• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Arz 6608 + jaki subwoofer?

Proponuję od razu zastosować taki o to filtr,który "ugrzeczni" ARZ-tkę i nie będzie taka krzykliwa:

Załączniki

• 4d6cb2baf298672a.jpg
    4d6cb2baf298672a.jpg
    58.1 KB · Wyświetleń: 0
W ilu litrach masz te ARZ-tki? Ja za cholerę nie mogłem znieść ich wysokiego basu (bo niskiego to one nie mają),i w ostateczności zrezygnowałem z nich w ogóle. Jeszcze wcześniej próbowałem je połączyć z wysokotonówką,wykastrowałem je więc po to aby nie były tak kierunkowe (kolejny ich minus)... niestety to i tak nic nie dało,po prostu to kiepski głośnik... no chyba że bierzemy pod uwagę jego cenę,to wtedy można to przełknąć.

Na zdjęciu ARZ-tki świeżo po doklejeniu kopułki i Jazz projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/15034-Jazz-project

Załączniki

• DSC02268.jpg
    DSC02268.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz 738.jpg
    Obraz 738.jpg
    68.5 KB · Wyświetleń: 0
Ja bym je dał w dobrze wytłumioną linię... sam nie próbowałem ale to by wyeliminowało ten wysoki bas. Co o tym sądzisz Pogromco? :)

Paczki mam dobrze wytłumione i muszę powiedzieć, że nie zauważam nieznośnego wysokiego basu. :)

hmm ARZ nie były nigdy zbyt dobrą szerokopasmówką, brakowało dołu i góry. Faktycznie czy to w skrzynce zamkniętej czy to w BR głośnik ten wydawał "karton bas" :P Dopiero w hornie zaczęło to inaczej grać - dlatego sądzę że pomysł na linię transmisyjną plus propozycja z mojej strony tj. zamiast wycinania kopułki dać coaxialnie tweeter bo wysokich brakowało była by bardzo fajna po dopracowaniu filtru :)

Co do subwoofera - chcesz aktywny? :) Skoro masz wzmaka na lm3886 to możesz zrobić aktywny filtr górno/dolno przepustowy - wtedy odetniesz tesle od dołu, a suba od góry ;)

Ja bym je dał w dobrze wytłumioną linię... sam nie próbowałem ale to by wyeliminowało ten wysoki bas. Co o tym sądzisz Pogromco?

Bardzo dobry pomysl. To chyba jedyne, sensowne rozwiązanie, aby pozbyć się podbicia i kartonowego dzwieku. Można nawet pojsc dalej i zrobić polfalowego grzmota ( jeśli miałoby grac solo ). Zamknieta obudowa dla takich glosnikow to jakiś absurd, tylko open baffle, lub duza TL, no ewentualnie jakiś stratny kolos. Horna tez bym nie robil, bo do hornow trzeba glosniki z ultra niskim qts.

nie pisze ze nie gralo
ale przez tyle lat trzymalem olbrzymie skrzynki w maly pokoju... a od tamtego czasu wszystko co pozniej robilem gralo lepiej :p

IMG_1879.jpg

teraz pozbylem sie tych kolosow - graja u brata tescia na strychu

Qts można też zbić dolepiając magnes Tylko czy gra jest warta świeczki...

Pamietam że Mkul doklejał magnes do 6604 i Qts spadł dość znacznie - chyba o 0,3, spl wzrósł także znacznie - ale coś było nie tak z charką potem i dorabiał drugi filtr RLC.

Ja bym zaczął od przerobienia skrzynek na horna
I dopiero wtedy kombinowal bym dalej

Na elce był schemat jak to zrobic

jak ma byc sub to nie ma co robic ogromnego horna...
a do tesli pasuje beyma 12br

Ja bym zaczął od przerobienia skrzynek na horna
I dopiero wtedy kombinowal bym dalej

Zwiększona indukcja w szczelinie przy hornie może zadziałać tylko pozytywnie a koszt nie wydaje się być duży :)

ale coś było nie tak z charką potem i dorabiał drugi filtr RLC.

Dla tak taniego głośnika nie bawiłbym się w projektowanie RLC tylko najzwyczajniej w świecie equalizerem powycinał co dla ucha nie pasuje :)

Powrót