• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Witam
Mam pytanko potrzebuję aparatu do zdjęć obiektów w ruchu np rybki w akwarium ptaki itp do 2000zł

Tutaj mam zdecydowanie odmienne zdanie, nie samymi widoczkami fotograf żyje, a 1000D w tym temacie nie ustępuję starej 70-ce w niczym.

To zalezy za jaka kase obie maszyny. Canon 1000 to taka zabawka z lepsza matryca. Osobiscie nie lubie najtanszych modeli lustrzanek, bo wszystko jest miniaturowe, poupychane w menu i malo poreczne. D70s to staroc, ale solidna i wygodna konstrukcja. Stara matryca CCD to juz nie to co dzis, ale daje lepsze kolory w widoczkowej fotografii. Plus Canona to duze mozliwosci pracy z przeroznymi bagnetami.

Tak czy siak wszystko rozchodzi sie o cene i potrzeby. Jakbym mial focic tylko widoczki to nie zamienilbym np swojej Sigmy na nic innego, bo nic innego nie daje takiego obrazu.

D70s miał też korpus z dobrego tworzywa zrobiony.
Co do maleńkości to akurat w tym przypadku D70s będzie miał mniejszy wyświetlacz o gorszej rozdzielczości.

zróbmy sparing z moją 5-ką
No problemo. W pewnych cechach obrazu ten aparat nie ma startu do mojej sigmy z 2007 roku. Mikrokontrast i dynamika oraz szumy ( a wlasciwie ich brak ) na iso50, ostrosc pixel w piksel dalej poza zasiegiem nowych matryc Bayera. Nie mowiac juz co wyczynia SD1. Wiem, ze dla Ciebie pewnie to herezje, ale musialbys tymi aparatami troche popracowac zeby poznac ich mozliwosci. Sigmy to aparaty bardzo niszowe o bardzo waskim zastosowaniu.

SD14, ale SD10 mam zamiar kupic do kolekcji, bardzo specyficzny obraz daje ten model. Powoli przymierzam sie do SD1 ale jeszcze za droga, raczej w przyszlym roku...

Panowie, w czym canon 400d jest lepszy od 350d? Albo czy to o wiele lepszy model, czy tylko trochę lepszy?

Czy taki zestawik jak 350d albo 400d + obiektywy na M42 (jakiś helios, industar itp.) to fajny pomysł na fajne zdjęcia? (chodzi mi o to, żeby nie wydawać kokosów na sprzęt, bo myślałem nad EX-1, ale w dobrym stanie chodzą po 600zł, a to trochę za dużo)

Czy mi się wydaje, czy przy zastosowaniu zwykłych przejściówek z canona na M42, ogniskowa ulega zmianie tak? W jakim stopniu?

Weź 400D.
Pamiętaj, że najważniejsze jest to, co przyklejone z tyłu aparatu, potem to co z przodu, a na końcu sam aparat :)

Bawiłem się SD14 jedno popołudnie u kolegi. To korpus nie dla mnie. Jego zastosowanie widzę tylko tam, gdzie świeci słońce. Miałeś okazję fotografować FF canona?

Bawiłem się SD14 jedno popołudnie u kolegi. To korpus nie dla mnie. Jego zastosowanie widzę tylko tam, gdzie świeci słońce. Miałeś okazję fotografować FF canona?

Dokladnie tak, ta matryca lubi swiatlo.

FF Canona osobiscie nie fotografowalem, tylko Nikon troche. Na dzien dzisiejszy D800 wydaje sie najbardziej zaawansowana matryca Bayera. Dopiero ten sensor moze rywalizowac z aps-c z SD1. Ciekaw jestem kiedy Sigma poradzi sobie z matryca ff...

Ciągle nie mogę pojąć, co takiego mega-super widzisz w obrazku z foveona?

Na jpg z aparatu tego nie zobaczysz, jak to robia strony testujace aparaty. Nie dziwie sie, ze ktos nie majacy stycznosci z tymi aparatami nic tam nie widzi. Sigmowy soft SPP i Sigma to dwa nieodlaczne byty. Dopiero obrobka raw w SPP pokazuje co kryje ta matryca. Gdybys zabral na kilka wypadow swoj aparat i SD1 to bys dopiero zauwazyl w czym jest roznica.

Podeślij jeżeli możesz na @ jakiegoś landszafta po postprodukcji w pełnym rozmiarze.

Jak wroce do domu to cos poszukam na kompie ciekawego z sd14. Jestem za granica i nie mam dostepu do mojego kompa.

Powrót