Ten Vivitar ma mocowanie Pentaxa, a przejściówka pentax nikon to koszt 170zł. W zasadzie są to trochę podobne mocowania, gdyby tak to mocowanie wrzucić na tokarkę i podtoczyć te listki, to może udało by się zamontować to bezpośrednio w korpusie

Z resztą, nabyłem na targu Heliosa 44M-4 w cenie 25zł. Trochę dobity, ale nie spodziewałem się, że soczewki wewnątrz będą miały skazy. Myślałem, że to jedynie brud w środku. Tylna soczewka trochę porysowana. Po rozebraniu i czyszczeniu jest lepiej ale nadal trochę skaz jest.
Nie zdążyłem nim zbytnio nic ciekawego popróbować, bo dziś wyjeżdżam i wczoraj miałem sporo na głowie a obiektyw też dopiero wczoraj kupiony. Ale robiłem mały test.
Tu przy f4:

A tu przy f8:
I pomyśleć, że obiektyw wyprodukowany za czasów komuny gdy robotnicy nie zawsze się starali i ni było takiej technologii jak dziś, a ostrość lepsza nie od jednego współczesnego obiektywu.
Ciężko się ostry manualnie, niby jest potwierdzenie ostrości w korpusie ale czasami lepsze wyniki daje odpowiednie wyregulowanie na oko. W takich sytuacjach okulary są dość irytujące. Ogólnie przeszkadzają przy wpatrywaniu się w "wizjer".