależy od ustawienia układu sterującego tym. Te co wysłałem z ebaya mają na skali 100W, a pewnie pod odpowiednim sterownikiem pokaże 100W przy 2W mocy :D

Ja mam już taką parkę (oryginalnych) 2x60W w stereo (podświetlane na pomarańczowo) i jestem w nich zakochany :D a poza tym pokazują chyba dobrze jeśli wzorując się na pomiarach db np. vifa 88db ma z jednego metra właśnie te 88db przy mniej więcej tym 1W :) (pomiar sinusem oczywiście) +/- nie musi być aż tak dokładnie ale oczywiście za duże rozbieżności to też nie ma sensu...
Dlatego koniecznie chcę tez do UNI takie wcisnąć :)

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:25 ----------

Nówki to nie wiem, ale ogólnie jest sporo nowych w jednym sklepie, ale żadnego Wata

a w jakim ?

Zrób dyskotekowe LEDy

A nigdy w życiu! :thumbdn: <bleee>
Dla mnie analogowe mają "duszę" to tak jak z lampami ;)

Ciężko kupić. Pozostaje szukanie na aukcjach. Poszukaj na allegro w zakładce RTV... części i podzespoły czasami coś się pojawia niesyty jak jest to coś ciekawego to szybko cena robi się mało ciekawa :) Szukaj też w uszkodzonych czasami też coś się trafia.
Myślałem zrobić taki bajer na wyświetlaczu kolorowym TFT ale to przy następnym wzmacniaczu...

pomyłeczka, to są amperomierze... chyba, że rozbierzesz amperomierz i wyjmiesz wskaźnik, podmienisz tabliczkę i hula :)
wpisz w google "wskaźniki wychyłowe" i pierwszy wynik.

A nigdy w życiu! <bleee>
to była ironia z mojej strony :D sam lubię takie wskaźniki i stary sprzęt z duszą. Mam radmorka do naprawy, ale nie mam na niego pieniędzy i czasu :( W wakacje przysiądę i go zrobię :)

to była ironia z mojej strony

Wiem zajarzyłem, ;) ale i przedstawiłem swoje zdanie na ten temat...

Myślałem zrobić taki bajer na wyświetlaczu kolorowym TFT ale to przy następnym wzmacniaczu...

Ale dokładniej o jakim mówisz reven?
1. takim na cegiełki/segmenty ? (coś jakby takiego - http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/images/analizator/img245.jpg
2. czy takim cyfrowym (liczby - http://sklep.avt.pl/photo/product_info/d/b/f/1_dbffef553624.jpg )
3. czy może (ojej aż boje się spytać :razz: ) graficznym ? tzn. skacząca wskazówka tylko że sztuczna tj. analogicznie do analogowego tylko że w postaci graficznej? ( np. tak jak tu - http://www.trtube.com/y/video/gWD4teAOg_0/analogowy-wskanik-wsterowania-lcd.html ) (jeśli ten typ to .... jesteś jak dla mnie "miszczu" :D )

Heh, znalazłem w rupieciach jeszcze dwie parki "wskazówkowców": i teraz tak: Oprócz tego że najprościej podłączyć je pod wy. wzmacniacza to chyba lepiej było by zrobić osobny wzmacniacz dla nań, znalazłem w moich rupieciach też double_opka LM358P i chcąc wykorzystać właśnie jego również taki schemat
88_1243365604.gif

Pytania(dla znawcy):
1. Czy to będzie działać jak należy ? (jeśli tak to idąc dalej: )
2. Skoro to podwójny opek to mogę spokojnie go wykorzystać na parę owych wskaźników ?
3. Czy to że mam akurat LM358P ma znaczenie ?(powinienem coś zmienić w schemacie ? - jeśli tak to co ?)

a czy przypadkiem to nie jest woltomierz analogowy? nie daloby sie tego jakos przerobic?
Pawle, chyba jednak nie trzeba przerabiać. Ja znalazłem ten schemat na elce (jak znajdę ten temat to tu zapodam linka..) tam pisali że działa b. dobrze....
Jako że nie było reakcji co do poprawności schematu to postanowiłem że sprawdzę na własnej skórze, prawie wszystko wczoraj wieczorem skompletowałem, nie mogę znaleźć tylko diody (musi być <4ns) ale może jej zamiennik jaki zaraz znajdę... Jak złoże go "zaraz" (czyt. dzisiaj) to zapodam jak to się sprawuje...

ale mi chodzilo o ten wskaznik wysterowania
czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
czy jednak to sie czyms rozni?

ale mi chodzilo o ten wskaznik wysterowania

dalej nie wiem o który pytasz ;) te co ja teraz mam (znalazłem jeszcze u siebie) to są: jedna parka na dB a druga parka to lewy skala w % a prawy skala w MHz (od tunera) :D (zresztą zaraz pokarze) i chyba wystarczy im tylko wymienić tabliczki i będzie chodzić (tak mi się wydaje wskaźnik to wskaźnik moje mają 280R i tylko tyle o nich wiem :)...)

czy to przypadkiem nie jest zwykly wskazowkowy analogowy woltomierz?
A tego to Ci nie powiem bo się na tym nie znam, ale wydaje mi się że też :)

______________________________________________________________________________________

Diodę znalazłem, W. zlutowałem. Działać, działa tylko że.... hmmm; coś jak by za mocno :blink: tzn. delikatnie potka odkręciłem "tyci tyci" (prawie że nic) a wskazówka skacze aż do połowy, a tak wg to w momencie podłączenia wychyli się lekko (i tak stoi...)

Powrót