Zdjecia sa jpg z aparatow. Przy konwersji z rawa moga wyjsc jeszcze rozne inne ciekawe rzeczy, lacznie z odwzorowaniem kolorow 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
PM nie ilosc pikseli a wielkosc matrycy... 16MPx i malo? Plakaty chcesz drukowac? ja z 12MPx drukuje obrazy 120x90 w rewelacyjnej jakosci.
Sorry, to miał być sarkazm, może mi nie wyszłowidze nie dasz zlego slowa powiedziec na samsungi :]
A jakież to wspólne cechy ma dalmierzowy FED z kompaktem Samsunga?Moje focenie samsungiem, to ciagla walka, troche jak bieguny magnesu. Moja przygoda z fotografia zaczynala sie od ruskiego Feda dalmierzowego, dlatego do dzis cenie sobie fotografowanie tego typu aparatami.
No i właśnie o tym pisałem. Jeszcze da się tymi urządzeniami robić zdjęcia, ale ich ergonomia... szkoda gadać.Szkoda tylko, ze takiemu nx1000 to daleko do prostoty analogowych dalmierzy. Rozumiem, ze samsung musial stworzyc aparat z tysiacem funkcji dla amatorow, ale czy przy swojej potedze niemoglby stworzyc prostego body z kilkoma przyciskami, bez idiotycznych programow tematycznych, i tysiaca funkcji, ktore tylko przeszkadzaja?
Sony gryzie w palce? Ja się złamałem, lat temu ileś (A100, A300, A700) ze względu na bagnet-A właśnie. Nie doczekałem się niestety puszki na miarę A700, w jakiejś sensownej cenie. Przyzwyczaiłem się też do ostracyzmu Canonierów i Nikoniarzy, czyli dwóch "jedynie słusznych systemów". I do dzisiaj używam szkieł Minolty, np. MAF 28-75/2,8DKupilem ten cholerny aparat, bo mam kilka swietnych szkiel Minolty i chcialem z nich korzystac nie tylko z analogiem.
Zupełnie niepotrzebna złośliwość. Chociaż nie pozbawiona podstaw. Porządne czasopisma drukuje się w 300DPI, więc z 12MPx wychodzi ~36x24cm, a przy wymiarze 120x90cm jakby nie liczyć mamy ~72DPI. Żeby wydrukować 120x90cm w 300DPI trzeba mieć... zaj..., ekhm, no bardzo mocny komputer, żeby to obrobićSorry, ale chyba mamy zupelnie inne postrzeganie jakosci wydruku, chyba ze drukujesz te plakaty do reklam supermarketow, to moze jest rewelacyjnej jakosci jak sie je oglada zza kosza z zakupami![]()
Ciekawe kiedy nas ktoś pogoni za to kombatanckie ględzenie... ![]() | ![]() |
Sorry, ale chyba mamy zupelnie inne postrzeganie jakosci wydruku, chyba ze drukujesz te plakaty do reklam supermarketow, to moze jest rewelacyjnej jakosci jak sie je oglada zza kosza z zakupami![]()
A jakież to wspólne cechy ma dalmierzowy FED z kompaktem Samsunga?
No i właśnie o tym pisałem. Jeszcze da się tymi urządzeniami robić zdjęcia, ale ich ergonomia... szkoda gadać.
Sony gryzie w palce? Ja się złamałem, lat temu ileś (A100, A300, A700) ze względu na bagnet-A właśnie. Nie doczekałem się niestety puszki na miarę A700, w jakiejś sensownej cenie. Przyzwyczaiłem się też do ostracyzmu Canonierów i Nikoniarzy, czyli dwóch "jedynie słusznych systemów". I do dzisiaj używam szkieł Minolty, np. MAF 28-75/2,8D![]()
Zupełnie niepotrzebna złośliwość. Chociaż nie pozbawiona podstaw. Porządne czasopisma drukuje się w 300DPI, więc z 12MPx wychodzi ~36x24cm, a przy wymiarze 120x90cm jakby nie liczyć mamy ~72DPI. Żeby wydrukować 120x90cm w 300DPI trzeba mieć... zaj..., ekhm, no bardzo mocny komputer, żeby to obrobić i ~140Mpix także Hasselblada mało... Zostaje skan z "szyby"
A swoją drogą (tu pozwolę sobie na oftop) mam gdzieś w zasobach taki skan, diapozytyw b/w zrobiony ok. roku 1900 i zeskanowany współcześnie w rozdzielczości ~ 50Mpix. Fascynujące - powiększam, powiększam, a pixeli nie widać. Niestety nie mogę go upubliczniać, ale jak ktoś chce zobaczyć - zapraszam
nie drukuje plakatow a obrazy na plotnie. bede mial czas zrobie zdjecie obrazow ktore mam wydrukowane na płótnie canvas 350g. nie widac zadnego piksela. Jakos do 2010r wiekszosc lustrzanek mialo 12mpx i nikt nie narzekal na ich brak jesli moje foty nie ida do wydrukow wielkoformatowych to i tak robie je w rozdzielczosci 8MPx bo dysku mi brakuje ze wzgledu na kilkanascie tysiecy zdjec rocznie. Ciezko jest utrzymac 50tys zdjec na dysku gdzie kazde foto zajmuje 5mb
Jak z nagrywaniem filmików na tym sprzęcie ?
Jak to nie problem. Miałeś okazję sprawdzić nagrywanie dzwieku przy większych natężeniach ?
Co do NX1100, jeśli dobrze widzę to nie ma różnicy między nim a nx1000 oprócz dołączonego softu ?