• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - co kupić?

K-3 z kitem 18-55mm na gwarancji ze sklepu wyrwałem za 3517zł z DE więc zakupów poza PL się nie boję.
Kit poleci na allegro więc za body wyjdzie jakieś 3300zł.
Pooglądałem filmiki na YT poczytałem testy i wychodzi że K-3 jest najlepszym wyborem w swojej kategorii.

Tak jak pisałem fotki z statywu odpadają z wielu powodów.

Zdaj relacje jak wrażenia po przesiadce, w teście Af wypadł bardzo dobrze, jest szansa ze będziesz zadowolony.jakbym miał wybierać teraz opcja nr 1 by był Pentax pod warunkiem ze mi się dobrze w łapie ułoży.

OKI.

Dzisiaj ku mojemu zdziwieniu dostałem telefon że Sigma 18-35 czeka w magazynie :]
Będę ją miał w poniedziałek. Zamówiłem przedwczoraj z ciekawości i byłem przekonany że dostanę informację typu - brak na stanie.
A ku mojemu zdziwieniu jak napisali tak mają, 3 dni oczekiwania a po dwóch telefon że jest.
Wybrałem odbiór osobisty w Katowicach, jak by mi sie chciało jechać do Krakowa to miał bym ją już dziś :]
Sklep: http://www.fotoplus.pl/

Wszędzie jest drogi chyba że z HK ale jak dowalą cło/vat na urzędzie to wyjdzie średni interes. Chociaż jest na to sprawdzony sposób :]

Ja kupiłem w DE bo mam numer VAT zarejestrowany w UE i płacę 0% VATu za przedmioty od sprzedawców poza Polską.
Z tym że trzeba pytać sprzedających bo różne do tego mają podejście.
Poza tym tam mieli najtaniej, jeden sprzedawca i nie wiem czemu aż tak tanio, dokładnie 985€ z wysyłką brutto.

Heja.
Body mam od wczoraj... popstrykałem i jest ogromna różnica w AF pomiędzy tymi modelami.
Jest o wiele szybszy i celniejszy niż w K7 ale nie rozwiązało to problemu z ostrością zdjęć.
Zrobiłem szybki test od F1,4 / 1,8 / 2,2 / 2,8 pod kątem 45'
Wszystko celowane z statywu na ten sam punkt, po pierwszym zdjęciu ostrość przełączyłem na manual.
Punkt ostrości wg. wizjera i AF aparatu jest na linijce "Canon EF 200-400mm.."
Zdjęcia zrobione 50mm Sigmy, jak widać zauważalny front focus.
Przystawka Sigmy do kalibracji już leci.

Ćma pozwoliła się sfotografować.

Rozwiązanie z odwróconym obiektywem daje duże powiększenie ale brakuje tego, żeby móc trochę szerszy kadr złapać.
Teraz poluje na jakiegoś taniego heliosa to potestowania.

Poczekaj. Straciłem wątek. Pamiętam jedynie, że wyrwałeś Vivitara. A nie możesz podpiąć go klasycznie przez pierścienie pośrednie. Heliosa tak średnio polecam. Lepszy jest industar 61ł z powłokami mc. Goły ma skalę ok 1:3. Ważki i motylki będą Twoje. :)

Ten Vivitar ma mocowanie Pentaxa, a przejściówka pentax nikon to koszt 170zł. W zasadzie są to trochę podobne mocowania, gdyby tak to mocowanie wrzucić na tokarkę i podtoczyć te listki, to może udało by się zamontować to bezpośrednio w korpusie :)
Z resztą, nabyłem na targu Heliosa 44M-4 w cenie 25zł. Trochę dobity, ale nie spodziewałem się, że soczewki wewnątrz będą miały skazy. Myślałem, że to jedynie brud w środku. Tylna soczewka trochę porysowana. Po rozebraniu i czyszczeniu jest lepiej ale nadal trochę skaz jest.

Nie zdążyłem nim zbytnio nic ciekawego popróbować, bo dziś wyjeżdżam i wczoraj miałem sporo na głowie a obiektyw też dopiero wczoraj kupiony. Ale robiłem mały test.
Tu przy f4:

A tu przy f8:

I pomyśleć, że obiektyw wyprodukowany za czasów komuny gdy robotnicy nie zawsze się starali i ni było takiej technologii jak dziś, a ostrość lepsza nie od jednego współczesnego obiektywu.
Ciężko się ostry manualnie, niby jest potwierdzenie ostrości w korpusie ale czasami lepsze wyniki daje odpowiednie wyregulowanie na oko. W takich sytuacjach okulary są dość irytujące. Ogólnie przeszkadzają przy wpatrywaniu się w "wizjer".

Ostatnia edycja:
Helios to oczysicie zerzniete przez komuchow szklo Zeissa, biotar z lat 20 zeszlego stulecia. Jest na tyle proste, ze nie sposob, go zle zrobic, a mimo to ruskim w zaleznosci od zmiany i ilosci wypitego alkoholu udalo sie wyprodukowac totalnie dziadowskie sztuki, jak i calkiem dobre. Powtarzalnosc jakosci byla niczym celnosc ruskiej katiuszy.

Wiekszosc ruskiej optyki to kopie niemiekich szkiel. Po wojnie ruscy nawet wywozili cale fabryki i maszyny, aby kopiowac to czego sami zdielac nie potrafili.

Na plaży dziś zastałem stoisko promocyjne nikona, wypożyczali aparaty do wypróbowania i mieli kilka obiektywów.
Mieli Nikkora Micro 40mm, według producenta ostrzy z odległości 16cm, jednak mi udało się z odległości 6-7cm.

Chętnie pomacałbym jeszcze Micro 85mm VR, szkoda że jest taki drogi.

Sprzedaj Vivitara tym mocowaniem i kup z m42. :) Będziesz mógł go podpinać na revers jak i "klasycznie". Sam Helios 44 d... nie urywa, choć to zerżnięta konstrukcja. Inną zerżniętą ale świetną jest Industar 61 koniecznie z powłokami MC. Jest to nic innego jak tessar. Uzyskasz nim skalę 1:3 beż żadnych dodatków. :)

Maxdila dzieki za relacje, aktualizowales softa w K3 po zakupie? jakie swiatlo bylo przy tych testach naturalne czy zarowe?

Którego? A500?
Kitowe Sony DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM, Sony DT 55-200mm f/4-5.6 SAM, stałkę Sony DT 50mm f/1.8 SAM, KM 24-105mm f/3.5-4.5 AF D i KM 35-105mm f/3.5-4.5 AF N (to ostatnie siedzi w analogu Dynax 4).
Te kitowe wbrew pozorom są całkiem niezłe.

A6000 planuję na razie z kitowym powerzoomem 16-50 a za rok chcę dokupić Zeissa 16-70 lub ewentualnie Sony 18-105 G.

Ostatnia edycja:
A tak zapytam, przemożesz się do pracy z takim maleństwem (po przesiadce z większego body)? No i całość sprzętu masz zamiar sprzedać? Może warto zastanowić się nad lustrem innej marki?

Powrót